boogiee Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Witam Pytanie jest proste - odpieniacz na rurce 130 mm, wysoki na 70 cm rurka w kubku 60mm i wysoka na 11 cm jaką pompę byście dobrali, w tej chwili dobrze chodzi atman ph 2000 przerobiony na mesh ale niestty szybko się zrobił głośny bo wirnik niestety dokładnie nie wyważony. Chce zmienić pompę najlepiej na jakąś diy, zastanawiałem się nad dwoma turbinami aquaela ?? jakie macie doświadczenia ? Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 20 Września 2013 (edytowane) NJ2500 +wirnik igiełkowy= kompromis cena/jakosć Mozesz sam też zrobić do tunze wirnik Edytowane 20 Września 2013 przez Warszawiak (wyświetl historię edycji) Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 20 Września 2013 (edytowane) nj 2300 ciekawa propozycja, masz ją - powiedz czy jest głośna i jak w porównaniu z pianą do tunze 90420. dużo gorzej pieni? no i co z zapomnianą od niedawna pompą psk 2500 ? Edytowane 20 Września 2013 przez boogiee (wyświetl historię edycji) Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Nie, nie mam tej pompy. Ale ostatnio przeglądałem internet i znalazłem wirnik do niej, cenowo klasyfikuje się dość ciekawie. Mam właśnie tego TUNZE o którym piszesz, i myślę że NJ może pracować sporo słabiej. Ale to są tylko moje domysły. Najlepiej jak by ktoś kto używa takiego zestawienia napisał. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 20 Września 2013 ile taki wirnik, pytam z lenistwa, bo szukać mi sie nie chce. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Ja miałem i NJ 2300 i później NJ 1700 na igle i fajnie pienił i był cichy. Z tunze nie porównam bo nie miałem Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarcio Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Ja miałem i NJ 2300 i później NJ 1700 na igle i fajnie pienił i był cichy. Z tunze nie porównam bo nie miałem Cytuj Było - Yarcio na słono 260 Obecnie - Yarcio na słono 650 650 litrów w obiegu, Start 16.05.2013 40 kg LR +40 kg LS, Odpieniacz: Bubble King DeLuxe 250 Internal Oświetlenie ATI 8x54w Cyrkulacja Tunze 2x6105 + WP 40 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Warszawiak Zgłoś Napisano 20 Września 2013 ile taki wirnik, pytam z lenistwa, bo szukać mi sie nie chce. Z czystego lenistwa Ci nie odpowiem. Cytuj ReefMax 2,5 l. spiorax Odpieniacz DIY +BM SP-1000 refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Mam tego mniejszego tunze 9410.040 , bardzo cichy a po nałożeniu na wirnik mesha daje niezłego czadu z pianą.Jednak przy tej średnicy i wysokości komory dał bym mocniejszą pompę jak chcesz zrobić przyzwoity odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 20 Września 2013 tak myślałem własnie nad tunze 9420 tylko czy nie będzie za mała? Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 21 Września 2013 (edytowane) napisz czy w odpieniaczu zasilanie będzie pompą podającą , z bajpasu Edytowane 21 Września 2013 przez erni (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 23 Września 2013 zasilac bedzie albo pompa pieniaca albo woda ze spływu. Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PawelL Zgłoś Napisano 23 Września 2013 Dominik tunze powinna dać u ciebie rady, jeszcze możesz skrócić rurę reakcyjną, bo tak na moje oko masz za długą Cytuj Sterownik pomp dozujących uC atmega32 key:4x4 LCD max 8 pomp do 12V | Soft 1.3.3 | Nowa płytka z uC SMD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 23 Września 2013 Dlaczego zdecydowałeś się na takie wysokie body ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość erni Zgłoś Napisano 23 Września 2013 Dlatego pytałem jak będzie odpieniacz zasilany.Przy jednej tylko pompie pieniącej body z taką wysokością pompa będzie bardzo obciążona i spadnie sporo jej wydajność.Poza tym do takiej wielkości body potrzebował byś mocnej pompy.Jeśli zasilisz odpieniacz z bajpasu lub pompą podającą to pompa pieniąca będzie robiła tylko pianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee Zgłoś Napisano 23 Września 2013 no to spróbujemy skrócić odpieniacz, bede sprawdzał jak lepiej wychodzi czy zasilanie ze spływu czy też pompa będzie miała dwie funkcje. Pierwsze musze kupić pompe wiec czekam do wypłaty Cytuj 54 l 250 L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach