Skocz do zawartości
michu23

Filtus zeos - w akwarystyce morskiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pytanie w związku z dyskusją jaka się wywiązała na temat moich problemów z akwarium, pytanie raczej teoretyczne - czy wkład Filtus zeos nadaje się do stosowania w morszczyźnie? Pozdrawiam

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że to zeolit jest po prostu a nawet więcej niż mi się wydaje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi sie tak wydaje :) tam jakby rozne granulacje, jest "model" garden w wiekszych paczkach itd. i tak sie zastanawiam czy zeloit za 40zl a zeolit zakupiowny w sklepie z morszczyzna zalozmy za 100 to to samo :)

120x50x50.Odpieniacz EVO3000,RW8,Eheim StreamOn 4000plus,Pacific Sun Metis Hyperion S2 2x75W,Tunze 3163,3162.23kgLS,25kg skaly.LPSy i miekkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zeolit do slodkiego absolutnie nie nadaje sie do akwarium morskiego,może zbic ci CA do poziomu przy ktorym z koralami się pozegnasz..

W morszczyznie uzywa sie specjalnie selekcjonowanych zeolitow a nie bylejakiego.

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi sie tak wydaje :) tam jakby rozne granulacje, jest "model" garden w wiekszych paczkach itd. i tak sie zastanawiam czy zeloit za 40zl a zeolit zakupiowny w sklepie z morszczyzna zalozmy za 100 to to samo :)

Nie to samo

Zeovit zakupiony w sklepie z morszczyzna to "mieszanka trzech rożnych, odpowiednio dobranych zeolitów. Zostały one wybrane pod kątem właściwości absorpcyjnych występujących w akwarium związków chemicznych takich jak fosforany i azotany mieszanka zeolitów" a Filtus zeos to po prostu zeolit.

Przynajmniej według informacji podanych przez producentów jednego i drugiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym to wywalił :) , wole stosować zeolit który jest dedykowany do morskiego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja takiego czegos nie uzywam, nie uzywalem to tylko teoretyczne pytanie. dzieki za rozwianie watpliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odradzam kupiłem i po zalaniu woda ro zaczął rdzewieć małe punkty rdzawe które po tygodniu spowodowały że i woda zbroiła się lekko rdzawa, zapewne od żelaza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze można zrobić eksperyment i włożyć troche tego zeolitu do wiadea z woda z podmianki i załączyć pompkę do mieszania. za pare dni zrobic testy.

250l+sump70l, 6x39w, Deltec APF600, Koralia 3,3,4, aquabee 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.