Skocz do zawartości
aqua skalar

Oryginalny odpieniacz Reefmax vs. Tunze 9002

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu używany odpieniacz Tunze, niestety z padniętą pompą. I tak się zastanawiam zanim wydam te 130zł na nową; czy tak naprawdę warto. Z reefmaxowego odpieniacza jestem zadowolony, ale jeżeli Tunze miałby być np. 2 razy wydajniejszy to myślę, że zaryzykowałbym wymianę. Nie ukrywam, że najbardziej liczę na opinie osób, które już wymieniły i mogą doradzić na podstawie własnego doświadczenia a nie zasłyszanych opinii.

Pozdrawiam,

As

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpieniacz tunze 9002 jest kilka razy lepszy

praca stabilniejsza, mozliwosc regulacji nie jest fikcyjna, i zawsze mozesz miec 2 tak jak ja

gdzies mam zapasową oryginalną drugą pompkę do tego odpieniacza, bo tam wirnik na mesh działał, ale nie mialem pozniej czasu by kontrolowac zużycie gąbki. Wtedy działa jeszcze lepiej

pozdro

LED Maxspect, Tematy lufta

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez takiego uzywalem w reefmaxie. Mozesz cos o tym znalezc w moim starym reefmaxowym wątku. Generalnie tunze jest duzo lepszy od oryginalnego pudelka. Chociaz nawiasem mówiąc tunze to tez pudełko. Pamiętaj też, że jak wywalisz oryginalny odpieniacz bedziesz musiał wymusic obieg. Instrukcję jak to zrobić masz w moim wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno Tunze sprawniejszy od tego Orginalnego w reefmaxie.

Aczkolwiek pelne wykorzystanje mozliwosci pompy wymaga prostej modyikacji.

Przedluzajac rure reakcyjna mozna odkrecic zawor na maxa. Podpinajc spirometr kulka waha sie pomiedzy 150 a 200l zasysanego powietrza.

Calkiem calkiem jak na takie pudelko.

Sent from my HTC One X using Tapatalk 2

post-8731-1376988059,18_thumb.jpg

post-8731-1376988153,77_thumb.jpg

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. Po wypłacie zamówię pompę, w starej padł wirnik, i będę działał. Jeszcze takie pytanie na koniec. Przymierzałem przez chwilą odpieniacz do akwarium, ale tylko z zewnątrz i wydaje mi się iż po wyjęciu wszystkiego z I komory (tam gdzie wpada woda i znajdują się koszyki) to można by tam wsadzić odpieniacz i klapka też by się zamykała. Jak myślicie, może ktoś już tego próbował?

Sprzedam pokrywę aluminiową firmy Luxima http://allegro.pl/show_item.php?item=1793513982

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w pierwszej komorze najtrudniej zapewnić stabilną pracę odpieniacza. W tym celu zamontować dobrze jest dolewkę wody i na pływaku ustawić poziom wody. W innym wypadku będzie cyrk, a nie praca odpieniacza, podobnie jak w drugiej komorze jesli chodzi o oryginalny skimmer.

Przeróbka kubka mocno ogranicza jego możliwości :(

ja mam w 3 komorze ten kubek i nie wygląda brzydko, nawet mi się podoba

5484-tun1.jpg

Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z poprzedniego akwarium mam, jeszcze nie używaną, dolewkę Tunze. W RM woda nie paruje tak strasznie, dlatego co kilka dni dolewam samodzielnie. Pierwszą komorę mam w tej chwili pustą, więc odieniacz pasuje tam jak znalazł a i czujniki od dolewki się zmieszczą. @Luft możesz napisać co masz na myśli pisząc "Przeróbka kubka mocno ogranicza jego możliwości"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomniejszyłeś na oko 2,5 krotnie wielkość kubka, co ogranicza mozliwosci ustawiania piany na mokro. To miałem na mysli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, słuszna uwaga. Jednak ja zamierzam pozostawić w systemie również oryginalny odieniacz, który słabo bo słabo, ale jednak coś tam pieni. Ten drugi chcę właśnie zamontować z zamiarem uzyskania bardziej suchej piany.

Wczoraj, tak z czystej ciekawości, zmierzyłem no3 w urobku z kubka oryginalnego odpieniacza i wyszło grubo ponad 100 mg/l (na 100 kończy się skala).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no też mam 2 pienidełka jak pisałem wyżej. Ciekaw jestem jak Ci to bedzie chodzić tzn czy bedzesz zadowolony. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem z wymiany odpieniacza bardzo zadowolony i to że wystaje nie ma dla mnie znaczenia. Jakość zawartości kubka jest nieporównywalna na korzyść 9002, oryginalny odpieniacz ma podniesiony wylot i zmienioną pompę na NJ1200 oraz wyprowadzony wężyk z powietrzem a i tak zawartość kubka jest nieporównywalna. Odpieniacz chodzi 3 dzień ale akwarium wydaje się być już zadowolone :)

Edytowane przez lostdhar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ubiegłej nocy przelał kubek, więc trudno na ten moment ocenić jego wydajność. Zresztą ja też mam jeszcze sporo do roboty m.in. montaż dolewki automatycznej, zakup precyzyjnego zaworu powietrza no i jeszcze przygotowanie ok. 2 litrów wody na jutrzejsze testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po robocie. Po całym dniu walki z odpieniaczem udało mi się uzyskać coś takiego.

Niestety nie mam pomysłu na to co dalej. To mój pierwszy odpieniacz i niestety nie wiem jak go ustawiać. Czy jest sens próbować zmieniać poziomo wody z komorze odpieniacza, czy może lepiej zostawić tak jak jest i regulować tylko zaworem powietrza. Jeżeli tak, to w jaki sposób. W internecie znalazłem informację, żeby zaczynać od max. otwartego zaworu i co tydzień skręcać o pół obrotu i obserwować. Ale to chyba niezbyt praktyczne metoda, zresztą sam nie wiem. Nic lepszego nie znalazłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez przelał ale był w zasadzie rozkręcony na maxa, potem go skręciłem naprawdę sporo i póki co robi pianę na mokro. Łatwiej będzie go zakręcić i rozkręcać i obserwować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie jak pisze lostdhar

obecnie masz mocno podkrecony (na filmiku) i zajmie mu chwile przelanie kubka. Skrec sobie tak zeby kożuszek piany podbijała bańka powietrza do gory i taki urobek powinien Cie satysfakcjonować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, dzisiaj dopiero udało mi się ustawić odpieniacz tak jak chciałem. Regulacja przy pomocy zaworu jest doprawdy prosta i w krótkim czasie udało mi się ustawić żądany rodzaj piany. Niestety teraz oba odpieniacze pienią tylko po karmieniu. Parametry zmierzone na dzisiaj to NO2 ~ 0.05, NO3 ~ 10, PO4 ~ 0. Do idealnych wartości brakuje więc jeszcze sporo i trochę mnie to zastanawia dlaczego te odpieniacze pienią tak na raty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a dolewke juz zamontowales by osiagnac staly poziom wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jeszcze nie, ten oryginalny uchwyt dolewki Tunze jest bardzo duży i nie mam go gdzie zamontować :crybaby: . Jeżeli nie wymyślę nic innego, to Odpieniacz Tunze przełożę do 2 komory zamiast oryginalnego a w pierwszej zostanie tylko dolewka. Niemniej jednak po ustawieniu na bardziej suchą pianę po kilku godzinach przestaje pienić. Dzisiaj cały czas byłem w domu i dolewałem Ro na bieżąco, więc wahania poziomu wody nie były większe jak ok. 2 mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie w 3 komorze pieni caly czas

nie posiadam w RM dolewki, ale w tej komorze jest staly poziom wody

wystarczy wywalić kołnierz od patyków i to jedyna przerobka przy Twoim kubku pomniejszonym bylaby potrzebna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj znalazłem (niestety) rozwiązanie zagadki i przyczynę problemu.

Niestety nie posiadam filtra, a wodę do podmian/dolewania kupuję. Początkowo sprawdzałem jej parametry, ale wszystkie możliwe przeze mnie wartości wychodziły po 0, więc przestałem je mierzyć. W tym okresie udało mi się nawet, przy pomocy Nopoxu uzyskać w akwarium "wzorowe" parametry. Po pewnym czasie, a było to ok. 3 tygodni temu, wszystko niestety zaczęło się sypać, a ja pomyślałem iż jest to zapewne wina odpieniacza. Dlatego też dołożyłem wymieniony wyżej odpieniacz Tunze. Dzisiaj jednak coś mnie tchnęło i postanowiłem pomierzyć parametry wody RO, której używam do uzupełniania odparowanej wody i tak. NO2 ~ 0.1, NO3 ~ 10, PO4 ~ 0 (identyczne z tymi w akwarium), ostatnio zrobiłem podmianę i dużo dolewałem

Parametry zmierzone na dzisiaj to NO2 ~ 0.05, NO3 ~ 10, PO4 ~ 0.

Być może zbytnio wyjałowiłem zbiornik opierając się tylko na wynikach pomiaru NO2 i NO3, które to skutecznie podbijałem wodą z podmian :(

Edytowane przez aqua skalar (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

wczoraj wymieniłem odpieniacz fabryczny na Turboflotor Blue 500 pieni jak szalony zamontowany w środkowej komorze plus pompa wody

zobaczymy jak teraz bedzie hulało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pytanie odnośnie tego właśnie odpieniacza czyli Tunze 9002. Mianowicie czy da się go zamontować w drugiej komorze zamiast oryginalnego odpieniacza. Może ktoś z was ma właśnie tak to rozwiązane w swoim reefmaxie.

Pozdrawiam

M/D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.