Skocz do zawartości
lukaszra

Swietlowka UV a korale

Rekomendowane odpowiedzi

powiedzcie mi jaki wplyw ma i czy wogole ma ?? wplyw na akwarium prawdziwa swietlowka uv ??

taka jak jest na imprezach ??

bo taka to by musiala fajnie podkreslac kolory :) ale nie wiem czy jakos niegatywnie nie wplynela by na calosc akwarium ??

http://allegro.pl/sw...3069472601.html

http://allegro.pl/super-lampa-uv-120cm-40w-komplet-promo-american-dj-i3101381706.html

np taka ??

Edytowane przez lukaszra (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Lukasz,

ja kiedys tez bawilem sie taka mala swietlowka, ale to byly czasy korali miekkich. Negatywnych skutkow nie zauwazylem. Akwarium rzeczywiscie wyglada atrakcyjno-inaczej, gdy inne swiatlo juz pogaslo, ale swiecilem nia moze jedynie przez godzine, na zakonczenie dnia.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz, zastanów się nad philips tld03 T8 - bardzo zbliżone światło - można rzec kultowe

"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz

Nowe 730L

Stare 470L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukaszszra mówi o zupełnie innej świetlówce - chodzi mu prawdopodobnie o tzw. black UV - czyli spektrum około 350nm.

Testowałem w domu, robiłem pomiary - imho wpływu na wygląd(odbieranie) kolorów nie ma niemal żadnego - po 4 miesiącach nie zauważyłem też zadneog wpływu na korale..

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Przemek mi chodzi o zwykla swietlowke Uv taka jak jest na imprezach ze wszystko sie swieci ciuchy zeby itp bo wg mnie te wsYstkie foty na stronach .... ze szxzepkami ktore maja kolory jakoes dziwne sa robione w gkebokim ultraviolecie dlatego tak swieca dziwnie wlasnie poto zeby pokazac barwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta swietlówka niemal nie świeci - ona jest czarna :)

Testowałem ją jako suplement oświetlenia - ale zakres widma ok. 350nm wpływa tylko na kilka pigmentów (z czego dwa to GFP a jeden CP) występujące w takich koralowcach jak A. aspera czy horrida.

Więc na pewno nie zaszkodzi - ale znacząco wybarwienia nie poprawi(jedynie wizualnie odrobinkę "wyciągnie" kolory, ale bez szału.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dokładnie świetlówka black UV.

Myślę że się nada.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.