Skocz do zawartości
Gość radiesteta

Miniflotor jak powinien działać

Rekomendowane odpowiedzi

Gość radiesteta

Przed feralnym meczem zamontowałem Miniflotor. Proszę o ocenę czy tak ma jego praca wyglądać czy coś jest źle ?

post-16448-0-75483800-1363986149_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ta kostka ile jest w wodzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Nowa kostka w wodzie od ok 20:20. Zanurzyłem go maksymalnie jak tylko się dało. Podniosę ja do końca do max tej głównej środkowej rurki. Tak powinna być ? Czy coś powinno spływać do tego kielicha górnego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Kostka wyszła ponad poziom centralnej rurki. Ale bąbelki nadal nie sięgają do tego lejka i nic do kubeczka nie dochodzi. Pompka to resun 2000 polecona przez sprzedawcę w eRybce jako idealna do niego. Wszystko jest ok czy jednak coś źle ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kostka ma byc tak jak na fotce ponizej-

http://www.aqua-medic.com/product/miniflotor/

Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą.

odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A poczekaj ze dwa dni :)

I sam zobaczysz czy tak ma być czy nie.

Ja osobiście zawsze daję kostkę jak najniżej , a wysokość ogólną odpieniacza staram się wyczuć - żeby mi nie wyrzucał za dużo wody , a więcej piany- więc w zasadzie daję go dość wysoko ponad poziom i steruję brzęczykiem tak by bąbelki nie wydostawały się dołem do baniaka - jak znajdę jutro chwilę to cyknę Ci fotkę.

Pandora 224 - -zlikwidowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Zmieniona. Jest tak jak na fotce tuż nad dolnym otworem. Ale i tak nic to nie zmieniło. Bąbelki lecą ale nie na tyle wy coś się z piany przedostawało do kubeczka na górze.

A poczekaj ze dwa dni :)

I sam zobaczysz czy tak ma być czy nie.

Ja osobiście zawsze daję kostkę jak najniżej , a wysokość ogólną odpieniacza staram się wyczuć - żeby mi nie wyrzucał za dużo wody , a więcej piany- więc w zasadzie daję go dość wysoko ponad poziom i steruję brzęczykiem tak by bąbelki nie wydostawały się dołem do baniaka - jak znajdę jutro chwilę to cyknę Ci fotkę.

Ok będę wdzięczny. Nie jestem niecierpliwy tylko myślałem, że w akwarium jest syf z malarią bo 2 tygodnie po zalaniu a pan dopełniacz dopiero dziś się zameldował.

Nie pisz posta pod postem.

mintaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę mało tych bąbelków,może dałeś za dużą kostkę?najlepsze są AquaMedic,jaką masz pompkę ?

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Pompa to RESUN 2000 dobrana w eRybka przez pracownika sklepu. Ale dziś rano piany jednak trochę tam znalazłem więc może poprostu nie było tam aż takiego syfu jak myślałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wałkowany wielokrotnie. Odpieniacz musi się rozkręcić. Poza tym każde karmienie i wsadzanie łapek do akwarium pogarsza pracę odpieniacza.

Kostka na dole, żeby wdłużyć czas kontaktu powietrza z wodą, "jakość" piany regulujesz ustawieniem odpieniacza ponad wodą. U mnie jak był za nisko wywalał ok. 2l brudnej wody na dzień w postaci mokrej piany. Teraz mam kubek ok 3-4cm nad wodą, produkuje suchą pianę i mam znacznie mniejszy ubytek wody.

Zrobiłem dodatkowy spływ z kubka zbierającego do 4l butli, dobrze się sprawdzało przy mokrej pianie. Przy suchej czasem piana nie "skrapla się" i potrafi wyjść przez dziurkę odpowietrzającą kubka na zewnątrz - ot taka wada tego odpieniacza.

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Co do tego odprowadzenia piany też od razu pomyślałem że to wygodniej wężyk puścić do butelki np 3l PET niż ciągle mocnować się z tym kubkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwiązanie rzeczywiście wygodne, ale miałem z nim przykry wypadek. Ok. godzi. 3:00 (w nocy, żeby nie było niedomówień), obudził mnie plusk wody z kaskady. Wylewka kaskady jest cały czas w wodzie, więc normalnie jej nie słychać. Zwlokłem się z łóżka, doszedłem do akwarium i poczułem wilgoć pod nogami, po czym nie tylko tam ;-). Okazało się, że w akwarium nie mam ok. 30l wody, a rzeczona woda spokojnie rozchodzi się po parkiecie (stąd moja wcześniejsza dygresja odnośnie wilgoci, nie muszę tłumaczyć).

Co się okazało, po czyszczeniu akwarium prawdopodobnie nie doczyściłem szyby w miejscu przyklejenia odpieniacza. Odpieniacz odkleił się górnymi przyssawkami, przewrócił się, dolnymi przyssawkami "w miarę potrzeb" zsuwał się do dołu i robił co umiał najlepiej - wywalał mokrą pianę, choć myslę, że udział w tym też miał tzw syfon z wężyka odprowadzającego, który najprawdopodobniej "zassał" wodę.

Sprawa zakończyła się w sumie OK około godz. 7:30, kiedy już rozrobiłem 3 wiadro solanki, wlałem i poszedłem do pracy. Parkiet nie wstał. Na wszelki wypadek mam teraz przyczepiony kubek do pokrywy, żeby odpieniacz się nie przewrócił jeśli się odklei. Pomyśl o tym. Lepiej uczyć się na błędach innych.

Edytowane przez Arduan (wyświetl historię edycji)

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

No tak. Taka możliwość istnieje. U mnie we wtorek odpieniacz wraz z grzałką wylatuje do 20l panela. Panel ze wzgl. na brak miejsca będzie 16x30x40 cm. Zatem wejdzie tam odpieniacz, pompa obiegowa oraz grzałka. Może też dam kilka okruchów żywej skały. Przewrócić się nie przewróci bo ledwie wejdzie. Tylko myślę czy tam jeszcze jakiegoś podłoża redukującego związki azotu i fosforu nie umieścić. Przydałoby się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w kaskadzie Purigen, Chemi Pure (zwykły) i PhosGuard. Trudno mi powiedzieć czy Chemipure coś robi, choć woda jest klarowna. Purigen i PhosGuard w zakresie swojej działalności spisują się wspaniale. Nadmienię, że całe dojrzewanie przebiegało bez odpieniacza i parametry były ok.

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze ktoś kto ci to polecał tą pompkę do miniflotora to chyba powołanie pomylił mam taki sam litraż kostka oczywiście musi być Aqau-medic żadna inna nie daje nawet 50 % bąbelek

pompka air sera air 550 (poprzednio miałem 275 ale za mało bąbelkowała)

i oczywiście kostka na samym dole odpieniacza

jak by co to pisz PW

4693_4699.png

45 odmian korali :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam też mini a pompkę mam regulowaną max 550l/h atmana kostka na dole! Z tym że to aquamedic są dwie ja miałem tą mniejszą i większą ale większa dawała równo !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PhosGuard odpuść zainwestuj lepiej w rowe a zamiast skały daj siporax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Pompkę polecił mi w eRybce sprzedawca taki w okularach chłopak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.