kwes Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) witam mam mały problem potrzebuje skleić tylko dwa kolana pvc 25mm czy moge do tego użyć "kropelki" "super-glue" mam na stanie jeszcze aceton plexi z tego podobno też można zrobić klej a i jeszcze mam sylikon akwarystyczny Edytowane 10 Czerwca 2013 przez kwes (wyświetl historię edycji) Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość radiesteta Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Ja właśnie miałem ten sam problem. Bałem się użyć kleju bo w Castoramie nie byli, ba nawet telefon od nich do ich producenta bo sprzedawca dzwonił przy mnie nie potrafił powiedzieć, jak zachowa się w słonej wodzie. Dlatego zdecydowałem się zrobić wszystko tylko na ciasny wtyk. Po 2 miesiącach jestem z tego zadowolony. Mogę przynajmniej rozebrać, przeczyścić instalację a jest szczelność pełna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 A nie lepiej dla świętego spokoju popytać wśród łódzkich morszczaków, może komuś zostało ciut Tangitu po jakimś klejeniu? Przecież was tam jest duża grupa i nie będzie dylematów. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Kamil wpadnij jutro albo w środę do Aleksandrowa po 17:30, dam Ci odpowiedni klej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 wklej te kolanka 25 klejem do rur. Masz pewne. E słonej nic się nie stanie jeśli dobrze pokleisz :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Kamil wpadnij jutro albo w środę do Aleksandrowa po 17:30, dam Ci odpowiedni klej. dzięki zgłoszę się na pewno ale niestety mam poważnie rozwalone kolano i nie chodzę więc zgłoszę się do ciebie w innym terminie jak będe bardziej mobilny Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Klejenie rur jest do "dupki" ja mam takie i sobie chwale i robie co chce i jak http://www.betor.pl/kanalizacja,40,25chce Edytowane 10 Czerwca 2013 przez robi (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert-reef Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 A zawory systemowe do kanalizacyjnych rur skąd weźmiesz, a przepusty ? Cytuj 2000L --> http://nano-reef.pl/...y-w-augustowie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 A po co mi to ? zawory ? przepusty ? nie lubie komplokować ,przelew-rury-sump i w drugą strone pompa-rury-akwarium. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 A po co mi to ? zawory ? przepusty ? nie lubie komplokować ,przelew-rury-sump i w drugą strone pompa-rury-akwarium. a przepusty w kominie na co łączyłeś? Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Te uszczelki stosowane w rurach kanalizacyjnych po pewnym czasie ze względu na korozję mikrobiologiczną trafia szlak. Do budowy "akwarystycznej hydrauliki" świetnie nadają się kształtki i rury systemu USMetrix. Acetonem nie klei się ani PMMA [plexi akryl itd] ani PVC. Acteton nie rozpuszcza ani PMMA ani PVC. PMMA klei się przy pomocy rozpuszczalników, które rozpuszczają ten polimer np za pomocą chlorku metylenu. Kawałek pmma można także "zespawać". Do PVC są "specjalne" kleje. Można wyróżnić cały szereg takich klejów. Wystarczy użyć wyszukiwarki i wybrać jeden z nich... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 5 lat siedzą i żadnej korozji mikrobiologicznej nie widze ,są jak nowe,a przepustu w kominie nie mam bo nie mam komina. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Rozmontuj to zobaczysz, że uszczelki straciły "elastyczność"... Samym rurom nic się nie dzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Przecież pisze o uszczelkach a nie o rurach! no chyba że polskie to szajs jakiś , ja mam belgijskie. Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Cytuję post nr. 11: "Te uszczelki stosowane w rurach kanalizacyjnych po pewnym czasie ze względu na korozję mikrobiologiczną trafia szlak." Miałem na myśli uszczelki a nie rury [wynika to z cytowanej wyżej wypowiedzi]. Szczelność tych rur zależy od uszczelek. Jeśli nie ruszasz rurą i w rurach nie płynie woda "pod ciśnieniem" to będzie ok. Ja miałem denitryfikator z tych rur i po około roku zaczął cieknąć na uszczelkach. Masz belgijskie rury produkowane przez polską firmę, które spełniają wymagania polskich norm? Może doskonałość tych "belgijskich" rur wynika z tego że są produkowane w Polsce zgodnie z polską normą? Edytowane 10 Czerwca 2013 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 10 Czerwca 2013 Acetonem nie klei się ani PMMA [plexi akryl itd] ani PVC. Acteton nie rozpuszcza ani PMMA ani PVC. rozpuszcza PMMA Mieszaniną acetonu z PMMA ładnie zalewa się drobne nierówności. Przerabiałem temat praktycznie. Sorki za OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kwes Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) witam mam pytanko mam w domu poxipol czy moge go użyć do klejenia rur pvc Edytowane 14 Czerwca 2013 przez kwes (wyświetl historię edycji) Cytuj http://www.youtube.c...r1?feature=mhee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 przyklejałem poxipolem coś do pcv. Słabe wiązanie. Klej do rur będzie odpowiedni.koszt w markecie budowlanym to ok. 25zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artek edos Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) żeczywiscie nie ma to jak klej z marketu d pcv jeszcze z rozpuszczalnikem do otłuszczenia czy tam do oczyszczenia-rozpuszczenia klejonej powłoki ale w sumie to stosowałem i wszelakie silikony nawet masy victora reinza do uszczelnien silników itp w sumie co pod ręka było i było ok.Byle by działał na zasadzie rozpuszczania-lepsze wiązanie ... Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Artek edos (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2013 Do PVC/PVC-U polecam klej Vodaro 1501-VO, dostępny w Castoramie. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach