Skocz do zawartości
Gość radiesteta

Jakie wkłady do sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radiesteta

Ech ci młodzi akwarysci... pyskate to strasznie a nic o życiu nie wie...

Jak sie dobrze w temat wciagniesz to bez zastanowienia bedziesz przerabiał sprzęty za dużo grubszą kasę. A na razie powodzenia życzę

No niestety młody już nie jestem, a chciałbym nie powiem. Co najwyżej początkujący w morskim. A to jak najbardziej. A teraz na poważnie. Jakoś nie przepadam za cięciem i inną ingerencją w nowy sprzęt tak by mi gwarancję na niego diabli brali. Albo kupić gotowy taki by spełniał oczekiwania albo samemu podłubać. Jakie wasze opinie na temat tego patentu:

http://nano-reef.pl/topic/22262-nano-odpieniacz-ze-strzykawek-by-tomko/page__st__40#entry548727

Strzykawki się odpowiednie kupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kostki 30l jak znalazł ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Wydaje mi się, że to trzeba by wyliczyć jakoś, by obie komory ze sobą współpracowały a nie rywalizowały i by obiegówka nie została bez wody nagle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze po prostu nakupic soli i robic cotygodniowe podmiany, tak z 15% objetosci ? Wyjdzie drozej, ale bez pseudo odpieniacza i testow, pare rybek przezyje. Kwestia dobrania dobrej soli...

Ps: to juz takie hobby, ze odpieniacz za 160-400 zl jeszcze nie jest nazywany "sprzetem" :secret::welcome: Kosztuje chyba mniej niz komplet testow, ktore co jakis czas trzeba nabyc nowe, czy sie je zuzylo czy nie. Podobnie z oswietleniem itd., nazbiera sie. :crybaby: A niech to... Ale sie przyzwyczaisz. :thumbup:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co ma niby rywalizować, wyjaśnij też jaką wg Ciebię rore będzie pełniła jedna przegroda w tak małym sumpie.

250l+sump70l, 6x39w, Deltec APF600, Koralia 3,3,4, aquabee 2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Nie rozumiem co ma niby rywalizować, wyjaśnij też jaką wg Ciebię rore będzie pełniła jedna przegroda w tak małym sumpie.

Hm.. zakładając ten odpieniacz to woda z akwarium leci do 1 komory gdzie poddana zostaje odpienieniu + ogrzewanie i wskakuje do 2 sekcji skąd przez obiegówkę wraca do akwarium.A gdyby bez odpieniacza to 1 sekcja jako filtr z jakimś materiałem: gąbka, żwirek, biokulki i inne a po filtracji 2 sekcja: ogrzewanie + pompa i powrót do zbiornika. A co do rywalizacji to 1 komora będzie miała jakiś przerób wody w l/h. Tak zakładam. Dzieki pompkom w np odpieniaczch te 500l/h. Ale 2 komora i pompa to 2000l/h. Zatem ta 2 będzie wyrzucać szybciej niż ta 1 da radę przerobić. Czyli pompa w odpieniaczu musiałaby mieć podobną wartość albo na taka wartość być ustawiona. Dobrze kombinuję ? Bo co innego sytuacja gdy 1 komora to tylko filtracja bo wtedy woda leci tak szybko jak cyrkulacja zdoła wyrzucać do akwarium wodę.

Edytowane przez radiesteta (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Woda z odpieniacza wraca do tej samej komory. Gąbek raczej się nie używa w morskim akwa bo mogą przynieść więcej kłopotów niż pożytku, żwirek...chodzi Ci o DSB? No i ta 2 sekcja....dlaczego wg Ciebie nie może byc połączona z pierwszą? Chyba coś źle zozkminiasz, w pierwszej komoże znajdzie się dokładnie tyle wody ile pompa obiegowa wtłoczy do góry i to ile przemieli odpieniacz nie ma zupelnie znaczenia. Radzę obejrzeć zasadę działania sumpa i całej hydrauliki w nim przed rozpoczęciem budowy.

Edytowane przez Bekon1 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opcja jest ale jak się ma możliwosć to zawsze lepiej ukryć nieestetyczne sprzęty. Kubek pełny "urobku" pięknie nie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jest opcja 0 sumpa.

I wreszcie zaczynasz gadać jak człowiek :)

Zapakuj reefpaka Tunze do głównego baniaka i masz problem z głowy w miarę estetyczne i spełnia swoją role lepiej niż cały twój sump razem wzięty ;)

np 9004 lub podobny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Opcja jest ale jak się ma możliwosć to zawsze lepiej ukryć nieestetyczne sprzęty. Kubek pełny "urobku" pięknie nie wygląda.

Taa tylko jest i kwestia wielkości i związanej z nią wysokości akwarium, przy 40 cm zbiornika wiele nie da się zdziałać patrzyłem w sklepach - tylko nieliczne odpieniacze mają wysokość jaka tam pasuje, ale też i ograniczonego miejsca wokół niego. Dlatego mój pomysł by iść w jakieś samodzielne konstrukcje bo wtedy dałoby się może jakoś gabarytowo to pod wymiary sumpa ustawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Ok już mniej więcej jako takie pojęcie sobie wyrobiłem a teraz prosiłbym o konkretne i rzeczowe opinie najlepiej wraz z uzasadnieniem:

1)zrobić tego sumpa - widząc że będzie on miał wymiary takie małe byli te ok 20l i h~ 30 cm

2)czy jednak skimmer zewnętrzny h ~ 40/45 cm?

W tej chwili abstrachuję już od cen i sprzętu. To samo wyjdzie jak będzie już wybrany konkretny rodzaj oczyszczania wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump 20 l nie ma sensu. Wylacza prad to woda splywajaca z gory sie nie pomiesci.

Zdaje sie, ze jeszcze nie wiesz, ze odpieniacz moze byc zanurzony jedynie do pewnej, podanej przez producenta, glebokosci. Glebokosc akwarium czy sumpa nie ma znaczenia.

Wydaje mi sie, ze moglbys jednak troche poczytac dzial dla poczatkujacych, gdyz tam sa wszystkie odpowiedzi na Twoje b. naiwne pytania. Sam bedziesz za rok z nich sie smial, to kwestia oczytania i jak kolega zaproponowal, odwiedzenia 2-3 kolego w okolicy i zobaczenia na wlasne oczy co to sump, cyrkulacja, obieg, odpieniacz, DSB, RO/DI i takie tam.

Wszystko tez znajdziesz na forum.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Sump 20 l nie ma sensu. Wylacza prad to woda splywajaca z gory sie nie pomiesci.

Zdaje sie, ze jeszcze nie wiesz, ze odpieniacz moze byc zanurzony jedynie do pewnej, podanej przez producenta, glebokosci. Glebokosc akwarium czy sumpa nie ma znaczenia.

Wydaje mi sie, ze moglbys jednak troche poczytac dzial dla poczatkujacych, gdyz tam sa wszystkie odpowiedzi na Twoje b. naiwne pytania. Sam bedziesz za rok z nich sie smial, to kwestia oczytania i jak kolega zaproponowal, odwiedzenia 2-3 kolego w okolicy i zobaczenia na wlasne oczy co to sump, cyrkulacja, obieg, odpieniacz, DSB, RO/DI i takie tam.

Idąc tym tokiem myślenia to forum jest niepotrzebne bo wszystko już gdzieś zostało opisane jak nie po polsku to w jakimś innym języku i tu szkła nikt nie odkryje. Temat jest w dziale dla początkujących więc prawidłowym. A każde akwarium jest inne i każdy ma trochę inne warunki. Ktoś może mieć więcej miejsca i do akwarium 112l może dac 300l sumpa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Stani ma rację. Tutaj odpisuje ci kilka osób, które mogą mieć zupełnie różne pomysły na akwarium. W akwarystyce jest tak, że do podobnych efektów można dojść różnymi drogami. Czytając opinie kilkuset osób łatwiej natrafić na rozwiązanie, które będzie bardziej pasowało do twojej sytuacji.

Operujesz wciąż pojemnością sumpa ale nie doczytałem jakie będzie miał wymiary. I czy na pewno nie zmieści się większy? Czasami po chwili zastanowienia okazuje się, że można coś inaczej zorganizować i znajduje się miejsce.

ed.

Teraz doczytałem w sąsiednim wątku, że akwarium już działa. To ja wymiękam.

Nie można było założyć jednego tematu?

Edytowane przez rs (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

16*30*30 cm Ostatni wymiar to h. Takie max akwarium może być jako sump. Sprzęt był skompletowany w całości. Miał być skimmer zewnętrzny SK-05 nowy niestety badziewie rozpadło mi się w rękach podczas próby montażu nie z mojej winy. Stąd poszukiwania czegoś już po zalaniu zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

To daj se lepiej spokój.

Jak masz zaśmiecać wątek takim bezsensownym tekstem to sam sobie daj spokój. Nie odpowiedziałeś na żadne pytanie które postawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Czy naprawdę stawiam zbyt trudne pytania ? Jak już napisałem miałem skompletowany cały sprzęt ZANIM ZALAŁEM ZBIORNIK tylko po zalaniu usiłowałem wsadzić skimmer wewnętrzny skimmer sk 05 i ten rozpadł mi się w dłoniach mimo, że był nowy. Uznałem, że to straszne badziewie ale teraz zostałem bez niczego dlatego pytam tu na forum. Pytam które rozwiązanie lepsze.

1) Sump - o wymiarach 16x30x30 (dł/szer/wys) - działający na zasadzie grawitacyjnego wpustu wody.

2) Czy jednak skimmer zewnątrz akwarium ?

W tej chwili abstrahuję już od cen i sprzętu. To samo wyjdzie jak będzie już wybrany konkretny rodzaj oczyszczania wody.

Prosiłbym o konkretne i rzeczowe opinie najlepiej wraz z uzasadnieniem. Odpowiedzi w stylu a co jak ci prąd padnie są idiotyczne bo każdemu prąd może paść. A dla ciekawskich mam solidne ubezpieczenie mieszkania na taką okoliczność. I na inne też. Więc koledzy i koleżanki akwaryści morscy pomóżcie początkującemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc kolego początkujący akwarysto zbastuj trochę z tonem twoich wypowiedzi bo jak tak dalej będzie to zrazisz wszystkich do siebie i nikt Ci nie będzie chciał pomóc...

A wracając do tematu:

Stawianie tak małego sumpa nie mam najmniejszego sensu i doskonale wytłumaczył Ci to Stani a kwestia zaniku prądu nie jest wcale idiotyczna a wręcz przeciwnie to bardzo poważa sprawa i na dodatek pokazuje że porywasz się na coś o czym nie masz pojęcia jak działa, wygląda i do czego służy

Zewnętrzny odpieniacz - ok dobre rozwiązanie mało estetyczne ale dobre.

I jeszcze jedno które ja Ci podawałem (nie wiem czemu je omijasz) czyli wewnętrzny box od Tunze wiele osób używa tego rozwiązania i są zadowolone wiec nie wiem czemu miało by Tobie nie pasować - zapytaj kolegi @kubek77 jak dobrze pamiętam ma dokładnie twój litraż i właśnie takiego boxa - byłem widziałem wygląda przyzwoicie i na pewno lepiej niż wiszący na zewnątrz osprzęt (tak jak jest u mnie ;))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle sie pisze o brakach dostawy pradu i o sumpach, ktore musza! byc na tyle duze, zeby pomiescic wode splywajaca z akwarium i orurowania, ktora zostala spietrzona przez pompe obiegowa. Mniejszych nie mozna zakladac, bo to po prostu nie rozsadne.

Czy nadal myslisz, ze skoro taki temat byl na forum walkowany 100 razy i kazdy go dawno zna, to Ty nie mozesz odnalezc takich podstawowych informacji i jeszcze myslisz, ze tu odpowiadam bo nie mam co robic ?

Kazdy podaje Ci odrobine wiadomosci ze swojego doswiadczenia i kombinuje, jak tu naprowadzic Cie na droge, ktora pozwoli prowadzic akwarium w miare ! tanim kosztem i bez zalewania sasiadow. Ja taka akcje niedawno mialem, choc myslalem, ze wszystko przewidzialem.

Jak sasiedzi nie beda chcieli Cie widziec z pedzlem tylko profesjonalna firme, ktora powie, ze trzeba skuc Twoja podloge, wymienic wygluszenie, ocieplenie, tynk na suficie sasiadow, ich parkiet i pochlapany telewizor, to mimo ubezpieczalni przestaniesz to bagaletizowac, bo bedziesz mial normalna rozprawe sadowa.

Sprawdz tez warunki ubezpieczenia. Czy jest od zalania, bo pekla rura instalacji, czy od pekniecia akwarium, czy od za malego sumpa, bo to 3 rozne rzeczy.

Niedawno nie chciales ciac odpieniacza, bo to "sprzet" za 160 zl... Pomysl, gdy przyjdzie od zalanych sasiadow rachunek na 160 tys.

"Sump 16 cm szeroki"...

Szafka ma 16 cm i na tym stoi akwarium ? Moze po prostu zrobisz kilka zdjec, poczytasz forum i zadasz pare uzupelniajacych pytan, bez informowania, "ze Twoim zaniem" itp. Ktos jeszcze pomoze.

Ja juz dziekuje za wspolprace, przewaznie pytaja osoby chcace uslyszec odpowiedz. :welcome:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Więc kolego początkujący akwarysto zbastuj trochę z tonem twoich wypowiedzi bo jak tak dalej będzie to zrazisz wszystkich do siebie i nikt Ci nie będzie chciał pomóc...

A wracając do tematu:

Stawianie tak małego sumpa nie mam najmniejszego sensu i doskonale wytłumaczył Ci to Stani a kwestia zaniku prądu nie jest wcale idiotyczna a wręcz przeciwnie to bardzo poważa sprawa i na dodatek pokazuje że porywasz się na coś o czym nie masz pojęcia jak działa, wygląda i do czego służy

Zewnętrzny odpieniacz - ok dobre rozwiązanie mało estetyczne ale dobre.

I jeszcze jedno które ja Ci podawałem (nie wiem czemu je omijasz) czyli wewnętrzny box od Tunze wiele osób używa tego rozwiązania i są zadowolone wiec nie wiem czemu miało by Tobie nie pasować - zapytaj kolegi @kubek77 jak dobrze pamiętam ma dokładnie twój litraż i właśnie takiego boxa - byłem widziałem wygląda przyzwoicie i na pewno lepiej niż wiszący na zewnątrz osprzęt (tak jak jest u mnie ;))

Czy o ten post chodzi ?

Tam pisze tylko o tym zalaniu w przypadku braku elektryczności. To jedyny powód jaki odczytuję że taki sump nie moze być. Popraw mnie i pokaż gdzie czegoś wiecej nie doczytalem. Powód śmieszny. Gdyby iśc tym torem to nie mialby prawa funkcjonować, żaden filtr zewnętrzny. Miłem ich w życiu no moze nie setki ale kilkadziesiat napewno. Jakoś żąden mi nigdy mieszkania nie zalał. Zatem wybacz nie czaję problemu. A miałem zbiorniki 250litrów w słodkowodnej to nie są małe akwaria. Poza tym i na to są sposoby. Rurka nie musi pobierać wody z dna. Wystarczy jak bedzie zanurzona powiedzmy na 5-6 cm albo nawet mniej obj. głownego zbiornika, Wtedy ewentualna ilość wodyjaka sie wyleje będzdie ograniczona.

Co do twojego rozwiązania to sprawdzałem ceny

Tunze Reefpack 200 0200.000

kosztuje ponad 650 zł. Trochę na chwilę obecną za wiele jak dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filtr kubełkowy jest szczelny a sump otwarty. W tym problem z zalaniem mieszkania.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Tyle sie pisze o brakach dostawy pradu i o sumpach, ktore musza! byc na tyle duze, zeby pomiescic wode splywajaca z akwarium i orurowania, ktora zostala spietrzona przez pompe obiegowa. Mniejszych nie mozna zakladac, bo to po prostu nie rozsadne.

Czy nadal myslisz, ze skoro taki temat byl na forum walkowany 100 razy i kazdy go dawno zna, to Ty nie mozesz odnalezc takich podstawowych informacji i jeszcze myslisz, ze tu odpowiadam bo nie mam co robic ?

Kazdy podaje Ci odrobine wiadomosci ze swojego doswiadczenia i kombinuje, jak tu naprowadzic Cie na droge, ktora pozwoli prowadzic akwarium w miare ! tanim kosztem i bez zalewania sasiadow. Ja taka akcje niedawno mialem, choc myslalem, ze wszystko przewidzialem.

Jak sasiedzi nie beda chcieli Cie widziec z pedzlem tylko profesjonalna firme, ktora powie, ze trzeba skuc Twoja podloge, wymienic wygluszenie, ocieplenie, tynk na suficie sasiadow, ich parkiet i pochlapany telewizor, to mimo ubezpieczalni przestaniesz to bagaletizowac, bo bedziesz mial normalna rozprawe sadowa.

Sprawdz tez warunki ubezpieczenia. Czy jest od zalania, bo pekla rura instalacji, czy od pekniecia akwarium, czy od za malego sumpa, bo to 3 rozne rzeczy.

Niedawno nie chciales ciac odpieniacza, bo to "sprzet" za 160 zl... Pomysl, gdy przyjdzie od zalanych sasiadow rachunek na 160 tys.

"Sump 16 cm szeroki"...

Szafka ma 16 cm i na tym stoi akwarium ? Moze po prostu zrobisz kilka zdjec, poczytasz forum i zadasz pare uzupelniajacych pytan, bez informowania, "ze Twoim zaniem" itp. Ktos jeszcze pomoze.

Ja juz dziekuje za wspolprace, przewaznie pytaja osoby chcace uslyszec odpowiedz. :welcome:

Po wstawieniu akwaium taka mniej wiecej (+2 cm) zostaje przestrzeń w szafce i ok 30 cm w głąb szafki. Oaz z racji wysokości akwarium 30-35 cm h by działlao na zasadzie grawitacyjnej. Ja już prościej tego wyjaśnić nie umiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Rurka nie musi pobierać wody z dna. Wystarczy jak bedzie zanurzona powiedzmy na 5-6 cm albo nawet mniej obj. głownego zbiornika...

Między innymi dlatego właśnie radzimy poczytać forum i pooglądać rozwiązania już funkcjonujące. Nie damy rady (i nie chce nam się) wszystkiego ci wytłumaczyć i wyjaśnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.