dashboor Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 Witam Kupiłem w obecny poniedziałek sarcopythona (kapelusz około 3 cm , wysokośc około 5cm, beżowy kolor) i przywiozłem do domu. (podróż około 50 minut). Po umieszczeniu go w akwarium zaatakował go krab , którego odrazu wywaliłem z zbiornika. Od tamtego czasu co dzien koral coraz bardziej sie kładł i zaczął nawet "zrzucać skórę". Jednak wczoraj zaobserwowalem że odchodzą wieksze płaty z niego , a dzis to już wogóle. Przeniosłem go tymczasowo do 3litrowego zbiornika i podłaczyłem cyrkulację, W przeprowadzce wyciekło z nigo kilka kropel (do małego akwarium) płynu o kolorze mleczno czerwonym (różowym) . i koral ma taki dziwny zapach trochę jak ryba, trochę jak muł trochę jak stęchlizna, Jak dobrze pamiętam to miał taki zapach na początku tylko mało intensywny(tak bardziej mulem zalatywało ) Moje akwarium ma około pół roku, Pojemność 54litry, około 7 kg żywej skały życie tubipora musica kilka krzaków, mały makroglon, jakieś drobne stworzenia morskie. oświetlenie 2x18W (aquastar i ati haliea) filtracja falownik 3000l/min chiński (tani z portalu aukcyjnego) i filtr zewnetrzny ncf-800. podmiany co tydzień po okolo 8 litrów cykl swiecenia 12h brak leków i innych preparatów ( wlaczę z jakims tam glonem zielonym , tzn wyrywam go bo tak mi polecono) Parametry: temp 25'C ph - 7,8 Mg - 1280 Ca - 420 No3 - 0-10 No2- 0-0,5 Gh - 7-14 Kh - 10 zdjęcie trudno było mi uchwyćić ale nagrałem telefonem filmik co lepiej pozwoli zaobserwować co mu jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
golob1210 Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 Sarco zawsze śmierdzi, z wyglądu to jakby się rozkładał Cytuj Reefmax - T5 2x15k Sylvania Marinestar + 1x Giesemann Actynic+ + 40w LED Royal blue, Odpieniacz Hydor slimskim nano 135.35, Jebao RW4 + JVP 110 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
giant19s Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 Skórki to on raczej nie zrzuca.... jak dla mnie to odchodzi na wieczną rafę niestety Cytuj 54 litry od Aquael'a ^^, Akwarium: 60x30x30, Oświetlenie: 2x Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (aktualnie pusta), HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 24.01.2013 - KONIEC 20.06.2015 30 litrów od Aquael'a ^^, Akwarium: 30x30x35, Oświetlenie: Aquael ECOLIGHT DUO (2x11W), Filtracja/Cyrkulacja: Kaskada FNZ3 1200L\H (purigen, chemi pure elite, aniphos, żywa skała) HYDOR Koralia Nano 900, Sól: RedCoral, Odpieniacz: brak, Suplementy: brak START - 22.07.2011 - KONIEC 26.01.2013 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wrsdz Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 taka sama akcje mialem krab+sarco. tylko wlozylem Sarco do akwa i juz po 10 min siedzial na nim krab. Sarco sie skurczyl caly pochowal te swoje wloski etc, wypuscil cos bialego. pare dni pozniej doszedl do siebie i teraz jest ok. krab juz nie wlazi na niego wiecej. Cytuj 160 litrow OW Cube, T5 , RW 4/ Koralia, DYI Skimmer, NJ2300 na obiegu, Ebtech, glownie SPS , zbiornik oparty na metodzie DSR !!! "Metoda DSR jako suplementacja mikroelementow " artykul kolegi Jacka (PL wersja) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 Jak długo go aklimatyzowałeś? Piszesz, że po ataku kraba znowu gdzieś go przeniosłeś.. Sarco mógł dostać szoku i padł, a krab mógł nie mieć nic wspólnego. Dla mnie wygląda na zdychającego.. Teraz go powąchaj, bo szkoda żeby Ci zanieczyszczał wodę. Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dashboor Zgłoś Napisano 17 Maja 2013 aklimatyzacjia trwała ok 3-4 godzin. Kraba przeniosłem odrazu , sarco preniosłem dopiero dziś bo zrobił sie taki jak na filmiku i niechciałem zeby zasyfił wszystkiego. zapach ma dosyć mocny. i było tak jak u kolegi wrsdz ze puszczał coś białego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach