Skocz do zawartości
kwes

klejenie rur

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam mały problem potrzebuje skleić tylko dwa kolana pvc 25mm czy moge do tego użyć "kropelki" "super-glue" mam na stanie jeszcze aceton plexi z tego podobno też można zrobić klej a i jeszcze mam sylikon akwarystyczny

Edytowane przez kwes (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radiesteta

Ja właśnie miałem ten sam problem. Bałem się użyć kleju bo w Castoramie nie byli, ba nawet telefon od nich do ich producenta bo sprzedawca dzwonił przy mnie nie potrafił powiedzieć, jak zachowa się w słonej wodzie. Dlatego zdecydowałem się zrobić wszystko tylko na ciasny wtyk. Po 2 miesiącach jestem z tego zadowolony. Mogę przynajmniej rozebrać, przeczyścić instalację a jest szczelność pełna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej dla świętego spokoju popytać wśród łódzkich morszczaków, może komuś zostało ciut Tangitu po jakimś klejeniu?

Przecież was tam jest duża grupa i nie będzie dylematów.

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil wpadnij jutro albo w środę do Aleksandrowa po 17:30, dam Ci odpowiedni klej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wklej te kolanka 25 klejem do rur. Masz pewne. E słonej nic się nie stanie jeśli dobrze pokleisz :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kamil wpadnij jutro albo w środę do Aleksandrowa po 17:30, dam Ci odpowiedni klej.

dzięki zgłoszę się na pewno ale niestety mam poważnie rozwalone kolano i nie chodzę więc zgłoszę się do ciebie w innym terminie jak będe bardziej mobilny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klejenie rur jest do "dupki" ja mam takie i sobie chwale i robie co chce i jak http://www.betor.pl/kanalizacja,40,25chce

Edytowane przez robi (wyświetl historię edycji)

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co mi to ? zawory ? przepusty ? nie lubie komplokować ,przelew-rury-sump i w drugą strone pompa-rury-akwarium.

Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co mi to ? zawory ? przepusty ? nie lubie komplokować ,przelew-rury-sump i w drugą strone pompa-rury-akwarium.

a przepusty w kominie na co łączyłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Te uszczelki stosowane w rurach kanalizacyjnych po pewnym czasie ze względu na korozję mikrobiologiczną trafia szlak.

Do budowy "akwarystycznej hydrauliki" świetnie nadają się kształtki i rury systemu USMetrix.

Acetonem nie klei się ani PMMA [plexi akryl itd] ani PVC. Acteton nie rozpuszcza ani PMMA ani PVC. PMMA klei się przy pomocy rozpuszczalników, które rozpuszczają ten polimer np za pomocą chlorku metylenu. Kawałek pmma można także "zespawać". Do PVC są "specjalne" kleje. Można wyróżnić cały szereg takich klejów. Wystarczy użyć wyszukiwarki i wybrać jeden z nich...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 lat siedzą i żadnej korozji mikrobiologicznej nie widze ,są jak nowe,a przepustu w kominie nie mam bo nie mam komina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Rozmontuj to zobaczysz, że uszczelki straciły "elastyczność"... Samym rurom nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież pisze o uszczelkach a nie o rurach! no chyba że polskie to szajs jakiś , ja mam belgijskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Cytuję post nr. 11:

"Te uszczelki stosowane w rurach kanalizacyjnych po pewnym czasie ze względu na korozję mikrobiologiczną trafia szlak."

Miałem na myśli uszczelki a nie rury [wynika to z cytowanej wyżej wypowiedzi]. Szczelność tych rur zależy od uszczelek. Jeśli nie ruszasz rurą i w rurach nie płynie woda "pod ciśnieniem" to będzie ok. Ja miałem denitryfikator z tych rur i po około roku zaczął cieknąć na uszczelkach.

Masz belgijskie rury produkowane przez polską firmę, które spełniają wymagania polskich norm? Może doskonałość tych "belgijskich" rur wynika z tego że są produkowane w Polsce zgodnie z polską normą?

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acetonem nie klei się ani PMMA [plexi akryl itd] ani PVC. Acteton nie rozpuszcza ani PMMA ani PVC.

rozpuszcza PMMA

Mieszaniną acetonu z PMMA ładnie zalewa się drobne nierówności.

Przerabiałem temat praktycznie.

Sorki za OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyklejałem poxipolem coś do pcv. Słabe wiązanie.

Klej do rur będzie odpowiedni.koszt w markecie budowlanym to ok. 25zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żeczywiscie nie ma to jak klej z marketu d pcv jeszcze z rozpuszczalnikem do otłuszczenia czy tam do oczyszczenia-rozpuszczenia klejonej powłoki ale w sumie to stosowałem i wszelakie silikony nawet masy victora reinza do uszczelnien silników itp w sumie co pod ręka było i było ok.Byle by działał na zasadzie rozpuszczania-lepsze wiązanie ...

Edytowane przez Artek edos (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do PVC/PVC-U polecam klej Vodaro 1501-VO, dostępny w Castoramie.

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.