mirekaju Zgłoś Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Witam Po trzech latach pięknej pasji postanowiłem zmienić zbiornik na nowy. Tym razem z założenia ma być przestronny oddawać pełną głębie poprzez niskie ułożenie skały i głębokość 100cm. Sprzęt skałę (po oczyszczeniu z niepożądanych plag korali) spróbuję przenieść ze starego działającego baniaka. Na czas przesiadki garaż został zaadoptowany na moje morskie zaplecze. Zbieram wodę z podmian i szykuję miejsce na skałę i zwierzaki liczę że zajmie mi to jakieś dwa trzy dni i nie chciał bym nic stracić.Na razie dwa baniaki po 1000l i kilka beczek, wiaderka wszystko może się przydać. Edytowane 7 Września 2013 przez mirekaju (wyświetl historię edycji) Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 7 Września 2013 Trzymam kciuki Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 7 Września 2013 a jaki będzie wymiar i litraż ? Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Zbiornik główny 185/100/60 oglądany z trzech stron,na stelażu 110cm. Pod nim mój wymarzony sump 170/90/50. Nareszcie będę miał pełny dostęp do wszystkich sprzętów. A tak to ma wyglądać w całości. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Witam Po co taki duży sump zostaw trochę miejsca z przodu , ja bym zrobił 150X50X50 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kim84 Zgłoś Napisano 8 Września 2013 a gdzie miejsce na co2, komputer, filtr RO itd??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianpotocki Zgłoś Napisano 8 Września 2013 gdzieś już widziałem ten projekcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 8 Września 2013 wymiar szkła - REWELACJA Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Taaa, też go widziałem - te charakterystyczne skośne waveboxy:) Powodzenia - przeprowadzka będzie sama w sobie wyzwaniem:) Ten stelaż - co to będzie w prawym tylnym rogu - ta konstrukcja? Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 8 Września 2013 110cm wysoki stelaż - nie za wysoko ? Wymiary baniaka na bogato Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
walpie Zgłoś Napisano 8 Września 2013 Przy tak zacnych wymiarach pokusiłbym się o przynajmniej dodatkowych 10cm wysokości. Życzę powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 8 Września 2013 He he, też go widziałem i nawet wiem kto go będzie realizował. Super - już mi się podoba Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 8 Września 2013 OK. Sump ma być duży jak największy tak abym mógł upchać większość sprzętu.Miejsce na elektrykę, dozowniki i inne pierdoły pozostaje niezmienione w wyżebranej od żonki szafce kuchennej Prawy róg stelaża dodatkowa konstrukcja na podczepienie osmozy i zaworów, od góry sumpa pozostaje 50cm więc wejdzie a jeśli by coś ciekło to i tak do zbiornika na podmianę trafi. Stelaż na 110 bo w większości oglądane na stojąco a i sumpe łatwiej i przyjemniej będzie pogrzebać.Co do wysokości 70cm już przerabiałem teraz ma być bardziej przestronnie (z założenia ) a i rybek dużo nie będzie jak na taki litraż. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 9 Września 2013 No i zaczęło się- totalna rozpierduch. Szczepienie korali i wyciągnięcie połowy skały do z szorowania nie pożądanych gości. Skałka następnie wędruje do kolejnej beczki w celu podtrzymania przy życiu tego co zostało. Teraz zbiornik jest ekspozycyjno szczepkowym. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Akwariowe rewolucje, Mirek może filmik z tej rozpierduchy byś pokazał. Fajna przesiadka się zapowiada. Moim zdaniem pod baniakiem sump za duży (inaczej: za mało miejsca na graty poza sumpem), ale na pewno dłuugo nad projektem siedziałeś i masz swoją koncepcję rozmieszczenia gratów. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Adamie na filmik to się chyba na razie nie zdecyduję po prostu masakra w domu się robi a szkło będzie najprawdopodobniej dopiero za tydzień. Porobiłem szczepki wcześniej aby byłe gotowe od razu do przełożenia może mniejsze straty będą.Przez trzy lata mojego zbiornika miałem trzy różne sumpy, ten będzie czwarty, poświęciłem mu tyle czasu iż wielokrotnie mi się śnił (obsesja czy co ?)/ Najważniejsze aby był Duuuuży na elektronikę nam jeszcze szafkę a i nad sumpem zostaje jeszcze 50 cm miejsca w razie potrzeby przymocuję coś do góry stelaż i będzie sobie dyndało. Teraz mam nowy patent aby połączyć zbieraną wodę z podmianek i działające akwarium- może się uda lecz jak bym się nie odezwał to poległem na polu bitwy ukamienowany przez domowników , nie mogąc się wytłumaczyć iż moje hobby wymaga poświęceń. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 9 Września 2013 To czekamy na efekty. Już szykuję bandaż dla podwiązania szczęki na finał. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Tak mnie zaintrygował ten temat że co chwile wchodzę na forum i patrze czy coś się nowego w nim pojawiło. Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 9 Września 2013 Tak mnie zaintrygował ten temat że co chwile wchodzę na forum i patrze czy coś się nowego w nim pojawiło. Widać jest to zaraźliwe . Czekam na dalsze postępy . Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Kolejny dzień i wszystko żyje pomimo rozwalenia połowy zbiornika nie jest żle PH tylko trochę się rozchwiało, musiałem podkręcić kalkmixer w nocy.W ciągu dnia powinno być dobrze i wcielam w życie kolejny plan. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 10 Września 2013 (edytowane) Przeniesienie baniaka tuż obok akwarium aby przelać do niego wodę zbieraną z podmian i połączenie z działającym systemem. Cyrkulacja do zbiornika pompa NJ 2300 powrót grawitacyjne do sumpa Nap placu boju sam z synem. Będzie ponad 2000l w obiegu. Edytowane 10 Września 2013 przez mirekaju (wyświetl historię edycji) Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
totet Zgłoś Napisano 10 Września 2013 W imieniu wszystkich zainteresowanych domagam się większych zdjęć Jak to tak taki wielki baniak a we fotki trzeba sie gapić jak sroka w 5 groszy. Cytuj Akwarium 100x70x60 + 180l sump, APF600, AQLGALAXY 4x39wT5+200W LED z pełnym sterowaniem, cyrkulacja 2x MP40 + troszkę dodatkowych gratów w szafie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Damy radę po prostu nie chciałem za bardzo wątku zaśmiecać. A swoją drogą coś będę musiał wymyślić na te palety bo za ciekawie to one nie wyglądają. Mamie próbowałem wytłumaczyć że to architektura nowoczesna. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
patersan Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Mirek nie wiem czy zauwazyles, ale nemo Ci wyskoczyl! Powodzenia z nowym projektem. Cytuj Perc 90 - 270L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 12 Września 2013 Wczorajsze popołudnie upłynęło na maskowaniu podstawy dodatkowego 1000l sumpa Moje małe smerfy chwycili za pędzle i oto ich efekt. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach