walpie Zgłoś Napisano 28 Lutego 2013 Bardzo prosty opis. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Jak-podlaczyc-filtr-odwroconej-osmozy-t11899.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 1 Marca 2013 A jeszcze 1 sprawa mnie interesuje: na ile czasu wystarczają te wkłady ? Rozumiem, ze tu jednostką będzie raczej litr wody nie coś innego i będzie to w przybliżeniu ale mniej więcej chciałbym wiedzieć, bo to mój pierwszy taki filtr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Jeśli nie wiesz jaki filtr jest jaki ,zakup nowe !.Koszt to około 33zl. komplet,polipropylenowe sa ciut drozsze ale "bezpieczniejsze" nie uwalniaja sie drobiny sznurka.polecam kolegom stosowanie ceramicznego filtra wielokrotnego użytku koszt to około 37 zł,wystarczy raz na 3 mc przemyć wodą.Gradacja najczęściej 3 mikrony.Za jakiś czas zamieszczę swój zestaw ,teraz przeżywam remont i co innego na głowie.Na zdjęciu HD wszystko dokładnie opiszę ,bądzcie cierpliwi. Pozdrawoiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Zestaw wkladówwystarcza na około 6 mc ,dużo zależy od jakości wody , W moim zestawie pracują srednio 8 mc .w Koszalinie mamy wodę super.Ciekawostka !! mój pies woli pić wodę po osmozie niż wode z kranu. Mam oczywiscie zamontowane ,mineralizator,liniowy węglowy,i filtr ceramiczny IR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 No to jeśli mogę, to Ci podpowiem, że jak będziesz mieć membranę 75GPD lub o mniejszym wydatku, to wodę będziesz mieć "za darmo", bo licznik na pionie nie jest w stanie pomierzyć takiego przepływu. Zadziwiasz mnie jaki ty masz licznik ???.Mój licznik łapie nawet małe zużycie ,wymieniamy regularnie ,wspólnota pilnuje sumiennie tych rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Zestaw wkladówwystarcza na około 6 mc ,dużo zależy od jakości wody , W moim zestawie pracują srednio 8 mc .w Koszalinie mamy wodę super.Ciekawostka !! mój pies woli pić wodę po osmozie niż wode z kranu. Mam oczywiscie zamontowane ,mineralizator,liniowy węglowy,i filtr ceramiczny IR. Tylko mineralozatorem uzdatniasz wodę pitna czy czymś jeszcze? Gdzie i jaki dokładnie kupujesz w Koszalinie? Sam mysle jad robieniem wody pitnej z RO. pochodzę ze Świdwina i czasem odwiedzam Koszalin podczas pobytu w pl. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Nautilius RO +DI 75GPD pilnie proszę o schemat podłączenia. Instrukcja za chiny nic mi nie mówi. A w Google tez jakoś się nie wyświetla. Sprzedawca kompletnie to leje pisząc, ze taki tylko schemat dostarczają. Radiesteta kliknij na umieszczone przeze mnie miniatury !.Wyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Musze Ciebie zmartwić ,filtry kupuję w necie u nas w Koszałkowie nie ma sklepu z tymi rzeczami.Na moim poscie z miniaturami jest asres sklepu w którym kupuje ,jest tam wszystko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Kupuje w tym sklepie ,sory za spam http://www.woda.com.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Robert jestes?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 (edytowane) Jestem. Auto prowadzilem dzieki za linka. Edytowane 15 Marca 2013 przez CNCRob (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 17 Marca 2013 Aha dzięki za odpowiedzi. No z mojego filtra korzystam raczej mało bo 112 l akwarium aż tyle wody nie potrzebuje. Nie wiem czy z dolewkami będzie, poza napełnieniem ok 80-90 litrów, 10-15 l miesięcznie. Na razie 2 tydzień po zalaniu nie robię jeszcze podmian. