Daniel00 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Witajcie, Od 4 tygodni jestem posiadaczem kostki OW 42 L. Przymierzam się do wpuszczenia parki błazenków. Mam do Was pytanie- czy pokrywa w takim akwarium jest konieczna ? Jest duże prawdopodobieństwo, że mi wyskoczą? Jeżeli tak, to co proponujecie jako pokrywę ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Olej pokrywę będziesz miłą lepsza cyrkulacje powietrza i w gorące dni łatwiej będzie o chłodzenie. Niestety ma to swoje wady a mianowicie duże parowanie Ewentualnie możesz zrobić koronę. A jak ryb nie będziesz straszył to nie wyskoczą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Nie musi byc pokrywy. Jak juz cos chcesz to mozesz dac szybe, albo pleksi Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Parowanie mi nie przeszkadza, od 4 tygodni dolewam codziennie jakieś 0,5-1 L wody i się przyzwyczaiłem Najbardziej boję się, że w nocy błazenki się położą na wodzie i znajda się poza akwarium, słyszałem, że tak może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Parowanie mi nie przeszkadza, od 4 tygodni dolewam codziennie jakieś 0,5-1 L wody i się przyzwyczaiłem Najbardziej boję się, że w nocy błazenki się położą na wodzie i znajda się poza akwarium, słyszałem, że tak może być. Nie słyszałem żeby się błazenki na wodzie kładły A parowie na pewnio się zwiększy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Kiedyś miałem błazenki w Boyu to kilka razy mi w nocy do panela wpadły Odkrytego jeszcze nie miałem stad moje wątpliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Zakryj panel Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cez77Mil Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Ryby wyskakują jak jest ciemno i nie widzą lustra wody. Potrzebne jest jakiejkolwiek oświetlenie - 1 led, świtało z lampy ulicznej cokolwiek aby nie było ciemności. Swoją drogą też mam problem czy przykrywać, czy nie, ale bardziej to rozważam pod względem prawowania wody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 no i może zdecyduj się na parkę mniejszych rybek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daniel00 Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Ledy w nocy będą świecić więc całkowicie ciemno nie będzie. W takim razie na razie niczym nie zakrywam, mam nadzieję, że wszystko bedzie ok Dzięki za odpowiedzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Od lat ma akwarium otwarte i moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie.Ja mam jeszcze koronę,ale Snocho nie ma nic i nie słyszałem by Mu coś wyskoczyło. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezek Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Mnie sie podoba otwarte ale tez mam korone. Najlepiej wybrac to co ci sie podoba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 22 Kwietnia 2013 Przy zakrytym jest problem z przenikaniem światła, zwłaszcza przez pleksi po kilkukrotnym czyszczeniu z kurzu i osadów soli. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 23 Kwietnia 2013 Jesli zakryte to lampy pod pokrywa, to cieplo, to wilgotno lampom, to chlodzenie bez przerwy, to klopoty, to po co ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach