mareko1 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 Witam, Chciałbym wyczyścić akwarium z alg wapiennych i tutaj mam pytanie czym najskuteczniej je usunąć; dzisiaj próbowałem octem ale jakoś nie za bardzo chciały tym schodzić. Może ktoś ma jakiś patent; dodam, że akwarium nie jest zalane, jest to RM który chciałbym ładnie wyczyścić przed sprzedażą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) czyscik z zyletka, ew ocet ale musiałoby to trochę postac, co się wiaze ze specyficznym zapachem. Najlepiej mieć czyscic z zyletka w raczce bo takim na wysięgniku może być trudno. Edytowane 18 Lipca 2013 przez gnom (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 Proponuje scarper. Wczesniej zmocz nieco algi i skrobiesz... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 Zalej woda. Zostaw na jakas dobe I skrobak, szczoteczka do zebow I jazda Pozdr Marcin Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszchełm Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 normalny myjaczek taki na gąbce do mycia naczyń, do ciepłej wody ocet 30 miut\, tyskie i heja Cytuj akwarium 130/35/50-ok.200l wody , skała 24kg, odpieniacz deltec mce600 , cyrkulatory JVP 101x2/tunze 9025 , sól aquaforest 2x39w t5 sylvania aquastar,blue , t-8 36w pawer glo, t8 36w sylvania coralstar actynic, lampa led DIY ok. 75w. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 Spryskaj wodą. Karta kredytowa lub inny plastik i do dzieła: - nie porysujesz; - szybko zejdzie bez dużego nakładu pracy; Powodzenia Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pipider Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 ja wlałem do akwarium ze 2 litry wody + litr octu i namoczyłem w tym papier (takie ręczniki kuchenne) i to przylepiłem na szybę. Co jakiś czas polewałem. Po ok. godzinie wszystko zeszło bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominik.kdp Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 normalny myjaczek taki na gąbce do mycia naczyń, do ciepłej wody ocet 30 miut\, tyskie i heja Tę "ostrą" część myjki bym odradzał. Narobiłem sobie tym mikrorysek jak miałem malawi. Jeśli chodzi o tyskie, to jak najbardziej Pozdr., Dominik Cytuj >Moje akwa< 90x53x50 cm (238,5 l. + 63 l.), oświetlenie PS BP 140W XM, odpieniacz DIY na Tunze Hydrofoamer Silence 9410.04, obieg Eco Runner 3700, falownik Jebao WP-25 8.000L, cyrkulacja Tunze 6025 i Koralia 1600. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 A zamiast Tyskiego może być Perła . A tak na poważnie to w takim razie jutro zabawa z czyszczeniem octem + skrobakiem. Dzięki za rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pacific+ Zgłoś Napisano 22 Lipca 2013 Żeby nie zakładac nowego tematu to swoje pytanie umieszcę tutaj, dotyczy ono również glonów wapiennych. Jak z tego ustrojstwa wyczyścić dokładnie cyrkulator? Włożenie do octu na kilka dni może coś pomóc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Lipca 2013 Tak-wystarczy kilka godzin-woda z octem-poleży chwilę i jest cacy-glony schodzą same Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach