Skocz do zawartości
twistman

Pompa AM EcoRunner 2700 pytanie o sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Moja stara pompa OR2500 chodzi już jak traktor pomimo wymiany wirnika na nowy. Pora myśleć o wymianie..

Zainteresowały mnie 2 pompy, w tym:

AM Eco Runner 2700 - który byłby idealną i oszczędną (30 W) pompą do mojego litrażu.

Może któś z Was użytkuję tą pompę przez dłuższy czas i podzieli się wrażeniami:

- czy cicha? - jedno z podstawowych dla mnie kryterium.

- czy praca pompy równa (czy utrzymuje poziom wody w kominie)?

- czy tak jak w OR górny krócieć mamy nakręcany na pompę z luźna uszczelką?

- inne wady i zalety?

Będę wdzięczny za opinie... :-)

PS. Drugą pompą nad którą się zastanawiam jest Laguna max flo 3500 - ale ją bym musiał troche skręcić...

Opinia o tej pompie jest taka że jest bardzo cicha, ale jak zachowuje się przy zdławieniu?

i jeden minu s który od razzu rzuca się w oczy to pobór 55W

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie posiadam pompę o której piszesz. Powiem tak, zawsze miałem pompy EHEIM i byłem bardzo zadowolony z pracy, ale teraz już wiem, że przy jakiejklowiek zmianie na przyszłość (większy zbiornik itp. itd.) to bez wahania będę wybierał od teraz AquaMedic EcoRunner.

Pompa jest cicha do tego stopnia, że jej prace poznaje się tylko po wodzie pompowanej z dyszy powrotu :)

Podłączenie do węża jest tak jak piszesz, na zasadzie pierścienia z gwintem i uszczelką (łatwy i szybki demontaż)

Pracuje u mnie około od marca tego roku i nie zauważyłem nic niepokojącego.

Wad nie znalazłem i pewnie nie znajdę.

140x70x70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę śmiało polecić ecorunnera 2700. U mnie pracuje od grudnia.

Pompa naprawdę bardzo cicha, pracuje równo.

Jest biała uszczelka,ale nie wiem jak to jest w OR, więc nie umiem porównać.

Nie umiem Ci porównać tej pompy do Laguny, nigdy jej nie używałem.

Wadą ecorunnera, przynajmniej dla niektórych może być jej rozmiar, jest to dość duża pompa.

Generalnie bardzo dobry produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super. Bardzo Wam dziękuję.... Juto zamawiam tą pompkę...

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam AM ER 2700. Pompa świetna i cicha. Parametry tak ja podaje producent. Nawet dla mnie trochę za silna była i musiałem bajpas zainstalować by obniżyć przepływ. Wada to rozmiar i brak regulacji siły przepływu

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompka do mnie dorarła...

Pierwsze wrażenia:

- pełno wazeliny technicznej - trzeba było wrzucić do czystej wody i wszystko wymyć..

- totalnie bezgłośna :-)

Mimo tego nawet przed podłączeniem do baniaka będę reklamował :-(

Powód: wirnik jest krzywo wklejony na ośkę ceramiczną - pewien jestem że będzie to powodowało bicie i szybszą "utratę bezgłośności"

Ogólnie poza tą przypadłością (mam nadzieję że nie ma tak w każdej) pompa super wykonana, mała gabarytowo i oszczędna.

Zupełnie inna konstrukcja niż Ocean Runner

Ale cicho.., żeby nie było za dużo superlatyw... zobaczymy jak pójdzie z reklamacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię trochę temat i mam pytanie odnośnie pompy AM ER 2700, czytam że jest duża a ile dokładnie ma wysokości lub inaczej czy będzie poprawnie pracować w komorze w której jest ok 13 cm max 14 cm wysokości wody? Producent podaje wysokość ok 14,5 tylko nie wiem czy samej podstawy czy jest to do końca wyjścia które trochę wystaje do góry?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała pompa ma około 13 cm wysokości [bez nakładki na wylot]. Zasys wody kończy się na około 7cm.

Teoretycznie taka wysokość wody w komorze powinna wystarczyć. U mnie jest 16cm i nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak się ma ta pompa 9000 ktoś ma używa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.