Skocz do zawartości
darbo

Podejrzenie: Okrzemki - RowaPhos wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nanokaczor

Tu nie ma okrzemek.

Piękne dino zmieszane cyjano.

Wszyscy gadają na te okrzemki a okrzemki wcale nie są takie "złe". Okrzemki to żaden problem i żeby znikły wystarczy wrzucić kilka ślimaków, sprawdzić osmozę i nic więcej nie robić a w szczególności nie wrzucać jakiś wynalazków adsorbujących krzemiany bo tak naprawdę nikt nie wie co one adsorbują i co z nich desorbuje.

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie ma okrzemek.

Piękne dino zmieszane cyjano.

Konramnie wyprzedził ;)

Cyrkulacja a to podstawa, możesz zaciemnić zbiornik, odessij ten syf, wodę przez grubą gaze i z powrotem do akwa najlepiej rób tak co 2 dni przez tydzień jak masz Di to odłącz na jakiś czas. I nie dodawaj nic do wody żadnych bakterii czy chemii tylko karmienie i to też nie za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pomógł Silicarbon i wymiana prefiltrów i żywicy- piasek zrobił się bialutki. Teraz pojawiły się okrzemki i włożyłem SERA SilicateClear i żadnego efektu. Włożę Silicarbon tylko Żona wszystkie skarpety już rozpakowała i czekam aż kupi nową paczkę :)

4860_6981.png

Jelenia Bay - zlikwidowane 08.02.2013

Jelenia Bay vol.2

90x50x45 OW

Sump 65x32x37 80L

Odpieniacz Reef Octopus 1000int

Cyrkulacja: Tunze 6025+Tunze 6015 oraz Tuzne Nano Wavebox

światło: Lampa LED CREE DIY 72W (CW/RB) + 2x39W T5 LED 196W

Obieg: Tunze Silence 1073.020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche mi to też dziwnie ostatnio wyglądało. Wodę RODI mam z eRybki - mam ich po drodze z pracy więc nie kupowałem na razie filtrów.

Zakładam że badziewia nie sprzedają.

@Marcin

Przez zaciemnienie, rozumiesz zasłonięcie zupełnie czy wyłączenie oświetlenia?

Zaprzestaje lania Prodibio itd. Wódkę odstawić też czy lać?

Co z podmianami cotygodniowymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest test/artykuł co wciąga GFO- czyli granulowany tlenek żelaza

http://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry

Ze swojej strony to mi pomogło Bio Gro lecz czasowo, definitywnie jeden narożnik miałem "nie dodmuchany" i pomogła 2 ga koralia 900.

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest test/artykuł co wciąga GFO- czyli granulowany tlenek żelaza

http://www.advanceda...012/2/chemistry

Ze swojej strony to mi pomogło Bio Gro lecz czasowo, definitywnie jeden narożnik miałem "nie dodmuchany" i pomogła 2 ga koralia 900.

Możesz pokazać jakieś foto jak masz rozmieszczone Koralie?

Od kiedy masz tak baniak "kręcony" i jak się sprawuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marcin

Przez zaciemnienie, rozumiesz zasłonięcie zupełnie czy wyłączenie oświetlenia?

Zaprzestaje lania Prodibio itd. Wódkę odstawić też czy lać?

Co z podmianami cotygodniowymi?

Zależy gdzie stoi akwa (np blisko okna?) ja tam nigdy nie zasłaniałem po prostu nie włączałem oświetlenia albo świeciłem tylko 40% na niebiesko.

Nie lej zupełnie nic i absolutnie żadnych podmian no i kup filtr bo kasa to żadna a masz pewność co lejesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej ciężkie pytanie naprawdę :)

2 koralie miałem tak ustawione

http://nano-reef.pl/...0970-od-przodu/

ale teraz akwarium nieco inaczej wygląda. Jednakże przez ostatnie hmm 4 miesiące miałem 1 koralię i powrót z panela Aqua-el em 1000. Na dzień dzisiejszy 1 koralia jest przy pudełku przelewowym (zauważyłem że jest to dobre rozwiązanie bo ciężkie cząstki typu żarcie nie lecą w panel, tylko są zaciągane przez pompę i zostają w "displayu") i leci wzdłuż tylnej szyby. 2-ga koralia dzisiaj jest po prawej stronie jak na fotce i zasłania wylot z panela (lecz w tym samym kierunku są ustawione). Dmucha maksymalnie na przednią szybę (większego kąta nie ustawię przez uchwyt bo te różowe coś wychodzi z gumowego uchwytu)

Gdzieś nie wiem gdzie jest opisane jak powinno się ustawić cyrkulację, chodzi o to aby robić wir dookoła akwa a nie dwa cyrkulatory naprzeciwko siebie i się tłumią.

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

To nie jest raczej spowodowane złą jakością wody użytej do przygotowania solanki. Ale warto mieć swój filtr RO bo to poprostu jest wygodne. Raczej powiedział bym że jest to spowodowane zbyt dużą ilością materii organicznej w akwarium oraz zbyt duża ilością mikroelementów. Zwiększenie cyrkulacji czasem pomaga dlatego że w ten sposób pozbywamy się nadmiaru materii organicznej[detrytusu]. Cyrkulacja sama w sobie nie szkodzi cyjano. Dowodem na to jest to że kiedyś cyjano pięknie mi rosło nawet w 50 litrowych zbiornikach w których 5 W pompa cyrkulacyjna była ustawiona tak żeby robił się "wir". Dlatego trzeba robić tak jak mówi Marcin. Odsysać i nic nie kombinować. Akwarium dojrzeje i wszystko wróci do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy gdzie stoi akwa (np blisko okna?) ja tam nigdy nie zasłaniałem po prostu nie włączałem oświetlenia albo świeciłem tylko 40% na niebiesko.

Nie lej zupełnie nic i absolutnie żadnych podmian no i kup filtr bo kasa to żadna a masz pewność co lejesz

Rano wyłączyłem oświetlenie, odessam syf po powrocie z pracy bo już nie zdążyłem. Zaprzestaje dodawania bakterii i pożywek oraz wódki. Mówisz bez podmian, jak długo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest raczej spowodowane złą jakością wody użytej do przygotowania solanki. Ale warto mieć swój filtr RO bo to poprostu jest wygodne. Raczej powiedział bym że jest to spowodowane zbyt dużą ilością materii organicznej w akwarium oraz zbyt duża ilością mikroelementów. Zwiększenie cyrkulacji czasem pomaga dlatego że w ten sposób pozbywamy się nadmiaru materii organicznej[detrytusu]. Cyrkulacja sama w sobie nie szkodzi cyjano. Dowodem na to jest to że kiedyś cyjano pięknie mi rosło nawet w 50 litrowych zbiornikach w których 5 W pompa cyrkulacyjna była ustawiona tak żeby robił się "wir". Dlatego trzeba robić tak jak mówi Marcin. Odsysać i nic nie kombinować. Akwarium dojrzeje i wszystko wróci do normy.

Cóż skoro mówicie że zwiększenie cyrkulacji może raczej pomóc niż zaszkodzić to chyba dzisiaj podskoczę po jeszcze jedną koralię albo coś podobnego.

Póki co dzięki wszystkim za zaangażowanie w temat i pomoc.

Będę informował o rezultatach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche mi to też dziwnie ostatnio wyglądało. Wodę RODI mam z eRybki - mam ich po drodze z pracy więc nie kupowałem na razie filtrów.

Zakładam że badziewia nie sprzedają.

założenia, założeniami, a testy testami.

ja na przełomie lipiec/sierpień podczas przenoszenia akwarium kupilem w erybce w Markach (bo akurat też mam blisko) 80l wody i po przyjeździe do domu sięgnąłem po tds i pokazal bodajze 170... nie mowie, ze erybka to zly sklep bo co jakis czas cos u nich kupuje i generalnie jest ok, ale akurat wtedy okazalo sie, ze mieli walniętą membranę i nie zauważyli przez jakis czas, a woda ciurkała do beczki, ale zachowali sie elegancko i oddali kase.

...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiar TDS ma sens jedynie jak mierzysz na wylocie z filtra później to już jest "inny świat" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rano wyłączyłem oświetlenie, odessam syf po powrocie z pracy bo już nie zdążyłem. Zaprzestaje dodawania bakterii i pożywek oraz wódki. Mówisz bez podmian, jak długo?

Nie odstawiaj od razu wódki, musisz to zrobić stopniowo w przeciwnym razie możesz spowodować jeszcze większe zamieszanie. Choć nie używasz jej aż tak długo żeby akwarium mogło się od niej ,,uzależnić'' to lepiej dla spokoju rozłożyć to na kilka dni .

Edytowane przez felek99 (wyświetl historię edycji)

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odessane, przepuszczone przez Perlon.

Zwiększona cyrkulacja o jedną dodatkową pompkę 1120l/h, jutro jakoś je poustawiam sensownie.

Dodane do przegrody w sumpiku SIlicarbon.

Jutro spróbuje poświecić tylko niebieskim na pół gwizdka, jak zacznie wyłazić to zaciemnię zupełnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem, ale tutaj zalecałbym po prostu odsysanie syfu i częstsze podmianki, przynajmniej u mnie pomogło po jakimś miesiącu problem całkowicie zniknął sam z siebie bez żadnej chemicznej ingerencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak informacyjnie...

Świecę 1x24W niebieskim w cyklu 12h - korale póki co OK, 'syf' z piasku zniknął.

Od wczoraj doświetlam wieczorem (ok. 3h) białą T5 i obserwuję.

Jest dodatkowy pozytyw w postaci sporego zaniku glonów nitkowych, pojawiły się niewielkie ilości makroglonów.

Jako białej używam Sylvania Aquastar T5 24W 10kK - mam dziwne podejrzenia że nie jest ona najlepsza do morskiego i może mieć wpływ na wzrost glonów i tego badziewia na piasku.

Czy ktoś z Was może ma podobne doświadczenia z takim oświetleniem?

Wpuściłem dodatkowo rozgwiazdę piaskową, żeby coś piasek choć trochę przekopywało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam takiej świetlówki w akwarium rozmiarowo takim jak twoje. Zadnego problemu z nadmiernym przyrostem glonów. Rozgwiazda piaskowa cały czas się przemieszcza, do tego kilka dzikich nasariusów i odpukać żadnych problemów z akwa nie ma. Nie leje wódki, nie daje absorberów. Wymieniam wodę co 1-2 tygodnie 10% i do tego w dzień załączam odpieniacz. Akwarium ci chodzi niewiele czasu u mnie tak samo na początku jak nie dino to cyjano ale przeszło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Shoei dobrze prawisz, już się uspokoiło. Świecę już normalnie - 12h, ROWA i silikat absorber zostały póki co ale piasek wreszcie czysty, zero glonów i widać że wszystko gra i buczy. Cieszę się że póki co jest ok - oby tak zostało. Korali mam już sporo i teraz tylko czekać i doglądać żeby fajnie porosły skały. A tak to się obecnie prezentuje:

post-21962-0-23690100-1381617109_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę zakładać nowego wątku o okrzemkach więc podepnę się tutaj.

Akwarium ma około 4-5 tygodni. Wystartowałem na martwej skale. Od 1,5 tygodnia w akwarium przebywa garbik, który ma się dobrze.

Od tygodnia pojawił mi się brązowy nalot na skałach i dnie (nie mam jeszcze piesaku). Według mnie są to okrzemki.

Moje pytanie jest takie, czy mam z nimi walczyć czy je zostawić, i samo zniknie, jako że akwarium jest świeże i po prostu każdy musi przez to przejść w okresie dojrzewania zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że jeśli wystartowałeś na suchej skale to dojrzewanie u Ciebie przesunie się w czasie. Okrzemki powinny tworzyć taki pylisty nalot na wszystkim, łącznie z szybami, nie katuj od razu chemią - poczekaj i wpuść jakąś ekipę w postaci ślimaków. Były już jakieś inne zakwity glonów, czy to pierwsze co Ci się pokazało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okrzemki pokrywają wszytko skałę, szyby, dno, grzałkę, falownik, itd.

Nie chcę działać chemią. Tym bardziej że dopiero zbiornik dojrzewa.

W tym tygodniu planuję wpuścić ślimaki turbo i krewetki.

Są to pierwsze glony jakie się pokazały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mija kolejny miesiąc a brązowy nalot jak był tak jest - okrzemki. Od czasu do czasu sprzątnę je ze skał pędzlem ale one wracają. W akwarium są też takie fioletowe glony, podejrzewam że to glony wapienne.

Czy to normalne żeby okrzemki utrzymywały się tak długo?? Czy podmienić wodę?? W akwarium jest 6 małych ślimaków turbo.

Czas świecenia to to około 7-8 godzin.

Edytowane przez MaciejK (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mija kolejny miesiąc a brązowy nalot jak był tak jest - okrzemki. Od czasu do czasu sprzątnę je ze skał pędzlem ale one wracają. W akwarium są też takie fioletowe glony, podejrzewam że to glony wapienne.

Czy to normalne żeby okrzemki utrzymywały się tak długo?? Czy podmienić wodę?? W akwarium jest 6 małych ślimaków turbo.

Czas świecenia to to około 7-8 godzin.

Akwarium troche za młode , żeby cokolwiek kombinować.Nalotu z szyb możesz się stopniowo pozbywać, a z piasku , weź kawałek patyka jak masz z tworzywa i przegrzebuj , nie masz babki narazie to musisz za nią czarna robote odwalić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile moga sie utrzymywac okrzemki?

Na razie zaciemnilem akwarium na 3 dni. Moze to cos pomoze.

W poniedzialek zrobie testy i zobaczmy co wyjdzie.

Macie moze jakies inne rady jak zwalczyc okrzemki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.