Skocz do zawartości
lasius

Gobiodon Rivulatus

Rekomendowane odpowiedzi

Czy znacie może jakąś stronę na której można poczytać o tej rybce?

Czy to trudna(jakiś problem z wyżywieniem itd)?

Jest zdumiewająco mała...co dla mnie jest super zaletą... tylko czy bez twardych korali przeżyje?

W tej chwlili mam plagę małych skorupiaków planktonowych - prawie miesiąc od startu..i okazję tanio kupić 2-3,

Doradźcie czy to zrobić czy szkoda rybki...jest rozmiarowo wprost idealna dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie byłoby już wtedy żadnych innych ryb w zbiorniku.

Są 3 calcinus elegans 3 slimaki ,krewetka i te chyba nie będą napastować rybki nawet tak małej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lasius gdzies sie musza zmiescic te Acropory ktore spozywa :( A powaznie to nie mam pojecia czemu taki duzy zbiornik, rybka do ruchliwych raczej nie nalezy :(

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie, generalnie sa planktonozercami a poglad o zjadaniu polipow SPS-ow wzial sie IMO z tego ze czasami lubia sobie wyczyscic miejsce z polipow bo tak im widocznie wygodniej a w czasie tarla robia to zawsze gdyz skladaja ikre na galeziach SPS-ow.

Siedza sobie na koralu i czekaja az cos przeplynie w poblizu poczym daja susa za pokarmem i wracaja z powrotem na miejsce, zachowanie czesto spotykane zreszta u ryb rafowych. Mialem G. histrio (identyczne jak Rivulatus) kupione na drugi dzien po imporcie i jadly od razu zywy i mrozonki.

Troche to statyczne ale w sumie piekne rybki.

Acha, lubia wyskoczyc, przynajmniej na poczatku, radze przykryc zbiornik...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co zrobić jak mój Gobiodon okinawae je tylko wylęganego solowca i sporadycznie larwy lybii jak wypuszczą:). nie tyka płatków, mrożonek... tyfus jeden:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AquaManiac@

no właśnie czy tylko robią sobie miejsce czy skubią polipy, wczoraj wsadziłem małą szczepke akry niebieskiej i od razu spodobało się mojemu gobiodonowi, trochę jest dla niego niewygodna ale pcha się na nią z pasją i widzę jak skubnie polipy z tej strony co się na nią pcha . troszkę mnie to denerwuje , ubije jak zniszczy szczepke .. miał ktoś taki przypadek że skubie ale nie obgryza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem 4 okinawae, okreslić je moge tylko jednym zwrotem "rzeź spsow". Moze byly jakies felerne, kupilismy je w 3 osoby, u kazdego byl ten sam problem. Jesli w akwa jakakolwiek acra byla na tyle glupia by wystawic chociaz jeden polipek od razu sie z nim zegnala. Czyli jak ze wszystkim, zalezy jak sie trafi, ja osobiscie nie polecam.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rzesz ..... mojego jeszcze zdradza napakowany brzuch, chudy jest jak szkapa a tu nagle taki bęben

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.