kermit85 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Hej wszystkim, powoli przymierzam się do zmiany oświetlenia. Obecnie nad baniaczkiem o wymiarach 80x70x50 mam lampę 8x24W pełną mocą świece 8h a lampa załącza się na 11h. W akwarium mam same spsy, przy dnie talerzówki i chciałbym jeszcze tridacny a reszta mniej więcej w połowie. Zastanawiam się nad przejściem na HQI 400W z żarnikiem 20000K. Lubie niebieskie światło. Policzyłem sobie koszty eksploatacji takiej lampy i biorąc pod uwagę, że świeciłbym nią 8h i żarnik wymieniał raz do roku wychodzi mi bardzo podobnie jak eksploatacji obecnej lampy. Czego oczekuję od nowej lampy? Więcej światła dla korali, bliki i żeby było bardziej niebiesko niż jest teraz. Pytanie do Was: Czy nie przegnę z ilością światła ? Teoretycznie taki żarnik daje mniej więcej tyle lumenów co 14000K 250W więc nie powinno być problemów, teoretycznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Zbrzydla Ci moja lampka ? A nie lepiej 250W zawsze to mniej prądu pozera a dla SPS i tak bedzie OK. Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 lampka działa super ale w marcu mam zmianę świetlówek i tak żeby cieszyło moje oko poszedłbym w 6xblue plus 1xpurple i 1xactinic, światła będzie nadal wystarczająco ale chciałbym mieć niebiesko w akwarium i do tego przyrosty na dobrym poziomie, fajnie by było też trochę rozjaśnić te moje spsiki Co do prądu to wyszyło mi, że 400W rocznie pożre około 400zł więcej ale żarnik zmieniam raz do roku za ok 360zł, komplet świetlówek to też około 360złociszy dwa razy w roku więc wychodzi mi na to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Kermit, ja bym tego nie robił, nie wiem jaką masz lampę t5, ale wbrew pozorom, 400W HQI może Ci na oko dać mniej swiatła, nie mówiąc o kolorach, możesz się zawieść. Jaką masz lampę t5? Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Ja sie wypowiem bo sam ja zrobilem Lampa DIY 4x 2x 24W z trapezowymi odblysnikami. Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Z chłodzeniem wentylatorami czy bez? Kermit, ja bym nie zmieniał na HQI, jeśli chcesz więcej światła to pomysl nad ATI lampą. Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Z wentylatorami . Seb nie dyskryminuj mojego domowego projektu Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Seb prawde ci powie :-) ATi tez polecam - super odblysniki a w wersji hybryda - to musi juz byc bega fajne swiatelko :_0 Edytowane 18 Grudnia 2012 przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji) Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Mialem HQI 3x250 +4xT5 po 80w wymienilem na 8xT5 80w + 4x75w LED pojawl sie zadany kolor i wiele ciekawych efektow Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 Maciek, jeśli chłodzona to wystarczy odbłyśniki wymienić na ATI i bedzie ogień! Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit85 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) dzięki za odpowiedzi, myślałem, że takie HQI 400W to będzie mega moc i wielki skok na przód. Chłodzenie jest jest ale nigdy go nie odpaliłem nie wiedziałem, że ma to taki wpływ na światło. Biorę się za tuning obecnej - odbłyśniki nowe, kupuje zasilacz do wentylatorów i odpalam chłodzenie i przy okazji zmienię jeden statecznik na ściemnialny. Jak będzie dobrze to może faktycznie zostanę przy T5, podoba mi się Ati Sunpower ściemnialna p.s. Maciek lampka jest bomba i nie mam do niej żadnych zastrzeżeń, ale akwarium mi się już prawie zapełniło więc żeby nie było nudno to przynajmniej trochę sprzętu sobie pozmieniam p.s.2 A Maaaciek, pamiętasz jeszcze na jakim zasilaczu leciały te wentylatorki u Ciebie ? pzdr Edytowane 18 Grudnia 2012 przez kermit85 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
W32darWin Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2012 PW Cytuj START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 , ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800. http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach