grzeniu Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 Witam. Nie mogę znaleźć sensownych, praktycznych podpowiedzi co do oświetlenia nocnego. A dokładniej jaki wpływ ma na korale SPS i LPS. Jaka powinna być moc, barwa i czas świecenia? Wiem że najlepsza byłaby symulacja faz księżyca, ale może lepiej mieć cały czas pełnie albo cały czas ciemność? W mojej lampie nie mogę ustawić czasu świecenia nocnego oświetlenia, więc po zachodzie świeci nocne ustawione na 1% mocy co daje pełnie jak nic , aż do wschodu słońca. Zastanawiam się co lepiej wybrać ciągła pełnia czy ciemność. Z obserwacji nic sensownego nie wymyśliłem. Wydaje mi się że dla spsów lepsze światło a dla lpsów ciemność. Może macie jakieś swoje obserwacje albo pewne informacje żeby nie błądzić? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) ja u siebie zaobserwowałem, ze po zmianie oświetlenia na razora gdzie oświetlenie nocne to 1% niebieskiego światła ryby są spokojniejsze. Korale reagują też spokojniej na ruch przy akwarium. Bo wcześniej jak miałem tylko 1 diodę jako nocne, to rurówki się chowały jak świeciłem światło w pokoju. w tej chwili wszystko zachowuje się spokojniej.... ale czy to oświetlenie 1% ma jakiś wpływ na rozwój korali - nie wiem... Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez MojeSumienie (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablus Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 Ja mam refugium nad zbiornikiem głównym oświetlone w cyklu odwróconym, tak, że resztki światła z refugium wpadają do zbiornika głównego . I mimo że nad refugium jest tylko 20w led to jak zepsuł sięprogramator i świeciło się24 g na dobę bez planowanej 3 godzinnej przerwy nad ranem, to sarkopyton się obraził i nie chciał 2 dni polipować. Jak zrobiłem dłuższą przerwę w świeceniu refugium to wszystko wróciło do normy- wniosek co za dużo to niezdrowo i nawet taki twardziel jak sarko oświetlony 24h na dobę może się obrazić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 I to są fajne odpowiedzi. A nie kolejne pytanie o cyjano itp. i odpowiedź ze to już było. ja u siebie zaobserwowałem, ze po zmianie oświetlenia na razora gdzie oświetlenie nocne to 1% niebieskiego światła ryby są spokojniejsze. Korale reagują też spokojniej na ruch przy akwarium. Bo wcześniej jak miałem tylko 1 diodę jako nocne, to rurówki się chowały jak świeciłem światło w pokoju. w tej chwili wszystko zachowuje się spokojniej.... ale czy to oświetlenie 1% ma jakiś wpływ na rozwój korali - nie wiem... Tak ryby spokojniejsze. Wiadomo że 1% ma małe znaczenie przy świetle dziennym ale czy w nocy brak ciemności ma wpływ na akwarium. Może mogę gdzieś o tym poczytać? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomekSz Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2013 Oswietlenie nocne nie ma zadnego znaczenia. Ryby sa "spokojniejsze", bo w razie koniecznosci ucieczkii wiedza gdzie jest powierzchnia, a i tak w nocy zazwyczaj spią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2013 U siebie zaobserwowałam, że zanim dodałam oświetlenie nocne. nemo po zgaszeniu lamp wpadały w popłoch i bałam się, że wyskoczą. Teraz nocne led odpalam i ryby już się nie stresują - nie reagują na zmianę oświetlenia. Na korale nie zauważyłam wpływu, chociaż... zoa fluoro super wyglądają Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2013 Chyba jednak ma. Przynajmniej u mnie gdzie wydaje mi się ze było za mocne. Obecnie nie świece w nocy i szyby obrastają mi dużo wolniej. A akropora stołowa złapała końcówki ładnie niebieskie takie jak maja być docelowe. Nie wiem czy to wynik braku zamocnego oświetlenia nocnego ale zeszło sie jedno z drugim. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach