Skocz do zawartości
jacek

czy stosować komin?

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem, jestem w trakci zakładania 200 l zbiornika, czy mogę zrezygnować z komina a filtracje biologiczną zrobić tylko w sumpie? zakładam dużą ilość żywej skały i dobry odpieniacz?

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xxx

110x60x50,sump 70l,50 kgLR, LED 2x90W, Fiji Purple 39W, ATI Actinic Blue 39W, Deltec APF600, cyrkulacja 16000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tylnej szybie wywiercę otwór(otwór będzie miał oki 4-5cm średnicy i umieszczę go ok 5 cm od górnej krawędzi akwarium tak aby mogła wlewać sie do niego woda oczywiście zabezpieczę go), włoże do niego rurkę doprowadze ją do szklanego zbiornika w którym umieszcze odpieniacz i pompę, póżniej w podobny sposób poprowadze wodę zpowrotem do akwarium, zrezygnuje z komina(wyobrażam sobię że pełni on funkcje tylko i wyłącznie zbiornika na biobale)

moje rozwiązanie wydaje mi się równie bezpieczne jak komin i nic nie powinno się przelac

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko było by ok jeżeli w akwarium nie tworzyły by się różne "syfy", nawet jeżeli wlot zabezpieczysz przed dostaniem się tam np. ryb to w przypadku zabrudzenia (gwarantuję ci to) będziesz musiał bawić się częste czyszczenie syfonu (taka będzie jego rola). Komin oprócz tego że znajdują się w nim biobale i wpływa to rozkładanie się szkodliwych subst. to jeszcze spełnia bardzo ważnąrolę regulacyjną poziomu wody w akwarium (do tego służą grzebienie i kratka zraszająca).

Zostaje jescze sprawa wyglądu, akwarium będzie miało na zewnątrz pokaźna rurę śr 40mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba raczej nie na zewnatrz, otwory wierci sie z tylu i nic nie widac, widzialem takze otwory wywiercone od dolu, caly sump w szafce i z przodu nic nie widac, wyglad jest okey, biobole sa siedziba bakterii denitryfikacyjnych, to fakt, ale jaki problem umiescic je w sumpie? przeciez tam tez istnieje sposob na regulacje szybkosci przeplywu wody (chociazby stosowanie ogranicznikow lub redukcji na rurze lub odplywie)

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem o co chodzi z tymi "syfami" - jakie zabrudzenia w akwarium będą tak duże że tak zabrudza mi rurę odpływową (syfon)?

mogę w sumpie umieścić biobale i kratkę zraszającą i jakieś gąbki i nne filtry - czego dusza zapragnie

i może czegoś nie rozumiem ale co ma kratka zraszająca do poziomu wody (może czegoś nie wiem) przeciż chodzi o to zeby ZRASZAŁA biobale

A grzebień? co ma do poziomu wody?

sama zastanawiałam sie nad róznymi rozwiązaniami bez komina i juz wiem że da rade bez problemu - wystarczy pooglądac troche nano raf w necie ( szczególnie USA i włoskie strony)

P.S

swoja droga zauważyłam że w Polsce jak ludzie przyzwyczaja sie do jakies rzeczy

to nie ma szans na powiew nowego

- ale to taka dygresja

110x60x50,sump 70l,50 kgLR, LED 2x90W, Fiji Purple 39W, ATI Actinic Blue 39W, Deltec APF600, cyrkulacja 16000l/h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sheep:

rura o średnicy 4,5 cm nie przeszkadza bo każda wtyczka wystaje z gniazdka przynajmniej na 5 cm. Poprowadze rure za akwarium i już. Mój zysk to : więcej wody w akwarium bo nie trace 20 litrów, i nie trace na estetyce bo rury idą tyłem, woda też się nie przeleje bo to sprawa odległości otworów od lustra wody(w sumpie i akwarium) , naprawde według mnie może to być bezpieczne.... w sumpie z kolei moge zmieścić więcej rzeczy na których będą żerować bakterie.... ale boję się że czegoś nie biore pod uwagę...?

pozdrawiam

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Temat rury w ściance tylnej nie jest zły, ale nie będzie Ci zbierała prawie w ogóle filmu z powierzchni. Poza tym - zapominasz o jednej, bardzo ważnej sprawie.

Po wywierceniu otworu , przy akwarium 250-300 litrów i pracującej pompie np. or3500 lub mocniejszej będze on(otwór) musiał się znajdować jakieś 5cm pod powierzchnią lustra wody. Co w przypadku braku prądu? Nie wierzę też, że nie będzie ci się te otwór zatykał różnymi syfkami - wystarczy spojrzeć na grzebień, który ma np. 30cm długości.

Ogólnie - nie wiem czy warto ryzykować - komin to chyba najprostsze i nejlpesze rozwiązanie. I nikt nie mówi ż emusi Ci zabierać 20 litrów wody - jak zrobisz trójkątny, tak żeby był tam tylko spływ(bez rewizji) a pwrót dasz tyłem to po kłopocie - komiena prawie nie ma , a jest bardzo bezpiecznie. :Satisfied

No i Ci nie będzie siorbało... ;)

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cześć

znowu nie rozumiem co z tym filmem?? przecież " film" to biologiczny syf który ma zebrac odpieniacz - jeżeli się mylę to proszę o wyjaśnienie ( jest jeszcze sprawa pomp cyrkulacyjnych w tanku które wszystko mieszaja wię żaden "film" nie powinien sie tworzyć))

a jeżeli zabraknie prądu to woda opadnie tylko do poziomu dziury w ścianie akwarium - jeżeli zostawi sie miejsce na ta wode w sumpie to nie ma problemu

poza tym co z tym syfem????

skoro mogę komin zabezpieczyć grzebieniem to dlaczego nie mozna w podobny sposób zabezpiczyć dziury (odpływu) w ścianie akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie komin pełni funkcje filtra szybkosąsego./jako materjał gąbka/ przednim znajduje się przelew umieszczony wewnątrz70cm z grzebieniem by woda/ i ten film /była zbierana jak największą powiesznią a spływ był,, łagodny, i b. cichy,, .sfego czasu podobne rozwiązanie z tym że zastosowałem przelew z grzebieniem i bezpośredni spływ wody do odpieniacza po paru tygodniach pompy /no moze nie same pompy co igiełki /w odpieniaczu szlak trawił. jak jeszcz Przemek ma fotki akwa .to zobaczysz dwa zaklejone otwory z lewej strony na tylnej ścianie. komin był umieszczonu poza akwa i pracował jako filtr i reg€lator spadu wody do sumpa . .co do filmu to składu chemicznego,,nie znam,,ale jest to nie estetycznie wyglądający,, syf ,,któru usowasz mechanicznie i biologicznie.

Moje akwarium http://nano-reef.pl/...-blekitna-rafa/

i FILMIK mojego baniaka

1 zlot Nano-Reef w Egipcie http://nano-reef.pl/...zdziernik-2007/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompy cyrkulacyjne maja wielorakie zadanie miedzy innimi szybkie bozbysie się ,,fiłmu ,,/ który jak sam wiesz gromadzi się na powieszchni wody/ poprzez skierowanie wody do właściwego miejsca gdzie ten,,film ,,zastanie poddany unicestwieniu /obr€bce mechanicznej lub biologicznej.

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pozatym grzebień między innymi zabespieczy cię przed ,,wydostaniem ,,się mieszkańców itd.z akwa., a jego przepustowość / konstrukcja /pozwala na swobodny przepływ wody i dość żadkie czyszczenie

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

, umieśc odpieniacz jeśli stosujesz pompy do dostarczania wody czy też w samym odpieniaczu za jakimiś filtrem wstępnym zabespieczysz ,pomę itp,, .inaczej się sprawa ma jeśli odpieniacz umieszczony jest w zbiorniku czy sumpie i odpieniasz za pomocą kostek i woda do odpieniacza nie jest dostarczana bezpośrednio przez pompę tu możesz ominąć filtrację wstępną . więc nie martw się odpowiednio /skonfigurowany/dopasoway i ustawiony odpieniacz pozbawi twoja wodę z tanku z czego trzeba i nie trzeba

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacku przez to że będziesz miał otwór przez który będzie zrzucana woda do sumpa to istnieje niebezpieczeńśtwo że będzie ona zasysać małe organizmy, nie muszę pisać co by się stało jak dostałby się jakiś ukwiał do sumpa a później do pompy zwrotnej.

Ktoś poprzednio napisał że nie wyobraża sobie że w akwarium schodzą "syfy"- cóż ta osoba chyba nie widziała dojrzewającego akwarium, poza tym grzebień pełni kapitalną rolę w ustalaniu poziomu wody, wystarczy sobie kupić taki grzebień i zobaczyć jak funkcjonuje.

Natomiast co do nowych pomysłów to jest oczywiście za, myślę że każde dobre i SPRAWDZONE rozwiązanie może się przyczynić do obniżenia przyszłych kosztów,. aczkolwiek należy pamiętać że w akwarium morskim nie trzymamy złotych rybek za 5 zł od sztuki tylko duuużo droższe organizmy, tak wię trzeba myśleć przed wszystkim o ich bezpieczeńswie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do sprawdzonych rozwiazan, to nie ma problemu, wystaczy poogladac sobie galerie na serwisach z USA i Wloch, tak jak pisala chinka, dziury na poziomie wody lub lekko pod sa zabezpieczane kratkami i dzialaja, przez grzebien takze moga przelatywac drobne organizmy, o ile wiem nie wszyscy stosuja maty na bioballach, ukwial zatrzyma sie na bioballach, ale np malutkie Fromie (jakie widzialem w rafie) moga swobodnie przedostac sie na sam dol wprost do pompy i nieszczescie gotowe, ogolnie kazdy ma swoje podejscie do swojego akwa i chyba nie ma jakiegos zlotego srodka, ktory dzialalby tak samo u kazdego, pozdrawiam

PS cieniutka warstwa zanieczyszczen, jaka zbiera sie na lustrze wody, szczegolnie przy otwartych zbiornikach, tzw film, przy odplywach umieszczonych na poziomie lustra lub lekko pod jest bez problemu oczyszczana

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po kolei - "film" to m.in kurz i zabrudzenia biologiczne tworzące się na powierzchni - przy otworze znajdującym się POD lustrem wody nie zbierzesz ich. Nie wierzysz? P południu pokaże Ci zdjecie z naszych akwari, gdzie woda jest zasysana przez rurkę która kończy się tuż POD powierzchnią wody i teoretycznie tworzy się lej jak w wannie - a film tez widać na powierzchni. Oczywiście, jak skieruję się pompę na lustro wody to go rozbije - tylko po co kolejna grzałka w akwarium??

Różnica między grzebieniem a otworem jest taka, że woda zaciągana przez grzebień ma stosunkowo niską "prędkość wlotu" że się tak wyrażę. Chodzi o to, że ta sama ilość w określonym czasie przepływa :

a) przez grzebień o wymiarach np. 33cm x3cm(wysokość "czynna" grzebienia) - czyli w przybliżeniu około 90cm2.

:Satisfied przepływa przez otwór o średnicy nawet 5cm(około 18cm2) - różnica siły "ssącej" na 1cm2 jest ponad 5 krotna (zakładając oczywiście tą samą moc pompy głównej)

I teraz nie ma takiej możłiwości, aby ukwiał przeszedł sobie po takim wlocie i nie został poszatkowany - a po grzebieniu bez problemu sobie może pochodzić.

Nie piszę tu w ogóle o śpiących rybach , które mogą zostać zassane - a co wcale tak rzadko się może nie zdarzyć.

Co do mat i wypełnień w kominach - najlepiej nie stosowac ich w ogóle. Ani mat, ani biobali.

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed kominem bronie sie poniewaz założenie go było by dla mnie troche kłopotliwe, to co napisałes o róznicach w szybkosci przepływu wody w rurce i grzebieniu jest sensowne, ale przeciez i tak moge ma rurce umiescic np gąbkę czy coś podobnego i nie zassam żadnego zwierzaka?

3miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak założysz gąbkę to diametralnie spadnie ci wydajność zrzutu wody, w przypadku zebrania się zanieczyszczeń na niej może doprowadzić do zatkania otworu wlotowego i zalanie gotowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało tego - jak spadne Ci wydajność zrzutu. to otwór będzie musiął się znajdować dużo poniżej lustra wody, aby mieć "nominalną" wydajność. Co oznacza, ze moze być np. 10 i więcej cm pod wodą - a co to oznacza w przypadku braku prądu - dopowiedz sobie sam. :Satisfied

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak ci się podoba to rozwiązanie lub jakieś inne to je zastosuj. a pozatym zapytaj najlepiej właściciela tego tanku on wie najlepiej jak to się ma w praktyce

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to pięknie! apropo te glony na dnie i tylnej szybie/ na fotce IMG 0119/może powiesz coś otym . tam wdali to porites?

i FILMIK mojego baniaka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.