Skocz do zawartości
zulus

Zmiany w hydraulice przy działającym akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem.

1. Jak rozkleić wklejoną rurę z kolanka. Kleiłem klejem do PCV. Na dodatek mam utrudniony dostęp do tego miejsca. Odcięcie nie wchodzi w grę.

2. Zakładając, że mi się uda to rozkleić to jak szybko mogę puścić wodę po ponownym wklejeniu bez szkody dla życia i samego połączenia.

Wysłane z mojego PC chłodzonego wodą przy pomocy zwykłej przeglądarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że raczej tego nie rozkleisz, tylko uciąć. a co to za rura pp? może utnij i zgrzej bez klejenia.

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rura to zrzut z komina. Niestety mój problem polega na tym, że kleiłem niemalże kolanko w kolanko, nawet jak by mi się udało to obciąć to nie miał bym do czego dołączyć nowego elementu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie propozycje:

1. Rozetnij pomiedzy kolankami - rozgrzej prawie do czerwonosci noz i spokojnie nim rozetniesz rurke (ja tak robilem).

2. dobierz srednice wewnetrzna rury nowej tak zeby byla jak najbardziej zblizona do srednicy zewnetrznej kolanek i wklej na zewnatrz. Powinno sie udac cos dopasowac.

Pozdrawiam

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej wyciąć "wadliwy" kawałek, brakujący kawałek usupełnić nową rurką na mufce + kształtki które chcesz zamontować? Tego nie odkleisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zulus daj fotkę tego miejsca, zobaczymy jak tam z dostępem.

Z tym rozcinaniem gorącym nożem też może być trudno, tym bardziej jeśli to będzie kolanko które jest grube. Może ktoś ze znajomych ma takie coś ? Tym w każde miejsce wejdziesz i utniesz.

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Multimaster :)

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolanko jest samo w sobie grube ale rurka juz nie. Kolega napisal ze jest kolanko przy kolanku wiec myslalem zeby sie wgrzac na styk pomiedzy. Ale Skoczek masz absolutna racje z fotka wymysli sie cos najsensowniejszego :)

START 12.12.2013 - 180L z panelem 70x70x45, odpieniacz DIY a'la midi flotor ale.... na igle AB 2000/1 :), ATI Sunpower 6x24T5 + 9W LED china blue, betonowa skała DIY, AllInOne w reaktorze DIY, baniakiem kręci jebao WP-25 i koralia 2800.

http://nano-reef.pl/...0l-betonowisko/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolano z kolanem możęsz przeciąć nożycami do pp ale co dalej. mozesz wkleić w wewnątrz tego przeciętego rurke ale to zmniejszy średnice. A tak ogólnie to co jest nie tak ze chcesz przerobić?

Jeszcze co mi przychodzi do głowy to rozciąć kolana i rozwiercić koronką lub wiertłem takim jaka jest średnica rurki

Edytowane przez SkoczekPL (wyświetl historię edycji)

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inny sposób to struna od gitary, tylko taka z owijką, wiążesz do dwóch klocków i tniesz jak piłą strunową, plastik się rozgrzewa od tarcia i struna wchodzi coraz głębiej, Trzeba tylko usztywnić tę rurę poniżej cięcia cobyś nie wyłamał. Trzeba to robić bez przerwy do rozcięcia, bo jak przerwiesz to struna się zablokuje w stygnącym plastiku i może być problem. Pozdro, P.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki dla wszystkich.

SkoczekPL podsunąłeś mi do głowy narzędzie które mogę szybko mieć ale nie wpadło mi do głowy jego użycie, więc ucięcie już w chodzi w gre :) Wytnę tam gdzie będę mógł bo tym urządzeniem nawet kolanko się da przeciąć. Potem albo wstawię mufkę jak doradzał Marcin14 albo będę nożykował za poradą 32darWin. Ale wielki dzięki za porady :)

Pozostaje już tylko kwestia ponownego klejenia i toksyczności kleju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no widzisz. Naprawdę w sytuacjach kryzysowych urządzenie sprawdza się wyśmienicie. Gdyby komuś trzeba było w Lublinie to śmiało wołajcie :)

Pozdrawiam

Skoczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jaką masz hydraulikę ale białą klejoną niebieskim klejem rozklejałem podgrzewając palnikiem. Rura była jeszcze twarda a klej puszczał i rozłaziło się prawie na piechotę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.