luft Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Jakie zachowania zwierzaków budzą Wasze zaskoczenie, czy podziw z kategorii " o ja pitolę" ? O ocelarisach rozpisywać się nie będę, ale ze zwierząt chodzących najbardziej zdumiewa mnie moja wielka dolabella, która z wygody woli runąć na dno akwarium, czy skały odrywając sie od szyby niż zejsc po niej. Mam nadzieję, że zobaczę kiedys jak leci na jeżowca A u Was jak tam z dziwami? Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Moja za to co kilka dni właziła w ukwiał. Dymu było w akwa co nie miara. Dlatego głupol poszedł do ludzi. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Moja rozdymka śpi w pozycji pionowej w rogu akwarium. Nie wiem jak ona to robi ale przez całą noc tkwi i nie rusza płetwami nawet. Niestety rano pozostawia zaciek na szybie bo jej pobudka to chlupotanie. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Wczoraj Halichoeres chrysus widzial mnie na kanapie, wyskoczyl ale nie dolecial. Odbil sie od kanapy i spadl na podloge. Dzisiaj juz spokojnie zajada artemie i inne robale. Co o nim myslec ? Nawet nie wiem, czy to przypadkiem nie jest samiec. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Może Stasiu z tym goleniem nóg przesadzasz? Ale żeby nie był offtop to najlepszy ubaw mam z krowy która pluje na wszystkich co stoją koło akwa i nie chcą karmić... dobrze że mam koronę. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
camell76 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 26 Listopada 2012 co do tego plucia... Mam to samo z borsukiem - jak podchodzę z penseta żeby go nakarmić podpływa do powierzchni i mnie oblewa strugą wody z pyska..:-) mam nawet wrażenie że tylko wtedy gdy jestem już gotowy do wyjścia do pracy i mam świeżutką koszulę. ehh/ Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) to i ja coś napiszę rok temu,kiedy zakładałam akwarium zakupiłam brzydalka ... poniewaz byłam laikiem w dziedzinie morszczyzny, wygląd ryby (wychudzenie) nie wzbudził we mnie podejrzeń... ryba sama w sobie ma dziwaczny wygląd więc nie zwróciłam szczególnej uwagi na rybcię,jadła i zachowywała się normalnie.. Po kilku dniach zauważyłam jednak,ze ryba słabnie.. to trwałao 2 - 3 dni i sądnego ranka kiedy podeszłam do akwarium zobaczyłam brzydalka przyklejonego do pompy... odłowiłam biedaka do pojemnika i umiejscowiłam w akwarium ... nie wiedziałam co robić,zadzwoniłam do sklepu,pomocy ani wskazówek nie otrzymałam :/ Kurdę co tu robić..poszłam do apteki i kupiłam glukozę,,rozrobiłam z wodą RO , nabrałam glukozy do strzykawki i wstrzyknełam mu do pyszczka Myślcie co chcecie,ryba była tak słaba..byłam pewna,że padnie... czynność powtórzyłam 3 razy w ciągu 15minut... Niewiem czy to dziwne ale po 5 minutach ryba podniosła się do boku,a po kolejnych 5 zaczeła pływać.. tzrzymałam biedaka w tym pojemniku przez dwa dni i podawałam mrożonki prosto do pyszczka.. Ryba doszła do siebie i zawsze patrzy na mnie tymi swoimi wdzięcznymi ślepkami Jest to autentyczne wydarzenie z chemi miałam pałę więc niewiem jak to się miało do sytuacji,wiem,ze byłam zdesperowana i glukoza uratowała mojego pupila Aha - wszystkie brzydale które były z tej samej dostawy padły,dowiedziałąm się o tym od właściciela. rozmawiałam ze sprzedawcą o tym, to patrzył na mnie jak na kosmitkę Edytowane 27 Listopada 2012 przez Kamila 27G (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 moj borsuk jeszcze nie pluje mnie. B ciekawe! Gdy pierwszy raz w zyciu zobaczyłem tego batona (caly czarny byl) to zwariowalem. Duzy rozmiar, a przede wszystkim wiedza o jego toksycznosci zbastowała mnie w zakupie. Przez rok obserwacji u kolezanki jej osobnika przelamaly mnie i mam swojego w nowym baniaku. Piaskowe kupy dodają magii pozdro p.s. z ciekawostek dodam, że ogórek wyjmowany w sklepie z akwarium mial w sobie tyle wody, że sikał strumieniem na metr Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 dobre z Tym brzydalem :-) Może po prostu przestraszył się tego że będziesz faszerowała go tą glukozą znacznie częściej i odpuścił sobie zdychanie... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamila 27G Zgłoś Napisano 27 Listopada 2012 niewiem wiem tylko ,ze liczyłam sekundy kiedy padnie..skrzelami to właściwie nie poruszał byłam tak zdesperowana,że usts usta też bym zrobiła gdyby była taka potrzeba Mina sprzedawcy bezcenna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach