Skocz do zawartości
DeeCann

Osmoza i problem z wysokim TDS'em

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko jest nowe może musi jeszcze się przepłukać,zobaczymy co pokaże po DI tzn ile.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie nie chce męczyć kolejnego tematu więc piszę tutaj,orientuję się ktoś jaka mniej więcej powinna być wartość TDS po samym RO?właśnie założyłem filtr przepłukałem membrane i po pół godzince przepłukiwania filtrów mam 009,rano podłącze dopiero DI bo już mi się nie chce ale czy taka wartość jest dobra czy za wysoka?

Ja mam po membranie 20 ppm (+/- 3 ppm),prawdopodobnie efekt zbyt niskiego cisnienia kranowki (mieszkanie na IX pietrze).Zapotrzebowanie na wode mam niezbyt duze (Reefmax),osmoza smiga juz 11-sty miesiac,4 miesiace temu wymienialem tylko zywice (TDS wskazywal 001-002 ppm),zestaw nowych prefiltrow lezy od tygodnia i jakos nie moge sie zebrac do wymiany ;). Tych Twoich niecalych 10 ppm bym wiec nie demonizowal,tym bardziej,ze jak membrana troche popracuje,wynik powinien sie jeszcze poprawic (ja po uruchomieniu mialem ok.35 ppm).

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karol,

wynik 9 po samej RO jest b. dobry i nie masz sie czym przejmowac.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię trochę temat,może ktoś mi pomoże :secret:. Jak już pisałem powyżej,z racji tego,że mieszkam na IX piętrze i ciśnienie szału nie robi,jakiś rok temu dokupiłem do osmozy pompę. Powody kupna były właściwie dwa: wskazanie TDS po membranie było coraz wyższe (powyżej 30ppm.) i masakrycznie słaba wydajność. Po zamontowaniu pompy wydajność filtra poprawiła się znacznie, TDS spadł do ok. 20ppm. Fakt,że nawet przy podbiciu ciśnienia pompą wskazanie po membranie było i tak wysokie tłumaczyłem tym,że jak zakupiłem filtr membrana była odfoliowana i zamontowana w korpusie,a pierwsze uruchomienie filtra było dopiero jakieś 3 miesiące po zakupie.

W związku z powyższym zakupiłem komplet prefiltrów (1mikro,5mikro i węgiel),nową membranę Aquafilter 50GPD (poprzednia była Vontron 75GPD) oraz oczywiście nowy ogranicznik ścieku.

Wszystko zmontowałem,jak w książkach piszą (5mikro --> węgiel --> 1mikro --> membrana),prefiltry oczywiście wcześniej przepłukane,no i...zonk. Po uruchomieniu filtra wskazanie TDS po membranie szybko spada do 30-28ppm,następnie po kilku litrach bardzo powoli do 20ppm i ni cholery niżej :realmad: . DI oczywiście doczyszcza do 000,no ale..

Dodam jeszcze,że kiedyś mierzyłem kranówkę,to chyba pokazywało coś ok. 380pp),TDS mam dwupunktowy przepływowy. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy,to skalibrowanie miernika (płyn kalibracyjny nawet posiadam),ale jakoś się do tego nie rwę,bo w instrukcji napisane jest ,że podczas kalibracji zalecany jest przepływ próbki,co jest raczej awykonalne.

Ma ktoś jakiś pomysł? Bo ja już gupi jestem... :wallbash: .

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkam w bloku na 3 pietrze u mnie na swiezych prefiltrach i rocznej membranie mam po membranie ok 40ppm a po DI 0ppm po ok 3-4miesiacach rośnie do 003ppm jak jest 004ppm wymieniam żywicę a wkłady co pół roku membranę po 2latach zużywam ok 500l/miesiąc.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

półtoraroczna membrana 75 - po niej 16ppm

jeżeli Twoja membrana wyschła nim uruchomiłeś filtr (a 3 mieś to dość czasu miała) ... to jest do wymiany

ps nowa membrana u mnie "robiła" jakieś .. 6 - 8 ppm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana 100 używana ponad 1,5 roku w bloku 8 piętro. Po spuszczeniu około 3 litrów 5-6 ppm. Ciśnienie miałem 3,2 bar.

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Akwarium: 540 L + 100 L sump

Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03

Obieg: Jebao DCP10000

Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT

Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli Twoja membrana wyschła nim uruchomiłeś filtr (a 3 mieś to dość czasu miała) ... to jest do wymiany

No przeciez wlasnie pisze,ze wymienilem,ale wynik jest nadal srednio zadawalajacy:unsure:.

baszurek nadaje mobilnie...

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.