Skocz do zawartości
Victor

HQI American dream

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Znalazłem coś takiego:

http://www.marinedepot.com/aquarium_lighting_metal_halide_coralife_aqualight_pro_hqi_pendant.asp?CartId=

I tu moje pytanie, czy wie ktoś może jak coś takiego świeci. Chodzi mi o rozkład światła na powierzchni baniaka w porównaniu ze zwykłą lampką.

Czy jest, np. bardziej punktowy?

Znalazłem także coś takiego:

http://www.marinedepot.com/aquarium_lighting_metal_halide_pfo_hqi_mini_pendant.asp?CartId=

Ciekawa wydaje się być cena samej oprawy z filtrem UV

Czekam na opinie.

Nie robię rzadnych błędów w postach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie to brzmi filtr uv- a opaliles sie kiedys przez szybe?

szklo mato juz do siebie ze pochlania wiekszosc promieniowania uv:)

podobajamni sie te 1 lampy ze wzgledu na estetyke

pozdrowienia

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta pierwsza lampa fajna :( ciekawe, to otwiera pare nowych mozliwosci jesli chodzi o design akwarium.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoś ten "filtr" uw wypala sie w tej temperatuze jak panuje w lampie i jest to "chiński huyt mketingowy "

800l:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niechciałbym rozpętywać dyskusji na tematy: czy jest potrzebny filtr czy nie i czy szyba ma właściwości filtrujące. No ale napiszę swoje przemyślenia.

Wydaje mi się, że nie każde promieniowanie UV opala - stosując filtry w płynie ma plaży nie opalamy się przecież mniej,

a szkło nie wyłapuje całego szkodliwego spektrum - po co okulary przeciwsłoneczne w filtrami, przecież są ze szkła.

Ale tak do końca, to sam nie jestem przekonany (całe te hece ze szkłem potasowym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu sie zgodze

szyba nie wylapie calego uv

ale atmosfera ziemska tez:)

ogolnie nie jestem i nigdy nie bede zwolennikiem sterylnego (laboratoryjnego) akwa

to malutki ekosystem unikalny i nie powtarzalny i czasami w nim cos zyje a czasami nie i zebysmy staneli na glowie to i tak 100% skutecznosci nie osiagniemy

pozdro

400l + 150 sump, troche sprzetu i zeovit od 12.11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

True, true - nigdy się nie zbliżymy.

Znam relacje użytkowników lamp samoróbek bez ochrony UV i nie mam powodu by im nie wierzyć, lecz ja jestem zwolennikiem ochrony nie ze względu na akwa, ale moich współdomowników, którzy siedząc na kanapie, łażąc bezczelnie po pokolu lub zaglądając, gdzie nie trzeba (dzieci) narażeni byli by na zagrożenie zdrowia.

Inna sprawa, że nie ma jak sprawdzić czy dana lampa ma czy nie ma filtra UV tak naprawdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.