Piotr1 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 Koledzy czy lampa R420R Nano maxspect posiada mozliwosc plynnej regulacji barwy swiatla i jaki max zbiornik obsluzy?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 Nano ma to samo sterowanie co duży razor. Starczy realnie na 100-120 litrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 Dzięki za info, Marcin a czy widziales ja w akcji na żywo co ona jest warta?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 24 Października 2013 Włączałem na kilka chwil tę małą lampkę u siebie. Jest to razor w wersji mini czyli wszystko to samo. Nie ma z nimi problemów tak samo jak z większymi wersjami, na podstawie doświadczeń z dużym razorem na pewno mogę polecić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Marcin a jaka swietlowke T5 byś polecil do niej?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin1982 Zgłoś Napisano 25 Października 2013 Ja do ledów mam ATI Blue Plus i ATI Purple Plus. Taka mieszanka mi się podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2013 Jak macie ustawione procentowo w razorze kanaly A i B?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 6 Listopada 2013 Trochę teorii co do tego jakie powinny być proporcje krąży po necie ale jak dla mnie to przede wszystkim kwestia gustu. Osobiście mam mniej więcej bo jest to zależne od godziny B/N w proporcjach 80/100%. Nie zauważyłem negatywnych reakcji typu przypalenie korali mimo że światła zwłaszcza że to diody jest dość dużo. Wyjątkiem jest kilka korali - monti digitata - zanikają polipy, acry - millepora/prostrata w kolorystyce różowej/fioletowej - robią się gęste i mam problemy z wybarwieniem za to niebieskie i zielone tego rodzaju już bardzo ładne. Generalnie jestem bardzo zadowolony z kolorystyki, trochę mniej ze wzrostu (pod HQI rosły nieco szybciej choć niektóre pod ledami rosną bardzo szybko) ale niespecjalnie jestem przekonany ze wzrost pod T5 był szybszy. Niektóre korale pod diodami potrzebują długiej aklimatyzacji, po włożeniu do zbiornika potrafią prawie nie rosnąć przez kilka miesięcy po czym ostro ruszyć do przodu. Trzeba pamiętać że na pewnym etapie życia zbiornika wolniejszy wzrost staje się zaletą. Diody nad akwa od mniej więcej 3 lat, oczywiście Razor nie od początku. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2013 Ja jakos nie moge sie przyzwyczaic do zbiornika na ledach, zawsze mialelm T5 to moze jes kwestia przyzwyczajenia, dlatego pytam czy da sie jakos ustawic kanaly A i B zeby uzyskac swiatlo zbliozone do T5 ATI lub moze dodac jedna T5?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) za mało precyzyjne pytanie, zależy jaki układ T5 ci się podoba. Gdy świeciłem T5 na zbiornikiem miałem 10x80W w układzie 4 fiji, 4 niebieskie i dwie białe. Barwę światła regulowałem kupując odpowiednie świetlówki, przy ledach jest nieco gorzej bo masz gotowy zestaw i możliwość sterowania zwykle tylko 2 kanałami (mimo zastosowania np w Razorze 6 rodzajów ledów). Światła w takim układzie jak miałem pod T5 nie jestem w stanie uzyskać. Światło jest po prostu inne i trzeba się do niego przyzwyczaić albo wrócić do T5, to znowu kwestia gustu. Pzdr Edytowane 6 Listopada 2013 przez tdew (wyświetl historię edycji) Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 6 Listopada 2013 Mam nadzieje,ze sie przyzwyczaje. TDEW a jak masz czasowo rozlozone kanaly A i B i jak to wyglada procentowo w danym przedziale?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2013 Dorzucę Daniel dzis T5 moze sie poprawi. A na kawe wpadne Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2013 Wpadnę Daniel w poniedzielek. Dodalem dwie T5 i odrazu lepiej. Przy samych led ryby nie chcialy nawet pobierać pokarmu z powierzchni bo sie baly. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Koledzy mam lampę ustawiona na tryb A. Zaprogramowalem 6 trybów. Ostatni do godziny 19, lampa gaśnie o 19 i po chwili zapala sie ponownie na 7 procent biale i 3 niebieskie. Co moze to powodować ze sie ponownie zapala?? Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 A jakie jest kolejne ustawienie po 19? Razor tak ma że przechodzi płynnie między poziomami. Przykładowo jeśli na 10:00 masz ustawione 0/0 a na 12:00 50/50 to będzie płynnie zwiększać moc światła już od godziny 10. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Ostatnia sekcje mam ustawiona na 0/0, potem jest juz pierwsza ta poranna. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Właśnie o tą poranną chodzi. Jeśli chcesz by lampa wyłączyła się na jakiś czas całkowicie musisz ustawić dwie kolejne sekcje na 0/0. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Ja mam ostatnią sekcje na 0/0, a pierwszą 0/1niebieskie i w nocy nic nie świeci. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Ok dzieki za pomoc, juz rozumiem o co chodzi. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 no tak, ciężko o płynne przejście między 0 a 1. Ustaw zamiast 1 np 5 to zobaczysz że lampa nie załączy się z godziną na którą jest ustawione 0/5 ale wcześniej. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Przy okazji spróbuje, bo coś mi świta, ze kiedyś miałem ustawiona wartość początkową wyższą i tez było ok. A czy przypadkiem maxspect, nie stosuje poprawek w softach z biegiem czasu, przy kolejnych wypustach lamp, eliminując błędy tego typu. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 8 Listopada 2013 Jak dla mnie to nie jest błąd Jeśli na 10:00 mam ustawione 20/30 a na 12:00 90/100 to wolę żeby przejście między tymi wartościami nastąpiło płynnie. Tak samo wygaszanie bądź odpalanie lampy do lub z wartości zerowych. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotangch Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 A jak dla mnie jest, bo jak chce mieć w nocy ciemno, a wschód zacząć nie od zera tylko wyższej wartości to jest to niby nie osiągalne. Powinno być tak, ze pomiędzy ostatnim wpisem, a pierwszym nie ma powiązania, a ostatni wpis powinien być niezmienny do pierwszego. Jeszcze nie przestawiłem lampy, ale przy najbliższym grzebaniu zrobię to i zobaczę jak u mnie się lampa zachowuje. Cytuj 300l w obiegu. maxspect razor 160w, aqua nova ncm-3500, 2x tunze 6045, aquaspec white skim 200 z pompą w body. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Tez mysle,ze to blad bo dwie sekcje są bezpowrotnie stracone żeby w nocy bylo ciemno. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 9 Listopada 2013 Przejrzyjcie sobie instrukcję i przykładowe schematy, niestety jest napisane jak byk że przejścia między punktami są stopniowe.Lampa jakoś specjalnie nie traktuje przejścia między pkt 6 i 1, do tego ustawienia czasu są co pół godziny więc ustawienie szybkiego wschodu albo zachodu jest praktycznie niemożliwe. Pzdr Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach