Ali_Maga Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Zastanawiam się nad obsadą. Wpadła mi w oko rybką Ecsenius bicolor - glonojad. Nie obsadziłąm jeszcze funkcji dytrytusojada, czy macie jakieś sugestie. Na razie mam akwarium 80L... Będę wdzięczna za Wasze sugestie. Edytowane 22 Lutego 2013 przez Ali_Maga (wyświetl historię edycji) Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Napiszę jak u mnie z ta rybką ... Z bicolor zrobiła się całkowicie czarna i już tak jej zostało. Zjada mrożonki, kosi jak kosiarka SPS'y, z glonów tez coś skubnie jak znajdzie. Urosła coś około 10-12 cm (nie wiem jak będzie w zbiorniku 80l). Jest terytorialna ... przesiaduje w norce w skale i odgania wszystko co przepływa obok. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 U nas bicolor cały czas ma swoje kolorki. Jest to bardzo pocieszna rybka. Skubie glony ze skałek, wcina mrożonki. Bardzo często widuję ją w akwa, jest obojętna wobec innych mieszkańców, nawet wobec salariasa, ma swoje norki w skałkach. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) No własnie martwi mnie trochę czy E. bicolor nie jest za duży na 80L baniak - oczywiście w planach jest już większe akwa,no ale to za jakiś czas dopiero. Słyszałam wiele dobrego o tej rybci, ponoć ma złoty charakter,podoba mi się jej ubarwienie, że jest taka jakby zamoczona w ketchupie. Wiem,że nawet jak zciemnieje, to też go będę kochać! Jacku, a co zrobiłeś,że uzyskałeś wersję monocolor ? Masz może ciemny piasek w akwarium? a może to inny gatunek esceniusa np.: http://www.liveaquaria.com/product/prod_display.cfm?c=15+23+2671&pcatid=2671 ? Edytowane 22 Lutego 2013 przez Ali_Maga (wyświetl historię edycji) Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Fajny jest jeszcze Escenius bimaculatus, moja mama ma go w 100l - ma 3-4cm max Edytowane 22 Lutego 2013 przez akwarystka (wyświetl historię edycji) Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 kupilem jako bicolor i byl bicolor ... teraz mimo ze piasku czarnego nie mam to z koloru duzo nie zostalo ... ogon czasem na lekko pomaranczowy ale czasem czarny nie wiem moze od humoru to zalezy ... fakt rybka sympatyczna bardzo jest w swoim zachowaniu Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 E. bicolor to ryba, którą bardzo polubiłem - bardzo sympatyczna, z dziwacznymi pomysłami. Mój egzemplarz został nawet przemianowany czasowo na E. pompkus bo "parkował" tyłem w wylocie pompki cyrkulacyjnej, gdy ta się wyłączała na chwilę. Myślę jednak, że 80 litrów to za mało, chociaż i tak lepszy będzie bicolor niż np. S. fasciatus. Jakiś czas wytrzyma w tym mniejszym akwarium ale potem trzeba będzie przenieść do większego albo przestać karmić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Nasz miał ksywę Wally... Bo zawsze gdzieś wskoczył i szukało się go: "Gdzie jest Wally?" Ryba - ekstra Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 świetnie,dziękuję Wam z wszystkie opinie. Mam sporo materiału do przemyśleń. Teraz muszę sprytnie poinformowac moją druga połowę o planach zasiedleńczych. Mąż jutro wraca po 10 dniach nieobecności do domu, wyślę mu dziś smsa, że niejaki Wally Escenius Pompkus planuje się do nas wprowadzić To powinno troszkę podgrzać atmosferę związku No dobrze idę nakarmić tubkę,bo mizernie wygląda bez śniadania... Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Hohoho, jak męża nie było 10 dni, to bez trudu znajdziesz sposób na przekonanie go do każdej, powtarzam każdej, obsady w akwarium Tylko postaraj się wziąć jakiegoś małego. O rybie mówię. ed. I może wziąć pod uwagę sugestię akwarystki? W tym temacie jestem zielony. Edytowane 23 Lutego 2013 przez rs (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Moja mama ma bimaculatusa Jest bombowy i równie pocieszny jak bicolor A czy te wielkie oczy w małym ciałku mogą kłamać ? Mnie po prostu rozłożył na łopatki jak zobaczyłam go w sklepie Jest świetną alternatywą do mniejszego zbiornika Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Macie rację. @akwarystka W istocie, bimaculatusowi dobrze z oczu patrzy Jeśli pełni tą samą funkcję w ekosytemie co bicolor, to chyba nie mam sie co zastanawiać. W 80L będzie mu napewno lepiej, niż jego większemu koledze. @rs Masz głowę na karku. Trzeba mądrze wykorzystać tą niewinną przewagę negocjacyjną, no więc mam taki plan żeby wyrzucić tą brzydką szafę z pokoju i postawić tam duuuuuży baniak... Nie musimy mieć tyle ubrań. Wszystko oczywiście dla dobra akwarystyki morskiej! Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 @Ali_Maga Mi sie udalo-Tobie tez sie uda:) Nowe akwarium dojrzewa a szafa z ubraniami zmieniona na szafe z rzeczami do akwarium;) Jestesmy urodzonymi negocjatorkami;) Trzymam kciuki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 ... no więc mam taki plan żeby wyrzucić tą brzydką szafę z pokoju i postawić tam duuuuuży baniak... Nie musimy mieć tyle ubrań. W "okresie przejściowym" można zmniejszyć tylko ilość szaf, a nie ubrań. Jak zbiornik będzie odpowiednio duży, to część ciuchów jakoś poupychacie za szafką czy obok sumpa. O pozostałe ubrania, ułożone w stosy na podłogach będzie się potykał mąż i w końcu je wyrzuci. Ale to będzie JEGO decyzja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Pełni dokładnie tą samą funkcję i jest równie urodziwy Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 U mnie bicolor zakochany jest błazenkach i chyba myśli że jest jednym z nich pływa z nimi i ciągle przesiaduję w ich pobliżu,spsy miałem dwa miałem bo mi je zjadł,skubie też xenie i rhodactisy,co do glonów to tak średnio mu smakują,kolorów nie stracił a jak zapada zmrok i świeci tylko nocna dioda to zamienia się w bestie ma swoje miejsce i tam siedzi i poluję nie wiem na co ale fajne barwy przyjmuję robi się taki pstrokaty.Ogólnie fajna ciekawska rybka no i śmieszna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Wam kobietom dużo łatwiej negocjować z facetami niż nam Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 U mnie bicolor nigdy nie podgryzał korali, wcina glony i mrożonki. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Sam się nad nim zastanawiałem, ale boje się o swoje SPSy Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 U mnie bicolor nigdy nie podgryzał korali, wcina glony i mrożonki. U mnie było tak samo. Żadnego podgryzania korali. Nie wyrządził absolutnie żadnych szkód, nikomu nie sprawił żadnej przykrości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Mam tą rybke od 3-4 dni. Wizualnie fantastyczna ale w zachowaniu jeszcze ciekawsza, Mam wrażenie , że ciągle podgląda co się dzieje w mieszkaniu poza akwarium, podgląda z przerożnych norek i zawsze patrzy jak gdzieś przechodze. Wcina narazie glony, dość sporadycznie, szarpie je niemiłosiernie ale w pojedynke cudów nie zdziała raczej. Je także mrożonki aczkolwiek muszę narazie mu je podać pod pyszczek. Problemem jest jedynie wielkość, dostałem dośc spory chyba egzemplarz, myśle ze ma z 6-7cm i odrazu widać ,że małe akwarium do 100 litrów będzie na dłuższa mete dla niego przyciasnawe. Narazie się nie martwie bo myślę ,że do pół roku sprawię mu większy domek. Spodziewałem się dostać mniejszy egzemplarz, kupowałem w erybce, pisałem by przyslali malucha, widać nie było. Myślę ,że jak ktoś planuje go na stałe trzymać w małym zbiorniku poniżej 100 litrów to chyba lepiej znaleźć inna mniejszą rybkę. Edytowane 23 Lutego 2013 przez ninepm (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Dzięki Kochani za wszystkie rady praktyczne i taktyczne @rs Masz absolutną rację, co więcej, jak się trochę wody naleje na podłogę, to tymi ubraniami z za sumpa można szybciutko wytrzeć kałużę - bardzo to zmyślne i praktyczne @Yarcio No już tak nie narzekaj, tylko bierz przykład z Archimedesa i zastosuj dźwignię! Zaaranżuj romatyczną randeczkę i negocjuj obsadę, dorzuć do tego np. serduszko z Jej inicjałami i możesz powoli kupować nowy odpieniacz itd. itp. Z tych względów w moim piecyku np. dopieka się właśnie sernik @DebMat Debora - Kochana jeśli chodzi o postawienie RMa i dużego baniaka, to nie ukrywm zaimponowałaś mi Nota techniczna 10 i nota za styl 10. Śledzę z zapartym tchem Twoje poczynania @ninepm, Michał, mamy dokładnie takie Blenny jak Twoje. Śmiga od 5 miesięcy. Więc jeśli mówisz jako praktyk, że bicolor jest za duży, to chyba to definitywnie wyczerpuje temat. @akwarystka Dziękuję Ci za pomysł z bimaculatusem - do mojego baniaczka, w tej sytuacji to chyba najtrafniejszy wybór. Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Ja tylko dodam na koniec że to te rybcie lubią wyskakiwać z akwarium więc trzeba uważać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwarystka Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Dlatego mamy przykryte akwa od momentu kiedy salarias zaraz po przyniesieniu chciał koniecznie sobie poskakać i trzeba go było zbierać z podłogi. Przykrycie doceniłam jeszcze bardziej od kiedy w akwarium pojawiła się babeczka puellaris :DD Bo w pierwszym dniu trenowała takie skoki przy powierzchni wody, że bez przykrycia już by pewnie gdzieś wyskoczyła. Cytuj 22.10.2014 Mg-1350, Ca-440, KH-8,6, NO3-0, PO4-0,22 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ali_Maga Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) @bober662 Dzięki Karol, w takiej sytuacji muszę coś pokombinować z przykrywką. Jak widzę ślizgi i babki to takie rybki z ambicjami Adama Małysza... Edytowane 23 Lutego 2013 przez Ali_Maga (wyświetl historię edycji) Cytuj The cure for anything is salt water - sweat, tears, or the sea. Isak Dinesen (Baroness Karen Blixen) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach