Skocz do zawartości
grzeniu

Oświetlenie nocne - wpływ na korale.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie mogę znaleźć sensownych, praktycznych podpowiedzi co do oświetlenia nocnego.

A dokładniej jaki wpływ ma na korale SPS i LPS. Jaka powinna być moc, barwa i czas świecenia?

Wiem że najlepsza byłaby symulacja faz księżyca, ale może lepiej mieć cały czas pełnie albo cały czas ciemność?

W mojej lampie nie mogę ustawić czasu świecenia nocnego oświetlenia, więc po zachodzie świeci nocne ustawione na 1% mocy co daje pełnie jak nic , aż do wschodu słońca.

Zastanawiam się co lepiej wybrać ciągła pełnia czy ciemność.

Z obserwacji nic sensownego nie wymyśliłem. Wydaje mi się że dla spsów lepsze światło a dla lpsów ciemność.

Może macie jakieś swoje obserwacje albo pewne informacje żeby nie błądzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja u siebie zaobserwowałem, ze po zmianie oświetlenia na razora gdzie oświetlenie nocne to 1% niebieskiego światła ryby są spokojniejsze.

Korale reagują też spokojniej na ruch przy akwarium. Bo wcześniej jak miałem tylko 1 diodę jako nocne, to rurówki się chowały jak świeciłem światło w pokoju.

w tej chwili wszystko zachowuje się spokojniej....

ale czy to oświetlenie 1% ma jakiś wpływ na rozwój korali - nie wiem...

Edytowane przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji)

5629_5719.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam refugium nad zbiornikiem głównym oświetlone w cyklu odwróconym, tak, że resztki światła z refugium wpadają do zbiornika głównego . I mimo że nad refugium jest tylko 20w led to jak zepsuł sięprogramator i świeciło się24 g na dobę bez planowanej 3 godzinnej przerwy nad ranem, to sarkopyton się obraził i nie chciał 2 dni polipować. Jak zrobiłem dłuższą przerwę w świeceniu refugium to wszystko wróciło do normy- wniosek co za dużo to niezdrowo i nawet taki twardziel jak sarko oświetlony 24h na dobę może się obrazić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to są fajne odpowiedzi. A nie kolejne pytanie o cyjano itp. i odpowiedź ze to już było.

ja u siebie zaobserwowałem, ze po zmianie oświetlenia na razora gdzie oświetlenie nocne to 1% niebieskiego światła ryby są spokojniejsze.

Korale reagują też spokojniej na ruch przy akwarium. Bo wcześniej jak miałem tylko 1 diodę jako nocne, to rurówki się chowały jak świeciłem światło w pokoju.

w tej chwili wszystko zachowuje się spokojniej....

ale czy to oświetlenie 1% ma jakiś wpływ na rozwój korali - nie wiem...

Tak ryby spokojniejsze. Wiadomo że 1% ma małe znaczenie przy świetle dziennym ale czy w nocy brak ciemności ma wpływ na akwarium.

Może mogę gdzieś o tym poczytać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oswietlenie nocne nie ma zadnego znaczenia. Ryby sa "spokojniejsze", bo w razie koniecznosci ucieczkii wiedza gdzie jest powierzchnia, a i tak w nocy zazwyczaj spią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie zaobserwowałam, że zanim dodałam oświetlenie nocne. nemo po zgaszeniu lamp wpadały w popłoch i bałam się, że wyskoczą. Teraz nocne led odpalam i ryby już się nie stresują - nie reagują na zmianę oświetlenia. Na korale nie zauważyłam wpływu, chociaż... zoa fluoro super wyglądają :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak ma. Przynajmniej u mnie gdzie wydaje mi się ze było za mocne. Obecnie nie świece w nocy i szyby obrastają mi dużo wolniej. A akropora stołowa złapała końcówki ładnie niebieskie takie jak maja być docelowe. Nie wiem czy to wynik braku zamocnego oświetlenia nocnego ale zeszło sie jedno z drugim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.