daro76 Zgłoś Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Witam Próbuje odtłuścić szyby przed klejeniem, jest to dokładnie aceton techniczny. Po przetarciu szkła zostają na nim smugi ( jakby tłuste, a może to tylko takie wrażenie, że tłuste?!), tak czy inaczej zastanawiam się czy każdy aceton pozostawia po sobie takie ślady i czy one nie wpływają na osłabienie klejonych elementów? Jeszcze jedno. Waciki mam z waty bawełniano-wiskozowej, zastanawiam się czy aceton jej nie rozpuszcza i stąd te smugi? Może warto byłoby czym innym odtłuścić szkło przed sklejeniem np. denaturatem tylko czy może być ten fioletowy czy lepszy byłby ten bezbarwny? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Edytowane 30 Marca 2013 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 30 Marca 2013 Po acetonie zostają takie smugi.Ja jak kleje akwaria to szyby odtłuszczam denaturatem , następnie przecieram suchą czystą szmatką bawełnianą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 30 Marca 2013 (edytowane) Czyli aceton polecany do odtłuszczania szkła przed klejeniem odpada, te smugi jak by tłustawe pewnie nie będą obojętne przy klejeniu. Spróbuję denaturatem odtłuścić szkiełka. Mam nadzieję, że nie ma znaczenia czy to jest ten fioletowy czy bezbarwny?! bo fioletowy mam, bezbarwny musiałbym kupić. Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam Edyt. Niestety szyba przecierana fioletowym denaturatem na wacie/papierze toaletowym również nosi ślady białych smug. Spróbuje jeszcze kupić bezbarwny, może on nie zostawi po sobie mazaków. Edyt. Jednak smugi po denaturacie to wina raczej waty i papieru którym przecierałem szybę. Przecierając szkło szmatką bawełnianą zero smug! Spróbuję jeszcze bawełnę z acetonem, zobaczymy czy również będzie bez smug, może kiedyś komuś się przyda informacja. A tak na marginesie, to czy jest jakaś różnica między denaturatem fioletowym a bezbarwnym, oczywiście w kontekście jakości odtłuszczania powierzchni? Edytowane 30 Marca 2013 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 31 Marca 2013 Osobiście stosuje fioletowy denaturat z tego co wiem to szklarze też Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 31 Marca 2013 (edytowane) Aceton to najlepszy środek jaki jest obecnie dostępny.Z moich obserwacji wynika iż lepiej spełnia swoja funkcję od denaturatu . Odtłuszczaj normalnie papierem toaletowym . Smugi nie mają wpływu na przyczepność silikonu . Tyle ode mnie . Edytowane 31 Marca 2013 przez LLS (wyświetl historię edycji) Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 31 Marca 2013 Denaturat to najlepszy środek jaki jest obecnie dostępny.Z moich obserwacji wynika iż lepiej spełnia swoja funkcję od denaturatu . Odtłuszczaj normalnie papierem toaletowym .Smugi nie mają wpływu na przyczepność silikonu . Tyle ode mnie . Denaturat lepszy od denaturatu ciekawe Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LLS Zgłoś Napisano 31 Marca 2013 Denaturat lepszy od denaturatu ciekawe Sory miałem na myśli aceton Cytuj Warto być przyzwoitym ,choć nie zawsze się to opłaca . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldit1 Zgłoś Napisano 31 Marca 2013 Biały denaturat jest zdecydowanie lepszy od fioletowego, nie trzeba tyle razy przez chleb przepuszczać . A w temacie to u żadnego szklarza jeszcze acetonu nie widziałem Cytuj gallus in suo sterquilinio plurimum potest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 31 Marca 2013 oftop pelny ale autentyk w temacie : lata temu zatrzymalem sie przy wiejskim sklepiku po fajki. wiadomo - lada, ekspedientka. przede mna w kolejce typowy zulik - flaszeczke denaruratu bym prosil kierowniczko -prosze. - eeee... a co on taki wyblakniety? chce mnie pani otruc czy jak? zlewe mialem konkretna Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie, bo mogłoby się wydawać, że temat błachy a jednak bardzo istotny. Mam nadzieje, że nie tylko ja skorzystam na waszym doświadczeniu. Od siebie dodam z tego co zauważyłem, że smugi powstające po środkach odtłuszczających przynajmniej tych niektórych są chyba bardziej wynikiem tego jakim materiałem przecieramy w tym wypadku szkło niż przez sam środek: - połączenie aceton i wata bawełniano-wiskozowa -> mega smugi, papier toaletowy troszkę mniejsze, - denaturat fioletowy i wata bawełniano-wiskozowa -> małe smugi, podobnie z papierem toaletowym, - denaturat, aceton i szmatka bawełniana -> praktycznie zero smug. Ale jeżeli smugi nie wpływają osłabiająco na połączenie szkła ze silikonem tak jak pisze Przemek, to chyba bezpieczniej jest odtłuszczać za pomocą np. papieru choć by na możliwość częstszej jego wymiany. Pozdrawiam Darek Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 1 Kwietnia 2013 A co powiecie na benzynkę ekstakcyjną? Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2013 Niezły elaborat się zrobił Jak kleiłem pierwszy raz przegrody w sumpie, odtłuszczałem acetonem. Żona zapach czosnku znosi. Za aceton, marudziła. Przed samymi świętami drugi raz poprawiałem przegrody - prawie na żywca. To znaczy, sump wyjęty, przetarty przegrody wycięte, oskrobane z grubsza, z silikonu i z powrotem do sumpa. Żadnego odtłuszczania czy czyszczenia. Potem 4 godziny schnięcia, płukanie i do szafki. Napełniałem też niezgodnie ze sztuką, bo nie wszystkie komory proporcjonalnie, tylko od strony spływu (żeby przez włóknine woda szła). Nic nie pekło, nic nie ciekło. Akwarium bym tak nie skleił. Ale myślę że demonizowac też nie warto. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daro76 Zgłoś Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Przed samymi świętami drugi raz poprawiałem przegrody - prawie na żywca. To znaczy, sump wyjęty, przetarty przegrody wycięte, oskrobane z grubsza, z silikonu i z powrotem do sumpa. Żadnego odtłuszczania czy czyszczenia. Potem 4 godziny schnięcia, płukanie i do szafki. Napełniałem też niezgodnie ze sztuką, bo nie wszystkie komory proporcjonalnie, tylko od strony spływu (żeby przez włóknine woda szła). Nic nie pekło, nic nie ciekło. Akwarium bym tak nie skleił. Ale myślę że demonizowac też nie warto. W sumpie jak przegroda przepuści albo kiedy nawet odkleiłaby się całkowicie nie byłoby to zapowiedzią powodzi, w akwarium sprawa miałaby się troszkę inaczej . Dlatego przy klejeniu akwarium chyba bezpieczniej jest zachować czystość w sensie jak najlepszego odtłuszczenia, bo to chyba główny czynnik końcowego sukcesu . A tak na żywca pojechać jak ty przy sumpie to też bym się nie odważył przy akwarium , dlatego jeśli chodzi o mnie wolałem się upewnić w kwestiach w których nie miałem pewności z racji tego, że w tym po prostu nie działam na co dzień. A co powiecie na benzynkę ekstakcyjną? Niektórzy stosują, ale mało o niej jest wzmianek w kontekście odtłuszczania szkła pod klejenie akwarium. Spotkałem się też z informacją, że po odtłuszczeniu benzyną ekstrakcyjną trzeba później odczekać o ile dobrze pamiętam około tygodnia - dlaczego? nie mam pojęcia, tak samo czy to nieprzekłamana informacja. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez daro76 (wyświetl historię edycji) Cytuj Docelowo: -AKWARIUM: 360l (120x60x50) -SUMP: 128l (80x40x40) -STELAŻ: profil 30x30x3mm -PRZELEW: overflow pipe /komin zew./-ODPIENIACZ: Marine Sources RDC 850 -OSWIETLENIE: led +- 200W -FILTR RO+DI: 75 GPD (Waterpure, Aqaafilter, Aqurius) + TDS,...? -CYRKULACJA: 2x jvp 102...? -OBIEG: Tuzne Silence 1073.020 (300-2400l/h), (1073.040 (300-3000l/h),...? -AUT.DOLEWKA: Aqua Trend Levelautomatic...? -Start na suchej skale -Próba z siporax-em lub FBF piaskowym (0,75 - 2kg piasku) _____________________________________________________________________________________________________ Kontakt: tel: 513-036-976 e-mail: daro76@o2.pl gg: 3166809 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach