ragoo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 Witam, Mój żółtek pływa sobie u mnie od roku. Do tej pory wszystko z nim było ok, bardzo rezolutna ciekawska rybka. Je wszystko algi, mrożonki, skubie skałę. Ale od jakiegoś tygodnia labo dwóch zauważyłem, że zaczął chudnąć. Dalej je bez problemu, jest aktywny, ale chudnie w oczach i do tego słabnie:( Dzisiaj wyszedłem na pół godziny i jak wróciółem to znalazłem go przyssanego do pompy cyrkulacyjnej. Wyłączyłem pompę, a żółtek odpłynął sobie jakby nigdy nic:) To co mu może być? Je, pływa, ale chudnie i słabnie z dnia na dzień. Jakiś pasożyt? Nie ma żadnych innych objawów, jest czyściutki, zero kropek. Do akwarium nic nie przynosiłem od wielu miesięcy, więc nic nie przytargałem. Nie wiem czy coś mu podwać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 Mój ma podobnie tyle że nie jest aż tak słaby .... zaczął chudnąć jakiś rok temu. Miał okres że nie jadł nic tylko spirulinę, mrożonki omijał z daleka, ale mu przeszło. Obecnie je, pływa ale wygląda jak kartka papieru. W moim zbiorniku przebywa już około 1,5 roku, wcześniej pływał w innym tak myślę że ze 2 lata ... może jakies pazożyty a może poprostu już wiek, szczerze nie mam pojęcia ile taka rybka przeżywa. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 (edytowane) Zacznijcie im częściej, nawet 2x dziennie dawać nori, zrezygnujcie z mrożonej artemii a niech wejdą lasonogi + kryll. Kupcie kawior z morskiej ryby (czerwone jajeczka, w sloikach - są do kupienia w kazdym markecie) i do pokarmu. Mrozonki można moczyć w tranie i witaminach na przemian, co jakiś czas. Pokolce to ryby roślinożerne, mają szybką przemianę materii i muszą często jeść. Zebrasomy długo żyją, podpowiem że kilkanaście lat i to wcale nie jest przesadą, tylko zacznijcie karmić Edytowane 15 Lipca 2013 przez Raffy14 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 Ale mój je. Nori, kryl. Artemia sporadycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 zawsze regularnie prócz mrożonek dawalem nori i spiruline. Mam 5 pokolcow i wszystkie prócz żółtka grube i zdrowe. z tego co widze moja rybcia dlugo nie pociągnie i to raczej nie z braku jedzenia musi byc jakaś inna przyczyna. Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 Ja nie wiem, czy dobrzez widziałem, ale mam takie wrażenie jakby zrobił kupę z białą sporą gilistą.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 Nie mówię, że nie jedzą - zwiększyć porcje i częstotliwość karmienia + to co pisałem - przerobiłem to z dwoma wychudzonymi żółtkami na prostą, powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amldawid Zgłoś Napisano 15 Lipca 2013 Ragoo może czosnek by pomógł?? polecam także spiruline OSI, miałem też taki okres po zakupie żółtka ze sklepu że miał kręgosłup prawie na wierzchu, po mocnym karmieniu spiruliną OSI i nori żółtek stał się żwawy i tłuściutki..Jeśli jednak zauważyłeś białe odchody może mieć pasożyty, może własnie czosnek by pomógł Cytuj 160x80x60wys, sump 250l, odpieniacz Skimz Monzter na 2 pompacj, pompa obiegowa jebao marine aqua, jebao wave box wp-40,jecod RW-15 ,2xJVP-102,tunze 6105 turbele stream x2 + multikontroler, światło ATI Sunpower 8x54 i Diuna 10x54w 15000k, 3x pompy dozujące Johnlen, lampa UV,biopellets Twistman na 2 pompach ,dolewka tunze Osmolator 3155.000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach