sivczenko Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Witam serdecznie, mam problem z tą rybką. Jest agresywna co do innych rybek i teraz ją wyłowiłem i na razie pływa w sumpie a pytanie moje czy jak tam popływa pare dni i czy jak ją z powrotem włoże jako samą do głównego zbiornika czy też zdominuje jakąś część?? Dodam tylko że włożyłem ją z dwoma innymi garbikami i tamte nie popływały se za dużo a jak będzie teraz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 a jakie ryby tam masz teraz oprócz tego garbika i jaki masz litraz Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Mam 300 litrów- w obiego ok 360 a obsade mam taką : 2 błazny, salarias, Pterapogon kauderni ,Chrysiptera hemicyanea, Nemateleotris decora, Chrysiptera parasema Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Będzie agresywna na pewno dla Parasemy i Hemicyanea. Według mnie te 3 rybki nie powinny być w jednym zbiorniku. Są do siebie podobne i będą się tłuc. Ja mam Hemicyanea i niekiedy pogoni mi tylko pseudocheilinus hexataenia. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 no właśnie tak więc trzeba się jej pozbyć na razie pływa w sumpie a później to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 U mnie wykończyły 2 Pterapogony (zanim się zorientowałem), a zorientowałem się jak w żałobie po Pterapogonach kupiłem Hepatusa. Po 3 godzinach od zapalenia światła już nie miał siły uciekać. Cena przeważyła , Chrysipterki zostały odłowione i po dwumiesięcznym pobycie u mnie wróciły do sklepu. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 No dobra ale wyłowiłem tylko cyanea !!! a czy te pozostałe chrystiperki mogę zostawić?? tzn :hemicyanea i parasema ??. Czy jeżeli w przyszłości będę dokupywał właśnie hepatusa czy nie będzie problemu z chrystoperkami?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 No właśnie miałem jedną Hemicyanea i jedną Parasemę. Wydaje mi się, że dogadywały się z rybami wpuszczonymi wcześniej. Źle reagowały na nowych mieszkańców. Nie chciałem mieć więcej problemów więc oddałem. Zabawy z łapaniem było ok 12h. Ostatecznie wyjąłem skałę z duszą na ramieniu, ale udało się. Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Garbik dosyć agresywny mam go u mnie zamęczył chromisy, żyje sobie w spokoju z błazenkami i mandarynem Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez golob1210 (wyświetl historię edycji) Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Ludzie, czemu sobie utrudniacie życie... Nie lepiej wpuścić parkę hemicyanea i mieć święty spokój z jakąkolwiek agresją? Pamiętajcie: ryby trzymane parami (oczywiście te które w naturze żyją w parach) będą o wiele mniej zestresowane i agresywne, nież trzymane pojedyńczo! Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartekt Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 i tu się mi nasuwa pytanie jak dobrać parę ? Cytuj 80x45x50 Optiwhite 180l , 2xKoralia 2800 , odpieniacz Haqos ps-600 , Obieg NewJet 2300. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 dobre pytanie, jak dobrać parkę skoro są nie do rozpoznania?? Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Same się dobiorą, przecież to garbiki. Wpuścić od razu dwa, niech jeden będzie odrobinę większy. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Podwiesze sie pod temat - cztery dni temu wpuscilem do Reefmaxa niewielka Chrystipera parasema oraz Ecsenius bicolor. W baniaku plywaly juz dwa blazny oraz Nemareleotris decora,ktora odkad ja mam,czyli dwa miesiace,siedziala w skalach i wyplywala tylko na chwile podczas karmienia.No wlasnie - wyplywala,a od czasu wpuszczenia nowych rybek slad po niej zaginal... Czy jest mozliwe,ze parasema moze miec z tym zniknieciem cos wspolnego?Miedzy skalami mam kupe kryjowek,gdzie decora lubila przebywac i wydaje mi sie,ze w przypadku agresji z powodzeniem by mogla sie tam skryc.Dodam jeszcze tylko,ze jesli chodzi o blazny i bicolora,to parasema sprawia wrazenie,jakby ich nawet nie zauwazala.Co o tym myslicie? baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Jarek, a sprawdzałeś panel? Może spłoszona wskoczyła do pierwszej lub ostatniej komory. Reefmax nie taki znowu duży żeby decory nie zauważyć przez 4 dni. Jak jej nie będzie w panelu, to poczekaj kilka dni. Może się zadekowała przestraszona nowymi i wyjdzie, a jak nie znajdziesz, to znaczy że już jej nie ma wśród żywych. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) W panelu nie ma .Poswiecilem latarka we wszystkie dostepne szczeliny i nigdzie jej nie widac.Moze malo jeszcze wiem o akwarystyce morskiej,ale mysle,ze gdyby parasema wykazywala agresje wobec decory,to by ja wygonila zza skal i ewentualna gonitwe pewnie bym zauwazyl...Chyba,ze tak jak piszesz, zadekowala sie gdzies w Dark Side Of The Reef .Rano sprawdze NO3 i PO4,w przypadku zejscia rybki w takim litrazu powinien byc jakis skok? baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Mam jeszcze jedno pytanko a mianowicie czy nie będę miał problemu z tymi Chrysipterami jeżeli dokupię pokolce?? Dokładnie chce dokupić Żółtka i Hepastusa. Czy z tymi garbikami co mam już w zbiorniku może być problem gdy wpuszczę tam pokolce?? Czy dmuchać na zimno i wcześniej się już ich pozbyć?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Halo haloo jest tu ktoś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 12 Kwietnia 2013 Jak to będą zdrowe pokolce pełną gębą, to garbiki prędzej będą miały problem. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach