Skocz do zawartości
MR_CUBE

Źródło żywej skały, gdzie najlepiej kupić? Ankieta

Gdzie kupić skałę ?   

29 użytkowników zagłosowało

1. 1. Gdzie kupi? ska?? ?

• erybka
    • aqua-medic
    • allegro
    • korale.pl
    • acropora
    • z likwidowanego baniaka
    • inne (podaj ?ród?o poni?ej )
    • reefshop

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, akurat teraz stoję przed wyborem skały do nowego zbiornika. Wiem ,że temat był poruszany milion razy, ale chodzi mi w tej chwili o źródło lecz o to skąd wziąć tą skałę. Nowy zbiornik będzie miał wymiary 80x47x40, i myślałem aby włożyć tam około 10-12kg. Skała musi być dobrej jakości bez żadnych plag. Po prostu nie chcę żałować pieniędzy na skałę, lecz chcę zrobić to jak najlepiej. Powiedzcie mi skąd najlepiej kupić. Chodzi mi tu o źródło. Erybka... itd. Myślę ,że wszystko co chciałem napisałem. Czekam na wasze opinie ;)

Edytowane przez MR_CUBE (wyświetl historię edycji)

pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem 16kg w eRybce i jest dobra

465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg

Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory

Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon,

Zebrasoma velifer

Identyfikacja

Stare 180

Nowe 460L

8d1e1a2ed99b757d8e690344053b20d8u341a313.png?upd=20140802221928

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też myślałem nad Erybką, bądź lokalnym sklepem, lecz w erybce wyjdzie mnie to około 370zł a w sklepie 450zł i po prostu czekam na wasze opinie ;)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz bez plag to sucha lub ceramika :)

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak napisał Jędrek. Poza tym przykładowo skała z dzisiejszej dostawy jest ok ale już następna leciała 3dni za długo a potem był jeszcze problem z odprawą. I sądzisz że też będzie ok? Jeśli chcesz być pewny to musisz ją sam wybrać, obejrzeć i powąchać.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli najlepszym rozwiązaniem będzie wziąć z lokalnego sklepu, podjechać oglądnąć i tyle ;)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w aqua medicu mięli piękną...naprawdę ! Tylko co do ceny nie poradzę bo nie pamiętam, luknij na ich stronkę.

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem, coś w granicach 42zł ;)

Edytowane przez MR_CUBE (wyświetl historię edycji)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto zadzwonić i zapytać o dastawę. Ja mam sporo w akw. więc mi nie trzeba ale patrzyłem jak była w sklepie i wyglądała obiecująco

c63ba191b16df5b9f04b687b9ed94668u295a276.png

730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej tak jak już koledzy pisali pojechać samemu i wybrać konkretne kształty , porowatość itp . Ja od siebie polecam start na tylko suchej skale .

..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak się przesiadałem na większy zbiornik dokupiłem skałę od rikardo z Milicza i jak do tej pory żadnych plag itp nie miałem, a i cenowo bardzo korzystnie :)

Akwarium 1200L + Sump 450L, Odpieniacz BK500, Oświetlenie LED EcoTech Radion XR30W, Cyrkulacja EcoTech VorTech MP40 + MP60, Obieg Tunze Silence Pro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiedziałem, że tak będzie, a mianowicie co morszczak to co innego. Myślę ,że utworzę ankietę i zobaczymy jak to wyjdzie ;)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam Marcina (starfish) ma pewną odgazowaną i tanią http://star-fish.com.pl/sklep/

polecam artykuł

http://nano-reef.pl/...ly-do-akwarium/

Edytowane przez kwse (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie uważacie że nowa skała która przychodzi do Polski jest z jednego źródła bez względu na sklep. Jak jest dostawa to wszędzie tego samego dnia. Jedynie poszczególne dostawy mogą być różnej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostawa tego samego dnia jest tylko to sklepów które kupują w transhipingu - a nie sprowadzają same.

Więc faktycznie, różnic w jakości skały z jednej dostawy między sklepami X, Y a Z nie będzie.

W Polsce mamy tylko kilka firm które importują skałę bezpośrednio, w pozostałych przypadkach źródło jest to samo.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem w Reef Spot w Poznaniu za 33zł i polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, akurat teraz stoję przed wyborem skały do nowego zbiornika. Wiem ,że temat był poruszany milion razy, ale chodzi mi w tej chwili o źródło lecz o to skąd wziąć tą skałę. Nowy zbiornik będzie miał wymiary 80x47x40, i myślałem aby włożyć tam około 10-12kg. Skała musi być dobrej jakości bez żadnych plag. Po prostu nie chcę żałować pieniędzy na skałę, lecz chcę zrobić to jak najlepiej. Powiedzcie mi skąd najlepiej kupić. Chodzi mi tu o źródło. Erybka... itd. Myślę ,że wszystko co chciałem napisałem. Czekam na wasze opinie ;)

Chcesz mieć bez plag to najpewniejsza jest sucha, bo żaden sprzedawca nie jest w stanie dać Ci gwarancji ,że ze skały nic nie wylezie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że nie ma skały bez plag oprócz suchej, co tutaj dużo mówić chcę po prostu kupić najlepszą żywą skałę ;)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś jak bym zaczynał to tylko sucha skała.Woda i trochę piasku z podmianki z działającego akwarium i mam pewność startu bez nieproszonych gości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do swojego akwarium skałę kupiłem w ReefShopie i mogę ją polecić. Ta dostawa była rewelacyjna, od tamtego czasu takiej skały już nie spotkałem. Szukałem dużych i lekkich kawałków i takie były :)

pzdr

Michał

gallery_7670_2202_6981.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też myślałem nad ReefShop, chodzi mi o fajne porowate kawałki ;)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A pojedziesz i osobiscie wyszukasz sobie kawalki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie nie, w pobliżu mam 1 sklep reszta oddalona o 200-300km ;)

Moje 30l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

W tym wszystkim chodzi o to zebys kawalki wybieral sam

Ja kupilam swiezutka skale z erybki-jestem zachwycona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.