Skocz do zawartości
Phacias

Jeżowiec Purpurowy (Strongylocentrotus purpuratus)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich z tego miejsca, jako, że jest to mój pierwszy post.

Na początku chciałbym przeprosić, jeśli zamieszczam ten temat w złym dziale, nie umiałem się zdecydować.

Jestem członkiem koła naukowego Lykeion działającego przy Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska Uniwesytetu Śląskiego w Katowicach.

Chcielibyśmy od tego roku rozpocząć projekt badawczy, dotyczący rozwoju układu nerwowego u jeżowców, na modelu Jeżowca Purpurowego - jego genom jest w bardzo dobrze poznany i jest on standardowym modelem do badań nad rozwojem zarodkowym.

Od października zagłębiamy się w materiały - głównie hodowlane i badawcze - dotyczące jeżowców i akwariów morskich w ogóle. Otrzymaliśmy nawet dofinansowanie, za które będziemy mogli się wyposażyć. W tym miesiącu zamierzamy zalać akwarium i poczekać, aż w filtrach namnożą się drobnoustroje.

Fiaskiem jednak zakończyły się wszelkie próby znalezienia sprzedawców samych zwierzątek do hodowli. Na Allegro oraz innych stronach pojawiają się oferty sprzedaży jeżowców, ale najczęściej dotyczą pojedynczych sztuk i zawsze gatunków innych niż S. purpuratus.

Stąd jest moje pytanie, czy znacie jakieś miejsca, w których mógłbym poszukać (sklepy, placówki naukowe, prywatni hodowcy), albo sami hodujecie ten gatunek?

Interesuje nas kilka sztuk - oczywiście za wszystkie chcemy uczciwie zapłacić! Potrzebujemy samców i samic, ale nie występuje pomiędzy nimi (zgodnie z teorią) żaden dymorfizm, więc płeć odkryjemy zapewne dopiero w trakcie rozmnażania, przy uwalnianiu gamet.

Mam nadzieję, że przychylicie się do tego nietypowego problemu i pomożecie nam poszerzyć granice naszej wiedzy o tych maluchach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może być powód, dla którego ten gatunek nie jest popularny:

The species tolerates a wide range of temperatures and salinities, from 5 to 23.5C and 80-110% seawater in the lab. Mass mortality occurs if temperatures exceed 26 C.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem studentem I roku Ochrony Środowiska i jeśli potrzebowalibyście pomocy w zakresie założenia i prowadzenia akwarium- dajcie znać.

Te Wasze słodkowodne zbiorniki na Bankowej wołają o pomste do nieba :(

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

Byłem tak skupiony na szukaniu sprzedawców, że nie sprawdziłem temperatury (wstyd się przyznać...). Chciałem się najpierw upewnić, czy w ogóle ten gatunek jest dostępny. Nastawiałem się, że będzie ciepłolubny podobnie jak wiele popularnych gatunków, które znajdowałem w obrocie.

Innym modelem jest Tripneustes gratilla. Często widuję oferty jego sprzedaży. Jest z pewnością ciepłolubny, więc jego hodowla będzie dla nas łatwiejsza, ale przeczytałem także, że i jadowity. Macie jakieś doświadczenia z nim? Czy jest poważnie groźny, czy to straszenie na wyrost?

Dziękuję Kośmid za chęć pomocy, z pewnością wiele będziemy mogli się od Ciebie nauczyć. Nasza hodowla nie będzie duża, planujemy na razie jedno akwarium, ale mam nadzieję, że w przyszłości będzie tego więcej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam kolegów studentów z WBiOŚ z Katowic :)T. gratilla nie jest jadowity, daje sie bez problemu pogłaskać a nawet wziąć do ręki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyną przeszkodą w hodowli S.Purpurats to 26 st. C, jest to temperatura powyżej której te jeżowce umierają. No i niestety często mylony nawet przez doświadczone osoby z S.franciscanus.

Co do badań to przemyslcie dwa oświetlone akwaria w obiegu między którymi przekładacie osobniki w celu zapewnienia pożywienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, co z tym żywieniem ? Coś więcej możesz powiedzieć ? Obgryzają skałki z glonów ?

90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skałki,szybki wszystko ale jedzenie musi być, a 4 sztuki w 100 litrach na start mogą nie znaleźć dostatecznej ilości pożywienia. dwa akwaria 100 litrowe połączone. W jednym rosnie sobie jedzenie w drugim są jeżowce, następnie zamiana. Zwiększy to stabilność całego systemu i zapeni jedzenie podopiecznym.

Idealnie byłoby gdyby to byłe zbiorniki po 200 litrów, jak zabraknie jedzenia to można mniszkiem lekarskim dokarmiać.

Strongylocentotus purpuratus i Tripneustes gratilla rośnie do ok 11 cm stąd wymiary zbiorników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łuhuhu, grubo. Wątpie czy uda się zrobić zbiorniki połączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robisz duży sump i nie ma problemu, albo i jest bo sump chyba będzie większy od zbiorników głównych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam kolegów studentów z WBiOŚ z Katowic :)T. gratilla nie jest jadowity, daje sie bez problemu pogłaskać a nawet wziąć do ręki :)

To bardzo ciekawe co piszesz. Rozumiem że głaszczesz swojego regularnie 8-) Ja jednak bym przestrzegał. Raz jedyny musnąłem swojego dłonią podczas prac w akwa i w ciągu dwudziestu minut zdrętwiało mi całe ramię aż do szyi. Na szczęście drętwienie się zatrzymało bo już byłem bardzo zaniepokojony. Może jest to kwestia indywidualnego odbioru toksyny.... ale na pewno ten jeżowiec jest toksyczny. Może kontakt z nim nie jest śmiertelny dla ludzi, ale na pewno trzeba mieć się na bacznośći :thumbup:

A tu znaleziony na szybko raport badania na myszach coprawda....

http://www.chemcas.c...130-93-8_v5.asp

pozdrawiam

Zbych

Edytowane przez zegeye (wyświetl historię edycji)

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedziałem się z laboratoryjnych protokołów, że jeżowce można hodować w gołych akwariach - bez skał i innych atrakcji (oczywiścia skała w sumpie dla zapewnienia oczyszczania wody), a karmi się je pelletami z marchewki, kapusty czerwonej lub spiruliny.

Sugerowane zagęszczenie w hodowlach badawczych to osobnik na galon ~ 3.5 litra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dwojga złego wole dać skałe do akwarium do obgryzania i ciut dokarmiać. Pożyteczne z przyjemnym.

Taki pellet to bomba azotowo fosforowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś jeszcze ma doświadczenie z toksycznością Tripneustes? Bardzo mnie to ciekawi, ale nie ma w necie informacji na temat tego, czy można je brać do rąk. Toksyna na pewno jest, ale nie wiem, czy trzeba się głęboko ukłuć, czy to działa przy kontakcie. Interesuje mnie też co podawać jako antidotum i jak się przed tym chronić (rękawiczki?).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myśle że powinieneś się wybrać do sklepu i poprosić sprzedawce o pokazanie ew dotknięcie takiego jeżowca. Nie ukuj się ponieważ faktycznie wszystkie Tripeneustes posiadają dość silną trucizne (google it)

http://lib.bioinfo.pl/pmid:6729846

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.