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) Odświerzę temat. Jak często należy zmienić wkłady w takim filtrze? Pytam bo mam problem. Choć z tego filtra woda nigdy szybko nie szła to teraz leci jeszcze wolniej. Czy to możliwe by po niecałym 1 miesiącu używania i przefiltrowaniu ile tego mogło być coś 90 l na zalanie + ok 120 l na płukanie sprzętu i dolewki byli coś niecałe 250 l czy po takim czasie któryś wkład mógł się zapchać lub zużyć?Aha nie ma nigdzie żadnych przecieków ani na doprowadzeniu wody do filtra ani na wyjściu. Edytowane 27 Marca 2013 przez radiesteta (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 witam podłącze się z pytaniem czy przy pierwszym uruchomieniu ma być podłączone wszystko do siebie czy najpierw przepłukać każdy z osobna oczywiście poza membraną Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 pytanie nie aktualne Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 27 Marca 2013 (edytowane) No to jeśli mogę, to Ci podpowiem, że jak będziesz mieć membranę 75GPD lub o mniejszym wydatku, to wodę będziesz mieć "za darmo", bo licznik na pionie nie jest w stanie pomierzyć takiego przepływu. Mam membranę 75GPD i jak miałem stary licznik to faktycznie nie mirzyło ale jakiś czas temu wymienili nam licznik na jakiś nowszy (dokładniejszy i niby taki co to go magnesem ludziska już nie potraktują) no i ten nowszy kręci jak szalony - nawet mniejszy przepływ jak ten do 75GPD. Pozdrawiam Edytowane 27 Marca 2013 przez Luk1305765940 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
premiero Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Założyłem błędnie, że wszyscy mamy zainstalowane wodomierze skrzydełkowe. Zazwyczaj wspólnoty czy też spółdzielnie ze względu na koszty instalują właśnie takie wodomierze. Oczywiście, jeśli ktoś ma wodomierz ultradźwiękowy, to mają one dokładność przepływu od około 3l/h, więc nic się nie ukryje. Cytuj 300x80x80 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Silver138 Zgłoś Napisano 28 Marca 2013 Opiszę jak to robię ja ,odnośniie pierwszego uruchomienia wkładów.Najpierw przy wyjetych wszystkich wkładach montuje zestaw do dezynfekcji i odkażania instalacji.podaje środek do dezynfekcji srodezyn.Pozniej po wyplukaniu montuje filtry bez filtra ostatniego za węglowym w moim przypadku jest to filtr 1 mikron.Dałem taki "ciasny" żeby chronić jak najdłużej membranne.Moja pracuje już 6 lat !! i nie ma dość.Po przepuszczeniu paru litrów wody ,około 100,montuje ostatni 1 mikron , i zakładam membranne ,pózniej filtry liniowe i na koncu lampę UVC16W ,zbiornik ,pózniej do wylewki i koniec. Z licznikiem mieliście racje ,hehehe membrana daje rade sprawdzałem .Mój nie dyga. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybu1 Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Ja podłącze się do tematu. Zakupiłem filtr ro+di i mam wkłady w kolejności : membrana-- węgiel-- liniowy polipropylenowy 10 mikr-- di. Jak poczytałem jaka ma być kolejność to się przeraziłem. Na szczęście jeszcze nie mam go podłączonego. Wiem, że muszę poprzekładać kolejność wkładów, tylko czy muszę dokupić dodatkowy filtr liniowy polipropylenowy, czy tylko jeden wystarczy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Woda z przyłącza - 20 mikronów - węglowy - 5 mikronów - membrana - żywica - akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzybu1 Zgłoś Napisano 13 Maja 2013 Czyli jednak muszę zakupić dodatkowy polipropylen. Dzięki za info. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 A powiedzcie mi taż tak macie że przy membranie 75GPD 1/3 całej wody ide do DI a 2/3 w kanał? Zastanawiam się bo to troche lipa z tym, że na zrobienie 20L wody RODI idzie mi 60L (40 w kanał)? Czy mam coś nie tak z ogranicznikiem na scieku? Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 wszystko jest OK tak ma być ;] Cytuj akwarium morskie 1000L https://www.youtube.com/watch?v=8D0ij2GB8cE Rowerowe Trasy Masy - blog rowerowy, fotorelacje z wypraw. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maćko Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedź, szkoda ze tak słabo to działa szkoda wody Cytuj 250 L , Tunze 1073.40 ,2xTunze 6045 + Jebao Wp-25, Deltec sc1455, Słoneczko 8x39W i inne pierdoły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2013 Zawsze ta "zla woda"moze byc uzyta do umycia auta, podlania trawnika czy kwiatkow. Nawet mozesz sobie nogi moczyc jak masz ochote. U kazdego dziala to tak samo... Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach