Zakus Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Hej, Pomozecie z identyfikacja brazowego syfu na piasku/skale? Reefmax odpalony 1.5msc temu, dojrzewanie mial juz niby za soba bo wszystko poznikalo (zielone glony itp) a teraz nagle wysypalo tym brazowym i nie wiem czy to dino/cyjano czy okrzemki. Poczatkowo byly tez na tym babelki powietrza, ale chyba nassariusy je zlikwidowaly przy przekopywaniu. W baniaku sa 2 nemo i 2 kauderni, sarco, 2x zoa, mala glowka euphylii. Rozgwiazda piaskowa, 8x turbo, 2x debelius, 2x wurdermani. Wode leje z wlasnego RO/DI - 000na tds. Z gory dzieki za pomoc bo nie wiem czy lac jakas chemie (czytalem, ze wielu pomoglo AlgeaX na dino), ale jestem daleki od rzucania sie z chemia na dzien dobry... Parametry: sol: 1.023 (preis) ca: 430 dkh: 6.1 (chce podniesc) mg: 1290 ph: 8.2 no3: 15(tak mi sie wydaje, salifert) po4: 0.05 Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Zakus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Ale z Ciebie pinokio Piszesz że zbiornik odpalony 1,5 temu ? Że tak powiem dziwny masz kalendarz Popraw cyrkulację, a to to albo dino, albo cyjano albo i to i to ale malutkie plus dojrzewanie zbiornika Wpisz sobie w wyszukiwarkę np: "brązowy nalot" i weź piwko bo tematów będzie dużo. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zakus Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) A czemu pinokio? Przejmuje sie... Staralem sie dac jak najwiecej informacji, zeby latwiej bylo rozpoznac Cyrkulacja to tunze 6025, mam wrazenie, ze az za mocna. Zmienie jeszcze pompe w odpienku na nj1200, choc teraz pieni ladnie na oko ps. dopiero zauwazylem do ktorego posta pijesz, dluga historia, nie oszukuje i jest 1,5msc Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Zakus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 A czemu pinokio? Przejmuje sie... Pinokio, bo kłamczuszek jesteś malutki Dziś 16 stycznia, piszesz że baniak ma 1,5 miesiąca - tak ? A 17 grudnia dopiero kapałeś RO - więc w/g mnie baniak ma 3 tygodnie no może prawie 4 heheh i myślę plagi dopiero przed Tobą. Chemia w ostateczności, boje się że przy dojrzewaniu krewetki mogą Ci odejść na wieczną rafę bo są delikatne. No ale mam nadzieje że się mylę. Na razie obserwuj i się nie przejmuj. EDIT: PS: No ok, nie wnikajmy w wiek baniaka. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lurthel Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 Póki nie rozrasta się w drastycznym tempie nie ma co się przejmować, samo minie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zakus Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 (edytowane) SkoczekPL: przy piwie to moge opowiedziec ta dluga historie Krewety maja sie bardzo dobrze, wylinke maja tak co 2tyg (mialy juz 3 wiec 1,5msc ) Zarelko jedza az milo (artemia+suche platki). Nie laczmy tematu tamtego RODI z ta "plaga" Nie stresuj mnie tak, bo znowu bede musial nicka zmieniac ps2. na starcie nie byly w tym baniaku Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Zakus (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) "Cyrkulacja to tunze 6025" Zakus, byloby o wiele latwiej, gdybys w stopce opisal akwarium i technike. Jesli ta Tunze dmucha w 1000 l zbiorniku, to cyrkulacja moze byc zbyt slaba. W 50-ciu jest za mocna, masz racje. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joel3 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2013 Póki nie rozrasta się w drastycznym tempie nie ma co się przejmować, samo minie. a jak wyglada drastyczne tempo bo u mnie tez cos takiego pojawia sie mniej lub wiecej ale troche tego jest na piasku tak jakby brazowy kurz osiadl, teraz wchodzi na skale sa przy tym bable powietrza po nocy tego nie widac pojawia sie po zapaleniu swiatla jakos tak w polowie dnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach