mareko1 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 jaką pompę do odpieniacza zamiast AB 2000/1 na wirniku polecacie w cenie maksymalnie 600 zł. Jedyny warunek to to, że ma być naprawdę cicha bo właśnie z powodu głośności chcę wymienić AB 2000/1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dieter25 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) tunze 9420 Edytowane 27 Czerwca 2013 przez dieter25 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 tunze 9420 Właśnie o niej myślałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dieter25 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 W eryb... jest niezła cena a po drugie jest b.cicha i mega wydajna w porównaniu do AB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAWO Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 Plus zestaw naprawczy do wirnika pompy PSK , dwie siatki i spokojnie wyciągnie 1200 l/h powietrza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cagen Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 miałem tunze w ap 600 pieniła przyzwoicie ale cicha nie dokońca była . Cytuj 450l , bk dc200 , ps pandora R2 2 x 150W 4 x 39 W , profilux 2 , schuran pico twice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 miałem tunze w ap 600 pieniła przyzwoicie ale cicha nie dokońca była . No właśnie mi zależy na tym aby pompa była cicha, w tej chwili mój AB 2000/1 buczy i to jest powód do jego wymiany. Więc może jeszcze ktoś się wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 27 Czerwca 2013 jak buczy to sprawdz czy nie wyrobiły sie gumki, lub oska lub wirnik ma bicie. moja AB wcale nie jest jakas mega głośna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cagen Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2013 (edytowane) myśle że AB była bardziej cicha . sprawdź bo może się coś tylko wyrobiło na gumkach albo masz coś na pinach i sprawdź czy odpieniacz nie dotyka ścianek sumpa i przenośi drgania . jak powietrza ma zamało to też wyje . Edytowane 28 Czerwca 2013 przez cagen (wyświetl historię edycji) Cytuj 450l , bk dc200 , ps pandora R2 2 x 150W 4 x 39 W , profilux 2 , schuran pico twice Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartol Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2013 Łukasz z Acropory powiedział mi ostatnio, że AB są cichsze niż te brandowane Tunze a przyczyną jest pewnie bijący/spuchnięty wirnik w AB. Koszt oryginalnego wirnika to ok. 250zl Cytuj Akwarium nr 1: 120/60/55 Akwarium nr 2: 90/50/50 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 28 Czerwca 2013 Łukasz z Acropory powiedział mi ostatnio, że AB są cichsze niż te brandowane Tunze a przyczyną jest pewnie bijący/spuchnięty wirnik w AB. Koszt oryginalnego wirnika to ok. 250zl A czy bicie wirnika może być spowodowane brakiem kilku igieł w wirniku? No i jak sprawdzić czy to rzeczywiście bije wirnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zachu Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2013 Tak może. Bo wirnik musi być wyważony. niektóre ab miały wirniki bez kilku kolców. Daj fotke wirnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rally8pl Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2013 W Odpieniaczu MCE 600 brakuje paru kolców w wirniku, przynajmniej u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 29 Czerwca 2013 To jednak nie przez wirnik. Pomimo braku kilku igieł ( są widoczne miejsca po nich) buczenie najbardziej spowodowane jest przez wibracje przenoszone na sump. Dodatkowo dzisiaj wyjmując wirnik, rozpadł mi się on na dwie części, czyli magnes i wirnik; skleiłem pattexem i na razie działa. Zamierzam kupić silikonowe nóżki od Skiby i dodatkowo połączyć pompę z odpieniaczem silikonowym wężem, bo teraz to mam trochę chińskie kombinacje, czyli na pompę nałożony wąż Neptun 20 mm w niego włożony Neptun 16 mm i dopiero ta końcówka idzie do odpieniacza. Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach