axelf Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Witam, Posiadam filtr RO 4 stopniowy z demineralizatorem przykręcany do baterii prysznicowej (nie na stałe). Dziś się zapomniałem i przez przypadek włączyłem ciepłą wodę i tak to leciało przez 4 minuty. Potem szybko to wyłączyłem. Zauważyłem, że żywica stała się ciemniejsza. Czy filtr mógł ulec uszkodzeniu ? Gdyż coś podejrzanie szybko filtruje teraz wodę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Chyba bez TDS-a nie mozna na to pytanie odpowiedziec. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Żywica zawsze staje się ciemniejsza jak dostanie bieżącej wody ale tak jak Stani napisał bez TDSa nie da się stwierdzić czy coś stało złego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 Dzięki, muszę popytać czy ktoś posiada taki miernik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 8 Kwietnia 2013 ciepła woda....wątpię. Zanim zamknie ta woda obieg to już do żywicy będzie zimna.... Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Tylko, że mnie już wylatywała ciepła woda przefiltrowana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 uuuuuuu. gdzieś na stronie producenta są info nt. temp wody w jakiej filtr pracuje...mogłeś uszkodzić coś mi się zdaje Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 cholera :/ tego się obawiałem. Będę musiał powęszyć, ale dzięki za chęci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/filtr-odwrocona-osmoza-ro7-biorezonator-najtaniej-i3128877912.html Na tym przykładzie w opisie widać do jakiej temp. osmoza może działać....przeczytaj Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 http://filtrwody.fol...smonicsRo23.pdf czyli wg. mojej instrukcji by wychodziło na to, że chyba 25 stopni to maksymalna temperatura pracy Usmażyłem bydlaka Tylko jakbyś mógł jeszcze mi powiedzieć od czego powinienem zacząć wymianę ? gdyż nie wiem czy taniej nie wyjdzie nowy filtr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Luk Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Znajdz kogoś w okolicy z TDS, dogadaj się, wypłucz przefiltrowaną wodą jakąś butelkę, nalej do pełna i podjedź do kolegi to Ci sprawdzi. Przy okazji pogadacie sobie o tym i o tamtym ;-) A najlepiej jeśli to możliwe kup sobie TDS - będziesz miał stałą kontrolę nad RO i Di pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Od tego zacznę. Tylko przeraża mnie to, że niedawno wymienili nam rury na plastiki i teraz leci mi baaardzo gorąca woda pod wysokim ciśnieniem przez co moja nadzieja zmalała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 jakie masz osmo..? zawsze taniej kupić prefiltry i membranę Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Posiadam taki: http://www.filtrwody...ERALIZATOR-/122 Czy taki najtańszy miernik tds z alledrogo za 50zł da radę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 http://allegro.pl/miernik-tds-3-termometr-elektroniczny-new-design-i3096156133.html ja mam taki. Naljepszy jest stały, z 2 pomiarami, koszt ok 100 zł. Ale musiałbyś osmo zmienić na coś większego, ja mam takie http://erybka.pl/product-pol-416-AquaFilter-Filtr-RO-75-3-korpusy.html + DI i jest super. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Niestety kupiłem taką na jaką było mnie stać w tamtym momencie. W przyszłości postaram się zainwestować w lepszy sprzęt. Ten co posłałeś myślę były idealny Apropos tego miernika czy ten co posiadasz jest on w miarę dokładny ? Gdyż buszowałem troszkę po necie i dowiedziałem się, że one również posiadają klasy dokładności, a przyznam się, że nie jestem obcykany w te klocki dlatego wolę się 2 razy zapytać niż 2 razy kupować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Ten TDS jest idealny, dobrze skalibrowany pokazuje super, polecam naprawdę. Opis jest na stronie. Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikolaj85 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 ja mam taki i nie narzekam http://erybka.pl/product-pol-454-AquaFilter-Przeplywowy-miernik-TDS.html każdy miernik można skalibrować Cytuj http://212.182.113.4:83 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Cop909 wybacz za offtop ale widzę, że znasz się na rzeczy a nie chcę już zakładać nowego tematu. Zakupiłem ostatnio białobrodego i zauważyłem, że po karmieniu go artemią z czosnkiem zwrócił z odchodami taką przezroczystą glistę zwiniętą w spiralę, chciałem zrobić temu zdjęcie lecz inne ryby to zeżarły zanim skoczyłem po aparat. Czy mógłbyś mi powiedzieć co to jest oraz co podać za środek by tę rybę odrobaczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 axelf: masz juz 50 postów, możesz wyluzować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 haha, w tym rzecz że na chorobach się nie znam, tymbardziej że nie wiem co tam zobaczyłeś. Skocz do sprawdzonego sklepu (możesz też zadzwonić), opisz co widziałeś i ew. uzyskasz poradę. Przeczesz też dział choroby tutaj to leksykon wiedzy a założe się że znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Przeszukaj też google (szczególnie zdjęcia to przypomnisz jak robal wyglądał). ...jakieś wiciowce,, cholera wie Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axelf Zgłoś Napisano 9 Kwietnia 2013 Adrianpotocki to dopiero początek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach