Skocz do zawartości
Pirotechnic

Połączenie akwarium z sumpem (ten sam poziom)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ponieważ już sporo sprzętu zebrałem (do kupienia została mi lampa i odpieniacz)

Powoli przygotowuję się do postawienia akwarium, lecz w bocznej ściance od lewej strony chcę dwa otwory, by połączyć akwarium z sumpem stojącym na tym samym poziomie co akwarium.

I tu rodzi się moje pytanie w jakim dokładnie miejscu zrobić otwór w szkle (oczywiście zamawianym akwarium)

na wypływ wody do sump'a.

58365608585384657903_thumb.jpg 02145666062203768030_thumb.jpg

Bo powrót planuję zrobić dość wysoko, przy górnej krawędzi lewej ścianki. Czy jeśli otwór, który będzie na poziomie 15cm od dna i będzie łączyć akwarium z sumpem da radę ? czy jednak woda musi się jakoś przelewać ?

Oraz kwestia jeszcze samego sumpa, czy takie rozplanowanie będzie skuteczne ?

31936981016319615281_thumb.jpg

Z góry dzięki za odpowiedzi

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przelew najlepiej zrobić na górze tak jak do komina i zastosować grzebień aby spływał film z powierchni wody . Co do sumpa to myślę że aż 5 komór nie jest potrzebne .

Edytowane przez michalko37 (wyświetl historię edycji)

3967620a16878ca2.jpg

60x60x50+sump 57l ,30 kg LR , 10 kg LS, LED Hydra 52 hd+ 2xT5 , jebao cp 25, Deltec 1351 , New Jet 3000 Nowa bańka

Stara bańka - nie istnieje

http://nano-reef.pl/topic/82915-akwarium-4000-l-w-pracy/page__st__20#entry888530

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko kolego licz że między akwarium a sumpem mam 18mm przestrzeni - nie licząc grubości szyb akwarium.

Więc przelew jak do komina odpada :( Po drugie nie chcę szumu spływającej wody czy chlupotu z efektu kaskady.

Myślałem by wkleić odpowiednio przelot hydrauliki grubości 32 lub nawet 40mm :) na wejściu sitko by żadna rybcia nie wpłynęła.

A co do 5 komór, słyszałem że przez refugium ma płynąć niewielka ilość wody, więc odpowiednio wycięte ścianki będą mi odpowiednio kierować wodę .

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt trochę odważny, będziesz się musiał nagimnastykować, bo jest wiele łatwiejszych i pewniejszych sposobów, Ale tak z ciekawości zapytam jak chcesz to zabezpieczyć przez przelaniem jak się coś zapcha albo pompa odmówi współpracy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostsze było by pudełko przelewowe i nie trzeba by było tyle kombinować ;-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt trochę odważny, będziesz się musiał nagimnastykować, bo jest wiele łatwiejszych i pewniejszych sposobów, Ale tak z ciekawości zapytam jak chcesz to zabezpieczyć przez przelaniem jak się coś zapcha albo pompa odmówi współpracy?

Na tym samym poziomie raczej wykluczam możliwość przelania - sump ma robić na zasadzie typowego filtra zewnętrznego.

Jeśli nawali pompa, to poziomy powinny się wyrównać w obu zbiornikach - moje założenie.

Jeśli pompa będzie działać a przepływ z akwa do sumpa się zatka - tu jednak mała przeszkoda - czyli w akwarium będę musiał wykombinować coś by nie mieć katastrofy - dzięki za spostrzeżenie.

Najprostsze było by pudełko przelewowe i nie trzeba by było tyle kombinować ;-) .

Do 450 litrów raczej chyba pudełko przelewowe będzie za małe. Ja chcę wszystko ukryć w podobnym do tego słupku meblowym

42783033239167485282_thumb.jpg

Dlatego wolę zaciągnąć ile się da porad i opinii, by później nie mieć za wiele problemów.

1. Przelanie - tu jakąś w razie w rewizje trzeba byłoby zrobić - 3 otwór w szkle - pytanie jakiej musiałby być wielkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze myślę, ale ja bym zrobił komin w tylnym rogu akwarium i otwory nie w dnie tylko w bocznej szybie. A resztę już standardowo, spływ , rewizja i powrót tylko wszystkie otwory w bocznej szybie. Niższy poziom wody w sumpie wymusi ruch wody, a pompa powrotna przepompuje wodę z sumpa do akwarium. Sump i akwarium bym połączył standardowymi przelotami.

Moim zdaniem nie jest to skomplikowane bo nawet przy braku zasilania poziomy wody najwyżej się zrównają, a przed przelaniem w razie zapchania spływu będzie czuwała rewizja.

Pozdrawiam Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U kolegi Facta możesz zamówić pudełko przelewowe na wymiar jaki Ci pasuje, wielkość akwa nie ma znaczenie. W pudełku też możesz mieć otwory jakiej chcesz wielkości + rewizja.

A jeśli chodzi o otwór jaki chcesz dodać jako rewizję to i owszem też średnica ma znaczenie, ale jego wysokość od dna również.

Powiem szczerze że moja wyobraźnia szwankuje bo jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić.

