zygi Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 ja mam te http://allegro.pl/przetwornica-driver-led-175ma-1400ma-co-175ma-p-i4412133943.html i trzeba było połączyć "gnd" w arduino z "-" wejściowym do drivera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Ok, działa dzięki, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 13 Sierpnia 2014 Jeżeli chciałbym coś takiego zbudować to czy potrzebuje coś jeszcze prócz ledow, driverow i tego sprzętu z 1 postu? Te drivery się podłącza bezpośrednio do tego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zygi Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2014 drivery podłączasz do zasilacza, arduino tylko nimi steruje, potrzebujesz jeszcze oprócz zasilacza radiator do zamocowania ledów i wentylator, ale to zależy od mocy led i wielkości radiatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
domelsjz Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2014 Czy pomiędzy arduino a driver ma być tranzystor? (2N2222) Mam drivery LDD-L i LDD-H i arduino ma konwertować sygnał 1-10v na PWM. Cytuj 03.09.2011 ~ 400netto - 29.06.2015 zlikwidowane - przeprowadzka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 A jak posiadam takie drivery to da się coś z tym zrobić czy to muszą być osobne drivery i zasilacze do tego? Link http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=131275830263&alt=web Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 To nie są drivery sterowane sygnałem PWM tylko napięciem 0-10V. Bez modyfikacji sterownika się ich nie wykorzysta niestety... Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Draco Zgłoś Napisano 3 Września 2014 Witam wszystkich biorących udział w tym temacie Mam ogromny problem mój mały komputer-wyświetlacz przestał zupełnie działać, czy mogę uzyskać od kogoś z Was pomoc i podesłać do sprawdzenia co dolega temu urządzeniu? Miał wschody i zachody, zegar z aktualną godz. i trzy kanały do ustawiania kolorów "moc" biały, niebieski i czerwony oraz czasy załączenia i wyłączenia. Teraz lampa nie świeci i to jest ogromny problem. Pozdrawiam Jacek Podam też mój nr tel. 784080905 wszystkie koszty oczywiście pokryję bardzo proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Nie jest dobrze, na razie "odłącz" czerwone diody i odpalaj lampę bez sterownika. Napisz coś więcej. Jakie są objawy, co robiłeś żeby rozwiązać problem. Może wilgoć w szafce (jest w szafce?) mu zaszkodziła, może padł zasilacz sterownika. Coś się pojawia na wyświetlaczu? Jak rozkręcisz sterownik to czy na płytce arduino świecą się jakieś diody? Itp itd... Edytowane 3 Września 2014 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Draco Zgłoś Napisano 4 Września 2014 Objawy są następujące tej chwili nic nie wyświetla komp PWM i diody świecą chwilę po czym przygasają, raz już strzelił mi już zasilacz jednak go uratowałem a stało się to jak odłączyłem całkowicie cały PWM z szyny. Nie kręcą się też wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Draco Zgłoś Napisano 4 Września 2014 Odłączyłem czerwone diody i na razie lampa świeci, ale przypuszczam że tylko na 50% daje światła, wiem że jak był sprawny komputerek to świeciła dużo jaśniej. Dziękuję za poradę bo mogłem przynajmniej ją uruchomić. Jednak proszę dalej o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 4 Września 2014 A to nie jest sterownik opisywany w tym wątku? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 4 Września 2014 Hej. Takie pytanie mam. Jest jakaś tania alternatywa takiego drivera sterowanego z tego arduino i zasilacza do tego tak na 3 kanaly około 20 diód 3w? Tylko bardzo bym prosił ebay uk lub jakakolwiek stronka china lub podobne. Polska też by mogła być tyle żeby do uk wysyłali. Bo już szukam i szukam i znajść nie mogę ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 5 Września 2014 W sensie tanie zamienniki arduino? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bodziobsz Zgłoś Napisano 5 Września 2014 Nie nie. Wcześniej pytałem czy się nada taki driver on był razem z zasilaczem. Za 5 funtów. Chodzi mi o jakieś tanie drivery i do tego zasilacz. Żeby dało się sterować z arduino. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Draco Zgłoś Napisano 5 Września 2014 Problem jest taki, że sterownik poleciał chyba całkiem i dalej potrzebuję pomocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 5 Września 2014 Ale powiedz czy twój problem dotyczy dokładnie sterownika omawianego w tym wątku czy to jest całkiem inna inszość? Jeśli to jest to co omawiamy tutaj, to wymień wadliwy moduł na nowy, wgraj soft i to chyba będzie najprostsze, najszybsze i najtańsze rozwiązanie. Natomiast jeśli jest to jakieś inne urządzenie to zgłoś się do producenta, ewentualnie do kolegi śledzik-warszawa on naprawia elektronike akwarystyczną. Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Nie nie. Wcześniej pytałem czy się nada taki driver on był razem z zasilaczem. Za 5 funtów. Chodzi mi o jakieś tanie drivery i do tego zasilacz. Żeby dało się sterować z arduino. W dziale technika masz temat Tomasza jak zbudowac lampe na diodach 3W do ktorej mozesz podpiac arduino. Proponuje go przeczytac i tam zadawac pytania bo to jest temat o arduino i programie napisanym przez nanorafe... Edytowane 5 Września 2014 przez oliwer21 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oliwer21 Zgłoś Napisano 8 Września 2014 Sorry za post pod postem, ale mam nowy problem. Złożyłem swoją lampkę do końca( drivery dar... z allegro) i jak odpalam lampkę na 30-80% mocy kanałow to wysiedzieć się nieda od piszczenia driverów. Mieliście taki problem i jak sobie z nim poradziliście? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Słyszałem o takim problemie, ja mam drivery "dareltek" i one nie piszczą ale u mnie piszczy zasilacz z kolei... Edytowane 28 Września 2014 przez nanorafa (wyświetl historię edycji) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zygi Zgłoś Napisano 9 Września 2014 też mam te drivery i nie piszczą, a jak nie miałem arduino to kanał RB chodził na 100% przez miesiąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 17 Września 2014 Koledzy mam mały problem ze sterownikiem. Zmontowałem dzisiaj wszystko, uruchomiłem, zaprogramowałem i co? Na wyświetlaczu w górnej linii pokazuje się godzina, a w dolnej W:0% RB:0% więc tu chyba wszystko ok. Jednak sterownik nie reaguje w ogóle na przyciski z keypad shield, działa tylko reset. Jakieś pomysły co może być? Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sladox Zgłoś Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Koledzy mam mały problem ze sterownikiem. Zmontowałem dzisiaj wszystko, uruchomiłem, zaprogramowałem i co? Na wyświetlaczu w górnej linii pokazuje się godzina, a w dolnej W:0% RB:0% więc tu chyba wszystko ok. Jednak sterownik nie reaguje w ogóle na przyciski z keypad shield, działa tylko reset. Jakieś pomysły co może być? 3 dni temu składałem ten sterownik i na sofcie od Nanorafy wszystko działa i tutaj chciałbym mu podziękować za dobrą robotę Miałem taką sytuację jak Ty ale na sofcie w wątku użytkownika Tester. Edytowane 17 Września 2014 przez sladox (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 17 Września 2014 (edytowane) Dobra udało mi się. Brakowało mi biblioteki LiquidCrystal w Arduino. Teraz już działa Edit: Moja ekscytacja była przedwczesna. Problem powrócił i leży gdzie indziej. Edytowane 17 Września 2014 przez messaya (wyświetl historię edycji) Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 17 Września 2014 Jeśli problem wciąż jest aktualny napisz coś więcej co wciskasz i jak (wiem że brzmi to lekko idiotycznie ale ciężko orzec coś na odległość...) Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach