dziuso27 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 witam, cos zlego dzieje sie z moja mandarynka..wczoraj plywala po calym akwa,a dzis nie moglem jej dojrzec-myslalem ze znowu do komina wskoczyla,ale ja dojzalem...okazalo sie ze cos z nia nie tak..malo ruchliwa jest i widze ze pletwy grzbietowe i ogonowa sa ponadgryzane...nie mam w baniaku zadnych zwierzakow,ktore mogly by to zrobic...mam tylko hepatusa,blazny i patrapogony no i samca mandaryna..wiecie co jej moze dolegac??mam ja jak i samca od ok 8 miesiecy..zawsze byly w super stanie i wszystko jadly.. Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Dziuso, ja po kilku miesiącach zauważyłem u siebie kraba z korpusem jak 5 zł. A myślałem że wszystko co niepotrzebne wybiłem. Więc czy masz dodatkowych pasażerów w baniaku, to wie tylko...baniak. Może siedzi gdzieś jakiś bydlak i ją ciachnął, albo się samcowi naraziła. Nie wiem czy błazny siedzą u ciebie w jakimś ukwiale lub jakimś koralu, ale też mogły ją poturbować jak się koło ich chałupy zakręciła. U mnie ostatnio samica pokolca pogoniła aż się woda gotowała. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 blazny w ukwiale..tez podejzewam samca mandaryna bo chyba sobie do gustu nie przypadli a moze jemu sie zachcialo i ja pomeczyl..jak kupilem parke to ze 3-4 dni razem sobie tance urzadzali ale od tamtej pory kazdy sobie rzepke skrobie..samiczke odlowilem do kotnika-nawet nie uciekala...boje sie ze nic z niej nie bedzie.. a co do "ukrytego "zycia..hmm.. moze..zawsze jak swiatlo zgasnie to cos strasznie strzela w akwarium..ale nigdy nic nie widzialem..glosne klikniecie jak taka stara zabawka z blaszki-moze wiecie o co biega...ha ha.. Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 zawsze jak swiatlo zgasnie to cos strasznie strzela w akwarium..ale nigdy nic nie widzialem..glosne klikniecie jak taka stara zabawka z blaszki-moze wiecie o co biega...ha ha.. Jak strzela tylko zaraz po wyłączeniu światła, to strzela chłodząca się lampa. Jak od czasu do czasu w nocy, to modliszka lub krewetka pistoletowa. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Jak strzela tylko zaraz po wyłączeniu światła, to strzela chłodząca się lampa. Jak od czasu do czasu w nocy, to modliszka lub krewetka pistoletowa. strzela nawet w srodku nocy..lampa to to nie jest...a czy cos z tych zwierzatek moglo mandarynke dorwac? Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Tak, szczególnie modliszka, ale w baniaku ginęłyby też inne zwierzęta (krewetki, ślimaki...). Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 no to mi zadales do myslenia...bo z kilkunastu turbo ,ktore mialem zostaly ze dwa,ale ja kraba podejzewalem,ktorego sie juz i tak pozbylem..hmm Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Faktycznie wygląda na to że masz modliszkę Zaczynaj łowy i uważaj na paluchy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 hmm.tylko jak to cos zlapac?? Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Spróbuj najprostszymi sposobami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Spróbuj najprostszymi sposobami zwykla butelka 0.5 litra???cos na przynete jej tam zapodac?? Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 mandarynka zyje,ale dziwnie sie zachowuje..niby plywa w kotniku jak ja cos przestraszy ale jakby tracila rownowage..jak sie jej nie zaczepia to potrafi caly dzien w jednym miejscu przelezec..pewnie cos ja przetracilo... Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowal035 Zgłoś Napisano 25 Marca 2013 miałem to samo ale w drugą stronę samica prawie zamęczyła samca. Prawie 2 lata pływały razem tańce i inne cuda i nagle samiec obgryzione pletwy snujący się po akwa. Obserwowałem co się dzieje i okazało się że samica leje samca (a był większy od niej).Samiec został odłowiony i śmiga u znajomego a moja samica pływa sama a taka fajna była para Cytuj 330L+sump,Deltec SC 1455,6xT5 39W,Jebao RW 4 i 8,obieg DCP6500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 26 Marca 2013 miałem to samo ale w drugą stronę samica prawie zamęczyła samca. Prawie 2 lata pływały razem tańce i inne cuda i nagle samiec obgryzione pletwy snujący się po akwa. Obserwowałem co się dzieje i okazało się że samica leje samca (a był większy od niej).Samiec został odłowiony i śmiga u znajomego a moja samica pływa sama a taka fajna była para to miales szczescie z tym samcem...moja mandarynka wlasnie odleciala na wieczna rafke :-( Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lostdhar Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 mimo to ja bym popolował bo jak to modliszka to wykosi wszystko po kolei. Jak butelka nie da rady to na amazonie sprzedają specjalną pułapkę więc może warto zainwestować. Ja miałem szczęście z modliszką bo moczenie skały w RO nie pomagało modliszka nie przeżyła wylinki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Na amazon de to można co najwyżej tablet kupić innych rzeczy do Polski nie wyślą zatem inne ich sklepy od razu pisze bo chciałem odpieniacz kupić i figa z makiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lostdhar Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 na amazon.com nie de, ze stanów bez problemu wyślą ale paczka nie jest tania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Na zdrowy ludzki rozum to Niemcy najbliżej, najszybciej i z ramach UE więc jakby coś to łatwiej reklamować i inne sprawy ale właśnie tu niemiecka logika zanika i z jakiegoś powodu nie chcą nam sprzedawać. Jeszcze jest amazon na Wyspach chyba. Ze Stanów to trochę daleko poza tym sprawy z cłem itp. Trzeba dobrze sprawdzać ile ostatecznie coś kosztować będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Szukaj na ebayu u chinczykow. Oni wszystko maja. Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lostdhar Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Owszem trzeba ale o ile kiedyś sprawdzałem jak miałem modliszkę to ta pułapka była tylko i wyłącznie na amazon.com, co do samego kupowania to poza tym że paczka kosztuje standardowo ok 20 dolarów i jest to DHL wszystko co kupowałem przychodziło w idealnym stanie. Sama pułapka z przesyłką wychodziła poniżej 100zł także całkiem opłacalnie zwłaszcza że za taką sumę modliszka szybko wytłucze żwierzaków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 20$ to jednak jest pewna suma. Czy nie łatwiej popytać w Rybce lub innym znanym z forum sklepie ? Może sprowadza pułapkę i wyślą i koszty będą niższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lostdhar Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 w Rybce mają tylko pułapkę na kraby i ślimaki ona się do modliszki nie sprawdzi... modliszki są ogromnie szybkie i ta pułapka o której pisałem jest do tego dostosowana, ja mam zamiar jak będę kiedyś Kindla zmieniał dołączyć sobie taką pułapkę do przesyłki żeby była na wszelki wypadek jak mnie jeszcze najdzie startowanie akwarium na skale z frachtu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Zawsze można na suchej ale efekt nie ten sam. Czekanie co fajnego a co niefajnego ze skały wyjdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach