Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 26 Lutego 2014 (edytowane) Nie Leje podstawowe roztwory Ca,Mg,KH, Edytowane 26 Lutego 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leoni Zgłoś Napisano 26 Lutego 2014 zgadazam się z Grzegorzem w 100% test na Fe to kolejny wymysł producentów żeby złoić z nas pieniądze, wcale bym sie nie zdziwił jak za chwile wymyślą test na to czy woda jest odpowiedni mokra Ja nigdy nie stosowałem takiego testu i nie mam zamiaru, najlepszym wyznacznikiem czy brakuje go w systemie jest ATS, i jak ktoś tu napisał jeżeli lejemy go za dużo no to rosną nam bójnie glony w zbiorniku- więc moim zdanie nic więcej nie potrzeba Cytuj "500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 26 Lutego 2014 Gościu od algaescrubberów kiedyś próbował przedawkować żelazo. http://www.fishforums.net/index.php?/topic/253010-mega-powerful-nitrate-and-phosphate-remover-replaces-skimmer-refugium/page-17#entry2855712 Wniosek: da się przedawkować ale trzeba podać naprawdę dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 26 Lutego 2014 Wydaje mi się że jak w zbiorniku nie ma AS, refugium czy innego "warzywniaka" to wcale nie tak trudno przedawkowac. Pytanie tylko czy wogóle zawracać sobie tym głowę? Czy to co jest dostarczane z podmianami ewentualnie dozowanie w jakiś zestawach "micro" wystarczy? Może trzeba by raz na jakiś czas wsadzić na tydzień podkowe do sumpa (żarcik) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pppp Zgłoś Napisano 27 Lutego 2014 http://www.aslo.org/lo/toc/vol_28/issue_6/1182.pdf http://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry Liczy się żelazo rozpuszczone a nie całkowite, którego jest 10 razy więcej. Warto zwrócić uwagę w pierwszym artykule na zakres stężeń żelaza od 0.5 do 6000nM. To znaczy że zakres tolerancji musi być ogromny. Po co podkowa jeśli sporo ludzi ma GFO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krajca Zgłoś Napisano 27 Lutego 2014 Z mych autopsji z testami na Fe to Red Sea nigdy nic mi nie pokazało zawsze mam zero z tego testu. a JBL pokazuje ze go mam niby mało a po koralach widać że aż żółte zielenieją. Wysłane z mojego iPhone 5s przez Tapatalk Cytuj Akwarium 210L Red Sea Max, Panel 40L, Oświetlenie 6x39W 2x Arcadia Hybrid , 2x Arcadia Deep Blue, Cyrkulacja 2x Jebao WP25 z twin controlerem, Skimmer org od Red Sea w panelu. Balling Aquaforest kompletny z komponentami. Sól Aquaforest Reef Salt Testy wody Red Sea Pro oraz Hanna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach