Yarcio Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Chyba już czas zacząć nowy wątek nowego baniaka który powoli powstaje w moim mini salonie A więc kilka informacji technicznych: Baniak produkcji Przemka ze Szczecina (szczerze polecam) o wymiarach 150x50x60h przód Opti niestety głębokość tylko 50 ze względu na otwierający sie balkon - więcej sie nie dało Szafka to stelaż robiony przez firmę ze śląska Ktmt obudowany płytami w kolorze wenge Sump to baniak 250 litrów i myślę że tak w 200 litrach go wypełnię ( takie plany ). W sumpie refugium, odpieniacz i siporax w ilosci 4 litry Obieg planowany to Tunze lub ostatecznie NewJet coś ok ( minimum ) 3000l/h Cyrkulacja to dwie pompki Aquael reef cyrculator 10000 + trzy małe tunze które będą dmuchać bezpośrednio na skałę - jako dodatek. Obecnie mam coś ponad 30 kilo żywej skały w obecnym baniaku, Jak to przełożę to zobaczę czy coś jeszcze dokupię. Światło .... hmmm, chyba pozostanę przy T5 I troche zdjęć: Stelaż oraz akwarium zaraz jak przyszło: Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Jest moc 60 cm wysokości przy 50cm głębokości to dość oryginalne w morszczyźnie Ciekaw jestem jak z obsługa takiej wysokości - trzeba mieć długie łapy Super baniaczek i ... Zalewaj Jareczku zalewaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DeeCann Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Rzekłbym elegancki stelażyk pozdrawiam Cytuj WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D Zawartość: 20kg LR | 15kg LS Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Ha, Marcin, rzeczywiście trzeba mieć długie łapy, jak nie było korony to dostawałem do dna, a teraz juz nie. Obecnie rozglądam się za jakąś zgrabną drabinką Zalewać planuje na soli Red Sea ( połowa świeżej solanki i połowa z mojego działającego baniaka ) Przez jakiś czas będą działać razem dwa baniaki i będę systematycznie podmieniał wodę tak żeby parametry sie wyrównały, a tym samym stres zwierząt będzie jak najmniejszy. Myślę że pod koniec tego tygodnia zacznę już kapać do baniaka RODI. Mam już nowe wkłady i żywicę do wymiany. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Ja właśnie jestem na etapie zamawiania nowego szkła i bije się z myślami czy 50cm+korona nie będzie za dużo :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Ja chciałem zrobić 70 cm wysokie, ale przy takiej wysokości szkło musiało by być grubsze, a tu już Opti nie miało by sensu. A tak wygląda już obudowany stelaż. Brakuje jeszcze tylko uchwytów oraz tła - ale to wkrótce: Doszła też już nowa cyrkulacja: Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 uuuuu lipa Panie..... nierówno w stosunku do z szafki RTV - ja bym takiej roboty nie odebrał - gołym okiem widać ze 3cm różnicy Jakiej grubości jest to szkło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Jakie trzy centymetry - zaledwie niecałe dwa i już mam nowe nóżki do komody takie regulowane i będzie równiutko. Projekt akwarium jest święty i tu nic nie podlega dyskusji - a resztę się dostosuje Nawet musiałem wywalić rogówkę i kupić mniejszą sofę żeby wszystko ładnie pasowało he he he Szkło to 10 mm Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Kurcze jak to jest że mi 200l chcieli ze szkła 10mm robic a Ty masz 3 razy większy baniak i też 10mm??? Masz juz sump do tego cuda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) Faktycznie 10mm przy tych wymiarach? Bał bym się . Dobrze powzmacniane? Mam 360l z 10mm ,ale dla mnie to chyba max Edytowane 12 Marca 2013 przez darekkuku (wyświetl historię edycji) Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Magnus Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Projekt pierwsza klasa, zapowiada sie ciekawie możesz napisać coś wiecej o tej firmie co robiła ci stelaż ? Też będę potrzebował podobny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 No Yooołłł , gratulacje ! Basen jak się patrzy ! ... pewnie jakieś pokolce się przydadzą heh ! Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 Akwa jedynka, jaki kolor tła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ralfik Zgłoś Napisano 12 Marca 2013 chyba wpadne Yarcio z piwkiem obiecanym dawno dawno temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tak, szkło 10. Pięć cm wyższe i już musiałoby być grubsze. Sump to na razie pusty baniak - przegrody będę wklejał sam tak żeby wszytko optymalnie mi pasowało ( czyli jak w poprzednim akwarium ). Stelaż robiła mi firma z Rybnika - polecam. Tło ma być niebieskie i koniec - tak usłyszałem od mojej drugiej połówki. Jak już wszytko ogarnę i załatwię przenosiny to chętnie zapraszam Powiem szczerze że przy moim obecnym akwa wszytko robiłem sam, a tu żeby głupią matę pod akwa włożyć to muszę się prosić ludzi żeby mi pomogli - masakra Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Jeśli chodzi o tło to zgadzam się z twoja druga połówką w całej rozciągłości - moim zdaniem niebieskie tło dale większe złudzenie głębi i fajniej wyglądają na nim bliki Rozumiem że do momentu przeprowadzki obecny baniak będzie robił za "pseudo sump"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Tak, niebieskie tło ma to coś w sobie, ale biorąc pod uwagę moje lenistwo to czarne było by bardziej odpowiednie he he he. Zastanawiam się również nad tłem takim jakie ma Kakadu w swojej kostce - jeszcze lepszy efekt Obecny baniak robi teraz za gruzowisko bo dokupiłem więcej skały i wpakowałem do niego, natomiast mój nowy sump będzie większy niż obecny baniak. Stary już po wszystkim zostanie wyczyszczony i trafi na targowisko. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Faktyczne tło Kakadu jest super ale efekt daje tylko w przypadku wyspy na środku tak żeby ze wszystkich stron był piaseczek Gadałeś z nim gdzie można takie tło zamówić? To chyba plexi jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danny Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Widzę że ładne przygotowania do nowego baniaka,trzymam kciuki A co do tła to zamawiałem ostatnio takie do mojej kostki,nie jest to plexi tylko typowa folia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 To jest fototapeta z Juwela 3D http://allegro.pl/juwel-poster-2-xl-150x60-tlo-3d-foto-tapeta-i3037865460.html Klei się ją na specjalny klej Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Dzięki, w takim razie Kakadu ma to na jakiejś plexi przyklejone, tak czy inaczej podoba mi się taki efekt A wracając do tematu światło będziesz sam klecił czy kupujesz gotowca? ps.ja tak patrzę na ten Twój zbiornik to cały czas w myślach powiększam swój nowy projekt Ale chyba jeszcze nie tym razem - naprawdę fajne szkiełko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 13 Marca 2013 Na razie będzie T5 - chyba kupne ( odkupne ), a z czasem będę strugał swoje światełko. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 A wiesz co Marcin - będę strugał swoje światełko na Ledach Cree. Coś ok 200W myślę że wystarczy. Zastanawiam się tylko nad radiatorem jaki dać i jaką długość. A może dwa odcinki radiatora po 60cm czy jeden długi ( mam spinkę po środku ). Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 Nie wiem jaki planujesz wystrój ale ja bym obstawiał opcje 2 Zdecydowanie nie jestem zwolennikiem całkowitego i równomiernego oświetlenia zbiornika przecież nie wszystkie korale lubią jednakowe światło a dwie niezależne lampy dają większe pole manewru niż jedna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 15 Marca 2013 No tak - w sumie to masz racje, ale jeden dłuższy radiator będzie lepiej odprowadzał ciepło i podłączenie go na jednym sterowniku ( przyszłościowo ) też będzie łatwiejsze - tak mi się wydaje. A ty swoją lampę na jakim masz sterowniku ? Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach