Miklosz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 Kilka dni temu dokonała się długo oczekiwana przeprowadzka z Reefmax do nowego baniaczka (140l, sump 35l, odpieniacz Blau scuma IT110, Lampa Aquamedic HQI 150W + 2 x 24W T5 /lampa dość wysoko powieszona, głównie świeci sam żarnik HQI jakieś 9 godz., T5 odpalają się na początku i przed zgaśnięciem żarnika, świecą może 3 godz./, pompa obiegowa Tunze Silent i 2 cyrkulatory Aquael. Oczywiście śledząc forum odkładałem starą wodę itp. nie jest to ważne w tym momencie. W nowym akwarium zamieszkali domownicy z reefmaxa: 2 garbiki, błazenek, piżamka, krewetka, dwie rozgwiazdy piaskowe i kilka ślimaków. Parę grzybków, xenie oraz małego sacrophytona. Parametry wody to (mierzone w dobrym sklepie): NO2 – 0, NO3 – ślad, PO4 – 0, Kh – 8, Mg – 1380, Ca – 500 (trochę wysokie, ale powiedziano mi że to nie problem, spadnie samo). I do rzeczy, zapytałem w rzeczonym sklepie o skałę z działającego zbiornika, bo mam lukę i przydało by mi się ok. 4-5 kg skały. Nie było problemów bo jak mi oznajmiono akurat przerabiano zbiornik dekoracyjny i skała jest i nie będę miał z nią żadnych problemów. (nawet dwa razy się upewniałem). Po przywozie skałę włożyłem do zbiornika i wszystko cacy. Jednak po 5 dniach zauważyłem że: dziwnie zachowują się obydwa garbiki, chowają się ciężko oddychają (wcześniej radośnie ganiały się po akwarium), xenia przestała pompować (schowała się) i mam wrażenie że woda nie jest krystalicznie przejrzysta (a początkowo była). Zmierzyłem dzisiaj parametry testami saliferta, oto wynik: NO2-0, NO3-10,PO4-0, Ca-500 (poza skalą), Mg-1470, Kh-7,7. Co się może dziać? Czyżby błąd nowicjusza i skała okazała się jednak trefna i zaczęła dojrzewać? (miałbym żal do sklepu, a to znane miejsce i cenione przez forumowiczów). Reszta życia wydaje się porządku. Skąd takie wysokie Ca? I czy robić coś z tym? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Ca moze byc wyplukiwane z piachu ? To nie nowa skala jest problemem. Moim zdaniem to zwykle dojrzewanie, bo czemu nie mialoby go byc ? W nowym akwa sa nowe rzeczy to i bakterie moga zakwitnac. Mozesz jedynie spokojnie odczekac. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Stani (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Norma po przekładce,ruszyłeś skałę i się zaczęło dojrzewanie Lać bakterie Edytowane 20 Stycznia 2013 przez bober6662 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 a jakie masz zasolenie ? Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 NO2 – 0, NO3 – ślad, PO4 – 0 Wy to nazywacie dojrzewaniem? P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 a jakie masz zasolenie ? Zasolenie to ok: 1.023 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklosz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2013 Wy to nazywacie dojrzewaniem? P. Te parametry wody były 3 dni po przeprowadzce, zanim dołożyłem skałę. Teraz NO3 wynosi ok. 10. Natomisat niezmiennie wysoki pozostaje wapń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Piotr, tak, dojrzewaniem Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 Ja po zrobieniu przesiadki z wodą z podmian i skałą z działającego zbiornika również mam dojżewanie. Parametry ci skoczą, a i jak koledzy piszą nawet glon się pojawi. Jedynym ratunkiem jest lać dużo bakterii i czekać Pozdrawiam Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
salamander74 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 A mnie niepokoi stwierdzenie "odkładałem starą wodę". Więc pytam, gdzie i jak długo? Cytuj 160 litrów (100X40X40), Ok. 12kg skały (start na suchej), 4X39W, Deltec MCE600, 2X Aquael 2600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2013 NO2-0, NO3-10,PO4-0 Życzę wszystkim parametrów nie gorszych niż te, chyba że przez dojrzewanie rozumiemy każdą odchyłkę dowolnego parametru. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach