Skocz do zawartości
Bruce77

planowany nowy zbiornik

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze chcialbym sie przywitac, jako ze jestem tutaj nowy. :)

W przyszlosci planuje zalorzyc solanke 240- 300l. Jest to na razie odlegla przyszlosc, ze wzgledu na budzet. Tak czy inaczdj za wczasu chce zaczac edukacje, sporo juz poczytalem i zastanawiam sie nad takim rozwiazanie w kilku kwestiach.

1. czy moglbym dac np. tylko 5-7% zywej skaly a reszte sztuczna?

2. Jakiego litrazu powinien byc snump i (przepraszam ale tutaj niektorych zeczy nie rozumiem) czy musi miec te 'przegrody'? Czy moglbym moja stara 60- tke przerobic na snumpa?

3. czy to prawda, ze przez pompy cyrkulacyjne woda powinna przeplywac 8-10 razy pojemnosc zbiornika/h?

Z gory dzikuje i pozdrawia, Bruce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema co do pytań

1 - tak wiele ludzi tak robi że kilka kg żywej resztę martwej lub (samom sucha dają) ona po pewnym czasie się ożywi i będzie jak żywa skała.

2 - taki by pomieścił cała wodę gdy braknie prądu bo wtedy woda spływa do sumpa jak będziesz miał za mały to przeleje ci się i też im większy tym lepiej, możesz mieć bez przegród tak miałem w poprzednim baniaku ale obecnie mam 3 komorowy sump i jest dla mnie wygodniejszy, oczywiście że swoja 60'kę możesz przerobić ale bierz pod uwagę że tam musi się zmieścić pienidło i czy zgromadzi ci odpowiednia ilość wody i czy będzie coś w zapasie na wszelki wypadek.

3 - z ta cyrkulacją jest rożnie zależy od obsady koralowców np dla sps wymagana jest silna dla lps delikatna cyrkulacje musisz dobrać tak by nie było stref martwych.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj

1. Ktoś nawet startował na samej suchej skale bo pewnie o tą chodzi Ci pod nazwą sztuczna.

2. sump powinien pomieścić adsorbery, odpieniacz i co tam tylko chcesz umieścić i powinien dodatkowo pomieścić trochę wody z baniaka w razie braku prądu, przegrody są po to aby oddzielić poszczególne częsci sumpa na komory bez nich cięzko było by zapanować nd dobrym działaniem sumpa

3. To zależy od tego jaką obsadę korali planujesz z mojego punktu widzenia 8-10x pojemność zbiornika przy miękkich to przesada

2ef676195c8b05cd1669c2e6d8531c1fu977a854.png

Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue,

Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35,

Jebao RW4 + JVP 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"sps wymagana jest silna dla lps delikatna" - całkowicie się z tym uogólnieniem nie zgadzam. Owszem, część tzw. LPS-ow lubi łagodniejszą cyrkulację (głownie Euphyllie a i to nie wszystkie). Bardzo wiele tzw. LPS-ów żyje na rafie w bezpośrednim sąsiedztwie SPS-ów, ergo wymagają takiej samej cyrkulacji jak one.

"z mojego punktu widzenia 8-10x pojemność zbiornika przy miękkich to przesada" - z mojego punktu widzenia, absolutnie nie.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe ale ja po swoich obserwacjach opisuje to co widzę u mnie lps'y jak miały silniejszą cyrkulacje to nie chciały tak ładnie polipować jak na delikatniejszej dlatego użyłem takiego sformułowania.

b63d73112ec74cf8f521afe581428e01u1573a17

Pozdrawiam.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tak jak u Tomka, tylko w przypadku miekkich przy tak mocnej cyrkulacji miękkie potrafiło "zwiać" ze skały, a xenia mogła polipami bujać po skale albo wogółe nie polipowały amiałem właśnie 8x, dlatego to głównie zależy od tego co chce się trzymać

2ef676195c8b05cd1669c2e6d8531c1fu977a854.png

Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue,

Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35,

Jebao RW4 + JVP 110

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jak przesadzisz i skierujesz na nie silny strumień, to oczywiście pochowają polipy. LPS-y to bardzo szerokie pojęcie. Wiele LPS-ów lubi mocną cykrulację, z tym że niektóre lubią np. przepływ laminarny a niektóre lubią turbulencje. Ogólnie, LPS-y żyjące w lagunach, czyli większość Euphylli, Calataphyllia itd. wolą przepływ wolniejszy, ale za to falowy. Gonipory lubią już mocniejszy prąd ale raczej laminarny niż turbulentny, podobnie Heliofunghie i Funghie. Plerogyra w ogóle nie przepada za mocnym prądem, za to Euphylli ancora lubi taki, i najlepiej jakby był turbulentny. Acanthastree też lubią mocniejszy prąd wody itd... itp... Po prostu nie można uogólniać, jakoby wszystkie tak zwane LPS-y lubiły słaby prąd wody.

Co do koralowców miękkich, to np. Sarco lubi mocną cyrkulację, Sinularie zasadniczo też, Zoathusy w większości też. Będą pewnie żyły przy słabej cyrkulacji, chociaż Sarco będzie się męczył.

Edytowane przez AquaManiac (wyświetl historię edycji)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Propo cyrkulacji to nie zwrocilbym na nią uwagi w tym temacie gdybym akurat wczoraj nie czytał przypadkowo o tym jaka powinna być i nie liczył u siebie.

Mianowicie wyczytalem że powinna być 40-60x pojemność zbiornika a nie 8-10x

Mam akwarium 250l x 40 to daje 10000 l/h a ja mam 8000 i bałem sie że za malo mam.

4219_4223.png

Morskie 252 l +160 sump

+ Słodkie 300l -basen do pływania dla Agamy błotnej w 2m^3 terrarium =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W cyrkulacji dużo zależy od ustawienia pomp, ich ilości, obsadzenia zbiornika, jego kształtu, ilości i ułożenia skał, łączenia lub znoszenia się prądów itp. (w sumie jeszcze od wiarygodności danych producenta o wydajności pomp). 20 tyś. litrów/h w dwóch zbiornikach 300l może dać zupełnie inne rezultaty.

W każdym razie 8-10x zbiornik to straszna mizeria w większości przypadków, to najsłabsza koralia nano w baniaku 100l - bardzo mało.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez tak mysle jak Kamil. 8-10 x pojemnosc zbiornika to moze dobre dla konikow morskich, ale detrytusu taka slabizna nie podniesie i wczesniej czy pozniej powstana klopoty.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Dziekuje za zainteresowanie i odpowiedzi. Mam jeszcze takie pytanie, bo pod wzgledem technicznym jestem kompletnie zielolny.

Wiele osob twierdzi ze ze snumpa powinny 'wychodzic' 3 rury a inni ze wystarczyycko 1- na zawnatrz. Jak to sie ma do 240- 300l?

Przepraszam za otr, pisalem z telefonu.

Edytowane przez Bruce77 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. czy to prawda, ze przez pompy cyrkulacyjne woda powinna przeplywac 8-10 razy pojemnosc zbiornika/h?

Raczej minimum 30x. Dla przykładu; nie wyobrażam sobie 100 litrowego akwarium na jednej Koralii 900. W 43 litrach mam 600+1100 l/h i jest to raczej delikatny ruch wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.