Możesz też wkleić szybę w akwa ( taki większy panel) powiesić pudełko, wyciąć otwór w bocznej płycie szafki i od boku wsunąć akwa do środka i wtedy będzie schowane, a na zewnątrz będzie widać tylko akwarium. dostęp do sampa po otwarciu drzwiczek.

Dzięki pudełku będziesz miał różnicę poziomów i dodatkowe zabezpieczenie przd przelaniem.

Edytowane przez Lacmar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pudełko też może się zapowietrzyć. Najlepiej i najbezpieczniej chyba w sposób opisany przez jogi_18. Między sumpem a akwarium może lepiej jakieś giętkie węże - żeby ewentualny delikatny ruch jednego ze zbiorników nie spowodował rozszczelnienia / wyłamania przelotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to bym zamówił szkło o 60 cm dłuższe, wstawił szybę z grzebieniem i zrobił coś ala akwarium z panelem, tylko ten panel byłby wymiarów Twojego sumpa. Od razu wywierciłbym w dnie 3 otwory pod klasyczny komin i tymczasowo zaślepił. Masz bezpieczne połączenie akwarium-sump(panel), masz wersję rozwojową, bo jak chcesz powiększyć litraż wycinasz przegrody, oczyszczasz z silikonu, odklejasz zaślepki na komin, wklejasz komin i montujesz klasycznego sumpa :thumbsup:

image.jpg

294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porady kolegi Jogi i Miklas są bardzo dobre.

Miklas - chciałbym taką wersję rozwojową, jednakże maksymalna nośność stropu na m2 w moim bloku to jakieś 1100kg.

Ale obawiam się, że jakbym chciał sump pod akwarium - to strop zacznie pękać, giąć się etc - a nie chcę mieć oceanarium u sąsiada :thumbsup:

Co do akwarium - przeloty będą na lewej bocznej ściance - pytanie na jakiej wysokości zamówić w szkle otwory. (trzy otwory - rewizja ; powrót wody do akwarium z sumpa poprzez pompę ; wypływ wody z akwarium do sumpa)

Jak już szkło zamówię odwrotu nie będzie, a wniesienie na 4te piętro będzie wyczynem na klatce blokowej :wallbash:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nosnosc to chyba na srodku podlogi masz taka.... :smiling: A akwa przy scianie stac bedzie jak widze.... Co do wnoszenia.... to na miejscu w domu mozesz skleic.... sa tacy magicy co robia ''w lokalu'' klejenie....

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, tylko że raczej szkło zamówię w E-Rybce. Ale to już przyszły rok. Teraz święta więc nie będę remontu cykać dalej.

Wymyśliłem tak : wypływ wody z akwarium do sumpa na poziomie 50cm od dna. Rewizja w "razie (...)" na poziomie 55cm (5cm od górnej krawędzi szkła)

Powrót po prostu ponad akwarium jako deszczownica rozłożona na całej długości akwarium nad powierzchnią wody.

Pokrywę zrobię sam ze spienionego PCV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy dobrze podpowiadają. Zrób komin zewnętrzny bo na dłuższą metę bardziej od małego szumu wody będzie Ci dokuczał film bakteryjny. Jeśli komin będzie "prawie" cały zalany to musi być cicho jak makiem zasiał. Projekt fajny, nie będziesz miał strat na podnoszeniu. Pomyśl o dobrej wentylacji tego słupka aby się to wszystko nie zagotowało. Glony lepiej chyba zasilać wodą prosto ze zbiornika bo za odpieniaczem będą mieć mało żarcia.

Powodzenia

Start: 10.01.2016 r.

Akwarium: IM Fusion 30L, odpieniacz: Tunze 9004, lampa: Nanobox Quad, cyrkulacja: Vor-Tech MP10w, i trochę drobiazgów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ trochę się niecierpliwię, a koszta remontu i czas jaki zajmuje mnie przeraża, udało mi się z moją ukochaną doprowadzić małą ugodę.

Stawiać będę szkiełko CUBE tymczasowo o wymiarach 40x40x40 lub 45x45x45 z optiwhite.

Mam jednakże pytanie o odpieniacz, gdyż nie chcę robić sumpa. Myślałem o jakimś zawieszanym na ściance bocznej.

Na allegro widziałem taki :

http://allegro.pl/odpieniacz-niagara-skimmer-do-20-80l-katowice-i3109087743.html

Czy się nada ? Bo chcę na początek z 1-2 ukwiały, xenię i 2szt. błazenków i z 2 krewetki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...akwarium z sumpem stojącym na tym samym poziomie co akwarium...

Witam. miałem kiedyś taki układ 400L + 75L sump z boku. Musiałem zastosować pudełko przelewowe dużej przepustowości gdyż przy takim układzie nie ma "różnicy poziomów" wody (zasada naczyń połączonych) i aby woda "chciała" wrócić z akwa do sumpa w akwarium poziom musi być nieco wyższy niż w sumpie....itd.

Zmieniłes koncepcję więc nie będę sie tu rozpisywał, jak byś potrzebował spowrotem takiego rozwiązania to pisz - pomoge.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej tamta koncepcja co do 450 litrów plus sump zostanie.

Chwilowo jednakże chcę już wystartować z kostką. I chodzi mi o ten odpieniacz co podałem, tę niagarę skrimmer, czy się nada do takiej kosteczki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.