ninepm Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Zbieram wodę z podmianek na akwarium które w nadchodzącym tygodniu będe miał. Narazie wrzuciłem do beczki jedną pompe cyrkulacyjna , jutro dorzucę jakiś brzęczyk by napowietrzał. I mam pytanie co jeszcze powinnem zrobić by utrzymać tą wode w dobrym stanie przez maksymalnie tydzień. Grzałka ? narazie widze woda tam ma około 22 stopnie. Kwestia oświetlenia, zaciemnić czy raczej czymś oświetlic. No i kwestia dolewki, to chyba normalnie jak w akwarium utrzymywać w miarę stałe zasolenie poprzez dolewanie RO ? Swoją drogą jeśli ktoś z Krakowa w tym tygodniu robił by podmianke chętnie przygarne wodę w zamian za jakąś zgrzewkę piwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 google znasz? http://nano-reef.pl/topic/41058-postepowanie-z-solanka/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 ah, spodziewałem się takiej odpowiedzi :-) , ale tamten temat i tak dotyczy świeżej solanki a ja mówie o "starej" żywej wodzie w której chciałbym to życie bakteryjne zachować Głównie interesowała mnie w sumie sprawa świecić nad tą beczką czy nie, bo na to odpowiedzi nie mogłem znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
petrus1 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 nie świecić, napowietrzać i mieszać Cytuj Pozdrawiam, Piotr "Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Chcesz świecić nad samą wodą? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Wiem, że głupio brzmi świecenie nad beczką ale w sumie nie mam pojęcia czy to życie w tej wodzie wymaga światła czy sobie poradza bakterie bez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2013 Jakis minimalny dostęp światła możesz pozostawić. Mieszać na pewno, napowietrzać możesz, grzać nie trzeba. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VoDkA Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2013 Ja mieszałem i grzałem, bez napowietrzania i po 5 dniach zrobiła się bardzo mętna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2013 Ja mieszałem i grzałem, bez napowietrzania i po 5 dniach zrobiła się bardzo mętna. coś tu nie gra Cytuj ............................................................................................ FOWLR Już nie długo bo mi oczy bez cukierków padną 150x50x50 + sump 240L,30kg LR , 8x39 W , Ati BM 200,cyrkulacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach