Skocz do zawartości
fosa

kosteczka 30 l na poczatek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich morszczakow !Pozdrawiam kolegow z Kedzierzyna .Po bardzo dlugim namysle zdecydowalem sie na zakup akwarium i nie ukrywam ze jest to dla mnie wielkie wyzwanie poniewaz jest to moje pierwsze w zyciu akwarium i w tym temacie jestem nowicjuszem.Za wszelka krytyke i pomoc z gory dziekuje .

Moj zestaw to aquael 30 l

pompa cyrkulacyjna

2,5 kg suchej skaly jak narazie

3 kg piasku

termometr

Dzien 1

30.10.2013 zakup akwa i w ten sam dzien zalane woda z dzialajacego zbiornika

Dzien 2

Do filtra kaskadowego powedrowal gruz koralowy do jednego koszyczka a w drugim jest nadal gabka.

Moje pierwsze pytanie ktore tu zadam jest takie.

Czy ten gruz koralowy to dobry pomysl na poczatek i ile czasu na poczatku musze swiecic lampy

Zdjecia dodam za niedlugo sorki ze nie stawiam znakow pol. bo pisze ze tel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawiam zdjęcia jak obiecałem. Na razie miniaturka bo jeszcze za bardzo nie wiem jak duże zdjęcia dawać.Do solniczki dojdzie jeszcze żywa skała wiec aranżacja będzie trochę zmieniona

post-16640-0-30362000-1383396884_thumb.jpg

post-16640-0-22676100-1383396976_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość maxevans

Witamy kolejnego morszczaka ;) powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 3

Do zbiornika powędrował dzisiaj piasek około 2 kg i myślę że jest to wystarczająca ilość.

Lampy świecą 4 godz.dziennie-2 godziny świetlówka biała i niebieska i 2 godz tylko niebieska

Mam takie pytanie:

Na skale pojawiły się fioletowe małe plamki i skala zaczęła lekko brązowieć czy są to pierwsze oznaki dojrzewania zbiornika

post-16640-0-11420300-1383411717_thumb.jpg

post-16640-0-75892200-1383411746_thumb.jpg

post-16640-0-68128800-1383411768_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 3

Do zbiornika powędrował dzisiaj piasek około 2 kg i myślę że jest to wystarczająca ilość.

Lampy świecą 4 godz.dziennie-2 godziny świetlówka biała i niebieska i 2 godz tylko niebieska

Mam takie pytanie:

Na skale pojawiły się fioletowe małe plamki i skala zaczęła lekko brązowieć czy są to pierwsze oznaki dojrzewania zbiornika

Powoli wszystko sie ułoży kazdy dzień będzie przynosił coś nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli wszystko sie ułoży kazdy dzień będzie przynosił coś nowego

Dzięki za słowa otuchy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie się zapowiada , życzę powodzenia !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 4

W zbiorniku cisza. Zastanawiają mnie tylko te plamki na skale koloru chyba różowego czy to może być cyjano?Czy coś innego.Od wczoraj tyle samo jest tego cały czas

post-16640-0-02539300-1383522005_thumb.jpg

post-16640-0-05135600-1383522027_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda na glony wapienne :)

Na drugiej skale tez są takie plamki tylko mniej widoczne.Dobrze by było żeby były to glony wapienne a nie cyjano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyano tez przyjda. Na razie nie masz sie czym przejmowac, to sie musi "ulozyc". :thumbup:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 5

Cisza w zbiorniku.

Pytanie mam takie czy muszę dodać jakiś bakterii do wody. Wodę mam z działającego zbiornika.

Przy zakupie solniczki kupiłem dwie ampułki bakterii bioptim i biodigest ale jeszcze leża i się tak zastanawiam czy to wlać do zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mija tydzień od zalania zbiornika.W akwa cisza żadnych glonów jak na razie nie widać i zauważyłem że ta mniejsza skała trochę zaczyna ciemnieć i tak po za tym to skałę trochę inaczej ułożyłem.

post-16640-0-43266900-1383817355_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 8

Zrobiłem pierwsze testy wody

kh-7,7

ca-380

mg-1260

no3-15

zasol-1,024

temperatura wody 23,5

Mam pytanie ile czasu powinienem świeci lampami jak zbiornik dojrzewa bo nadal nie wiem czy ten czas co świece lampami jest odpowiedni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj minął 14 dzień od zalania i w moim słoiczku cisza żadnych glonów,nie widać żadnego dojrzewania.

Czy to jest możliwe że tak jest czy te dojrzewanie idzie w złym kierunku.Doda że mam suchą skałę wodę z działającego zbiornika i dostałem trochę piasku też z działającego zbiornika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minął już miesiąc od zalania zbiornika.Dojrzewanie przebiegło bardzo łagodnie.

Do akwarium trafił krab i zoanthusy jak na razie.

I mam mały dylemat co do stosowania bakterii a mianowice za bardzo nie wiem ile wlewać i jak czesto do akwa i co? Na początku miałem biodigest i bioptim wlewałem to podczas dojrzewania teraz dojrzewanie się skończyło

Czytam cały czas forum i jestem coraz głupszy od tego czytania.Jedni piszą ze nie stosują po dojrzewaniu inni ze leja jakieś bakterie.I jeszcze mam pytanie kiedy wsadzić jakieś absorbery fosforanów do kaskady,planuje siporax,purigen,i czasami węgiel,na pewno zostawię trochę tej gąbki ,może jeszcze phosguard albo chemipure wsadzę muszę się zastanowić i doczytać jeszcze z góry dziękuje za wszystkie cenne informacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo pisanie postów jeden pod drugim przez jednego użytkownika, traktowane jest z całą surowością forumowego prawa, tutaj jednak wyjątkowo nie będzie ingerencji, bo to się zrobił taki dziennik zbiornika i niech już tak będzie :) Jednak mała prośba: więcej zdjęć.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem dla zespołu moderatorów, ale to przecież kawał czasu między postami a i wątek w dziale "Nasze akwaria" :) Inaczej to się zapisków nie da prowadzić...

Edytowane przez elroy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całym szacunkiem, to właśnie napisałem powyżej, że jest to jedyna sytuacja, w której posty pod postami będą tolerowane. To miała być taka delikatna aluzja, bo autorowi wątku zdarza się pisać posty pod postami także w innych tematach :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa ok, rozumię :) Przepraszam za offtopic.

Wysyłane za pomocą Tapatalk 2

Edytowane przez elroy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już prawie 2 miesiące od założenia zbiornika przesyłam zdjęcie mojego małego słoika

W miedzy czasie do zbiornika trafiła euphyllia,cladiela,rhodactis,zoa i sarcophyton no i oczywiscie krab rozbójnik

Ma pytanie dotyczace wysokiego no3 bo mam 50 i za bardzo nie wiem jak je zbic.

Podmianki robie co tydzien 5%, karmie bardzo malo korale.

Zaznaczam ze startowalem ze suchej skaly i jak narazie plaga glonow mnie ominela troche na szybach jest i skala sie troche zazieleniła

Do kaskady trafila ceramika okolo 1 litra jak narazie Czy macie jakis pomysl na te no3

Jak Narazie korale dobrze sie trzymaja

post-16640-0-05162300-1388408938_thumb.jpg

post-16640-0-86120200-1389805962_thumb.jpg

Edytowane przez fosa (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ma ktos pomysł jak zbic wysokie no3 bo ma 50 caly czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.