Skocz do zawartości
mateusz86

Ciekawe Akwarium na zagranicznym forum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dla zainteresowanych rzadko spotykane akwarium morskie.Poniżej link:

http://www.nano-reef.com/featured/_/2013/jacobnano-r69

Pozdrawiam

Mateusz

60x30x35 (60L)+12cm (17L) tylny panel./Odpieniacz Miniflotor Aqua Medic/Koralia Nano x3/Oświetlenie Hagen GLO 4x24 W ATI 1 x Aquablue Special 24W 1 x ATI Blue Plus 24W T5 1 x ATI Purple Plus 24 W oraz 1 x Blau Actinic 24 W/ Grzałka JAGER 50 W/LR-7KG,LS-4,5Kg/obieg LOC-LINE EHEIM 1000 =

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe, ale jakoś tak wizualnie byle jakie. To znaczy samo ułożenie zwierzaków. O ile podłoże skły itp wygladają jakby miały być początkiem niezłego Amano, to rzomieszczenie zwierzat bez składu i ładu. Te ukwiały raczej nie łażą. Kiedyś miałam podobnego (nie wiem co to było ,ale nie koński) i są to wyjątkowe klejnociki. Tak więc wystarczyło by je jakoś zgodnie ze sztuką ułożyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy to nie jest "zimny biotop"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te ukwiały lubią chłodniejsze warunki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ciekawe, ale jakoś tak wizualnie byle jakie. To znaczy samo ułożenie zwierzaków. O ile podłoże skły itp wygladają jakby miały być początkiem niezłego Amano, to rzomieszczenie zwierzat bez składu i ładu. Te ukwiały raczej nie łażą. Kiedyś miałam podobnego (nie wiem co to było ,ale nie koński) i są to wyjątkowe klejnociki. Tak więc wystarczyło by je jakoś zgodnie ze sztuką ułożyć.

Nie chodziło mi o wrażenia wizualne.Ale sam fakt ,,zimnego biotopu".

60x30x35 (60L)+12cm (17L) tylny panel./Odpieniacz Miniflotor Aqua Medic/Koralia Nano x3/Oświetlenie Hagen GLO 4x24 W ATI 1 x Aquablue Special 24W 1 x ATI Blue Plus 24W T5 1 x ATI Purple Plus 24 W oraz 1 x Blau Actinic 24 W/ Grzałka JAGER 50 W/LR-7KG,LS-4,5Kg/obieg LOC-LINE EHEIM 1000 =

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie super

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on nie jest bardzo zimny :) a temperatury nie widać i mogło by byc ładniej ułozone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dorot

te ukwiały lubią chłodniejsze warunki

Te akwa jest można powiedzieć bardzo zimne bo 57 stopni F to na nasze 14 stopni C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zimny biotop oczywiście ciekawie wygląda, ale technicznie to jest masakra. Oglądałem w zoo, odpieniacz jest z reguły sporo większy niż przy rafowych, bo te ukwiały trzeba zdrowo karmić, w naturze nie mają tyle światło co te rafowe, to i jeść więcej muszą. Drugi problem to fakt, że skała w akwarium rafowym jest bardziej wydajnym filtrem biologicznym, bo jest bez porównania bardziej porowata od tych kamolców. Utrzymanie niskiej temperatury to też oczywiście problem. Słowem problem na problemie, raczej cos dla prawdziwych maniaków, zresztą właściciel zbiornika wspomina o tym, że to akwarium to spełnienie marzeń z dzieciństwa.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy zbiornik, jak widać nawet w 60l można zrobić coś bardzo oryginalnego i pięknego jednocześnie.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.