mareko1 Zgłoś Napisano 2 Marca 2013 Witam, Pytanie do posiadaczy AF FSS Salt, ile dajecie soli do zasolenia 1024? Ja w tej chwili na 10l wody daję 410 g. soli, ale wydaje mi się, że to trochę za dużo i że mój spławik trochę przekłamuje:(. Tak więc ile soli AF FSS dajecie do zasolenia do poziomu 1024? W instrukcji jest napisane, że 330 g wystarcza na zasolenie do poziomu 1020, ale ile potrzeba do zasolenia do poziomu 1024? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 Ja mam FSRS i sypię 400g na 10L wody do zasolenia 1023 Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 Pisze na opakowaniu FSRS 385g na 10l by otrzymać zasolenie 1,024 w temp. 23-25 ja tyle daje i nie miałem jeszcze problemu. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bekon1 Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 Pisze na opakowaniu FSRS 385g na 10l by otrzymać zasolenie 1,024 w temp. 23-25 ja tyle daje i nie miałem jeszcze problemu. Jest napisane tak dla sprostowania Cytuj 250l+sump70l, 6x39w, Deltec APF600, Koralia 3,3,4, aquabee 2000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Jest napisane tak dla sprostowania Kolega pisal o FSSS,a nie FSRS,na opakowaniu FSSS jest napisane 33g/l dla zasolenia 1020. baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 3 Marca 2013 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WaRo Zgłoś Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) FSRS jest dużo bogatsza w związki mineralne itd niż FSSS i dlatego trzeba większą jednostkę wagową dosypać do identycznej ilości wody by uzyskać takie samo zasolenie, więc lepiej sie kierować tym co jest na opakowaniu soli którą się stosuje. Najbezpieczniej pożycz od kogoś refraktometr i mieszaj sól i sprawdzaj a dosypywane wartości sumuj. Jak uzyskasz 1024 to ok i zapisz ile g musiałeś wsypać. Następnie do kolejnego zbiornika ze świeżą wodą dosyp tyle soli ile ci wyszło z sumy poprzedniego sprawdzania i się okaże czy też dało 1024 - dla sprawdzenia. Propo spławika to nigdy mu nie ufaj! JA się już tak raz przejechałem jak zaczynałem zabawę z morszczyzną i wybrałem spławik bo tańszy i przez prawie rok miałem problemy z akwa i nie mogłem dojść o co chodzi. Spławik mi pokazywał 1023. Jak zbadałem na kilku refraktometrach to się okazało że mam 1031. Edytowane 3 Marca 2013 przez WaRo (wyświetl historię edycji) Cytuj Morskie 252 l +160 sump + Słodkie 300l -basen do pływania dla Agamy błotnej w 2m^3 terrarium =) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach