kiflu Zgłoś Napisano 18 Maja 2013 Witam, kupiłem sobie przetwornicę, nie ma ona pełnego sinusa, po przełączeniu na zasilanie z aku pompa obiegowa deltec zaczyna lekko wibrować, nie grzeję się nadmiernie tylko dostaje minimalnych drgań. Ewidentnie brakuje jej tego nieszczęsnego pełnego sinusa, czy tak chodząca pompa może w jakiś sposób się uszkodzić ? Czy tylko na czas braku prądu sobie powyrczy i będzie ok ? Kupiłem bez pełnego sinusa bo często używają takich rozwiązań w pompach CO a jak wiadomo pompy deletec mają korzenie w pompach do centralnego i myślałem że wszytko będzie w dechę Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi Zgłoś Napisano 18 Maja 2013 spadek wydajnosci. wzrost glosnosci. drgawki, szarpanie i ogolna epilepsja... zdrowe dla pompy oczywiscie to nie jest, ale i tak korzysci przewazaja nad potencjalnymi stratami wiec chyba warto. swoja droga duzo zalezy od samego generatora przebiegu. niektore generuja trapez o tak lagodnyn zboczu, ze wszystko smiga super. inne nie maja nawet przebiegu liniowego tylko impulsy wszystki zalezy od tego co chinczyk zjadl ns sniadanie i jak mu sie w pracy postarac chcialo pozdrawiam lukasz Cytuj Nadchodzi nowe... :lol Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mateusz89 Zgłoś Napisano 18 Maja 2013 Każdy sprzęt jest inny i chyba nikt Ci nie zagwarantuje, że po jakimś tam czasie nic się nie stanie. Tutaj przecież chodzi o awaryjne działanie i chyba lepiej po kilku latach wymienić pompę niż w kilka dni całe życie. Wydaje się, że jeżeli nadmiernie się nie grzeje to nic złego się nie dzieje. Prąd który płynie przez uzwojenia jest mniej gładki i dlatego dostaje tych drgań. A czy nie wystarczy Ci podtrzymanie cyrkulacji? Ta najczęściej jest zasilana niskim napięciem stałym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 18 Maja 2013 Dzięki za informację, więcej nie kombinuję, braki prądu zdarzają się bardzo rzadko. Sama popa ma już swój czas wysłużony, więc w razie straty nie będzie aż tak boleć Dziś popa szła 5h na przetwornicy, nic się nie stało po za lekkim buczeniem - jestem dobrej myśli Cyrkulacja też będzie (jedna pompa) na przetwornicy ale ona ma zasilacz, więc z tego co wiem z tym nie powinno być problemu. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 A jaką konkretnie kupiłeś te przetwornice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabelss Zgłoś Napisano 20 Maja 2013 Mam Volta pełen sinus wg. zapewnień producenta i pompy chodzą bez zauważalnej zmiany. http://allegro.pl/volt-przetwornica-napiecia-24v-na-230v-sinus-600w-i3239886912.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach