Skocz do zawartości
Waldi

ryba piramida

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos z was miał doświadczenia z tą rybą hemitaurichthys polylepis

albo wie ktoś czy rwie miekkie koralowce?

bede wdzięczny za info

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldi te rybcie fajnie chodzą w ławicy widziałem kiedyś taka bandę w oceanarium z tego co czytałem to podgryzają korale i ukwiały łącznie z aptasimi więc zdecydowanie nie nadają się do rafki :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wiem, ja miałem i była absolutnie reef safe, nigdy nie wykazywała żadnego zainteresowania żadnymi koralami. Zresztą czytając przed zakupem opinie o motylkach była ona jednym z praktycznie kilku gatunków które powinny być bezpieczne dla rafy.

Tyle że ma inna wadę, rośnie trochę duża, nie tylko wzdłuż ale i w górę. W końcu musiałem się z nią z tego powodu pożegnać.

Pamiętaj też że dobrze trzymają się w stadku a na to trzeba już naprawdę dużego zbiornika.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie , jak nie urok to...

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldek pytanie zasadnicze.....ile czasu zajmuje jej wzrost do znacznych rozmiarów?? Może się okazać, że 3-4 lata, a wtedy zamienisz na mniejszą albo inny model. Ostatnio się dowiedziałem, że imperator rośnie gigantyczny i nie nadaje się do zbiornika poniżej 1000 litrów więc zapytałem ile czasu mu zajmuje dojście do tych 40 cm i okazało się, że ok 25 cm rośnie przez 3 lata he he, a 40 cm nikt nie widział :). Większość chyba nie ma tak długo zbiorników he he. Ostatno z użytkowników forum tą rybcię, która cię interesuje miał chyba Snocho, ale jak wiesz on już zlikwidował baniak i ryba chyba nie zdążyła wogóle podrosnąć. Pozdrawiam.

Ps......Hepatus podobno w morzu też dorasta do 40 cm, a ludziska trzymają go w 200l. Zasadniczo pokaż mi akwarystę w kraju, u którego ta ryba osiągneła 40 cm.

Edytowane przez Echindorus (wyświetl historię edycji)

049f14efc7c0fe68med.jpg

130x70x65; Aquasunlight 2x250W+ 4x54W, Reef Octopus RO-PS-5000INT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps......Hepatus podobno w morzu też dorasta do 40 cm, a ludziska trzymają go w 200l. Zasadniczo pokaż mi akwarystę w kraju, u którego ta ryba osiągneła 40 cm.

Akwarystę może nie ale zapraszam do warszawskiego zoo - w akwarium w którym pływa tawrosz pływa również między innymi kilka żółtków i hepków - Rozmiary takie że mnie zamurowało po prostu giganty!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarystę może nie ale zapraszam do warszawskiego zoo - w akwarium w którym pływa tawrosz pływa również między innymi kilka żółtków i hepków - Rozmiary takie że mnie zamurowało po prostu giganty!

No właśnie o tym piszę.....hepatusa ma lub miał prawie każdy akwarysta......ale właściwe rozmiary lub nawet większe niż w morzu osiągają jedynie w oceanariach. Dlatego nawet bym się nie zastanawiał. Biorę rybcię, a po 3 latach oddaję do większego baniaka. Oczywiście zachowując granicę zdrowego rozsądku ale te 700l, które ma Waldek na początek w zupełności wystarczą, nie sądzisz?.

049f14efc7c0fe68med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to ja osobiście trochę inaczej podchodzę do tematu. Zawsze przy planowaniu zbiornika staram się tak dobrać obsadę żeby była obsadą docelową bez konieczności szukania nowego domu dla ryb po 2-3 latach (co nie jest łatwe). Dla mnie to trochę tak jak byś chciał mieć psa ale żeby zawsze był szczeniakiem. Z tym że tak jak mówiłem to moje prywatne zdanie - nikogo nie oceniam i nikogo nie krytykuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanuję twoje podejście do zagadnienia. Świadczy ono o tym, że jesteś moiłośnikiem tego hobby. Jednak do psa bym tego nie porównywał bo ludziska zmieniają obsadę lub likwidują baniaki przed upływem 15 lat he he. Jednak muszę przyznać, że do niedawna miałem takie samo podejście (akwarium słodkowodne). Jednak kiedy decydowałem się na morszczynę stwierdziłem, że w mojej kałuży mogę trzymać jedynie niektóre bezkręgowce.

Ps. swoją drogą jestem ciekawy czy będziesz miał tę samą obsadę przez ponad 10 lat, a ryba rośnie przez całe życie.. Pozdrawiam :)

049f14efc7c0fe68med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanuję twoje podejście do zagadnienia. Świadczy ono o tym, że jesteś moiłośnikiem tego hobby. Jednak do psa bym tego nie porównywał bo ludziska zmieniają obsadę lub likwidują baniaki przed upływem 15 lat he he. Jednak muszę przyznać, że do niedawna miałem takie samo podejście (akwarium słodkowodne). Jednak kiedy decydowałem się na morszczynę stwierdziłem, że w mojej kałuży mogę trzymać jedynie niektóre bezkręgowce.

Ps. swoją drogą jestem ciekawy czy będziesz miał tę samą obsadę przez ponad 10 lat, a ryba rośnie przez całe życie.. Pozdrawiam :)

Słone akwaria mam ok 12 i zawsze kombinowałem tak żeby nie trzeba było zmieniać ryb jak dorosną ;)

A nauczyłem się tego właśnie na słodkich zbiornicach a właściwie na pierwszym jak "za małolata" kupiłem sobie Tilapię Mozambijsją do akwarium 30l (Tilapia dorasta do 60cm długości) Potem była jeszcze "wpadka" z pawiookimi ;)

W każdym razie odradzał bym Waldiemu te rybcie o pomimo że zbiornik ma naprawdę spory to jednak nadal trochę mały a tak jak mówiłem te rybcie przepięknie chodzą w ławicy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:thumbup: jesteś naprawdę prawdziwym hobbystą, a takich ludzi naprawdę szanuję. Myślę, że powiększę sobie baniak na 40 urodziny he he, a to już za 5 lat. Edytowane przez Echindorus (wyświetl historię edycji)

049f14efc7c0fe68med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ryb raczej przystosowuje się do zbiorników w jakich są trzymane czyli krótko pisząc karłowacieje. Tyle że z tym gatunkiem zanotowałem podobny problem co z imperatorem, nie bardzo miała ochotę przestać rosnąć i dociągnęła do mniej więcej 20 cm w pionie i poziomie a więc praktycznie do swoich standardowych naturalnych rozmiarów. A na 800 l to już za dużo zwłaszcza że tak jak pisałem ten gatunek powinien być trzymany w grupie. Waldi jak będziesz miał dostęp do małego egzemplarza to możesz się zastanowić, ryba jest pokojowo nastawiona, je bezproblemowo (niestety dość dużo), trzeba tylko uważać przy aklimatyzacji bo lubi łapać różne świństwa na skórze.

Pzdr

BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość ryb raczej przystosowuje się do zbiorników w jakich są trzymane czyli krótko pisząc karłowacieje. Tyle że z tym gatunkiem zanotowałem podobny problem co z imperatorem, nie bardzo miała ochotę przestać rosnąć i dociągnęła do mniej więcej 20 cm w pionie i poziomie a więc praktycznie do swoich standardowych naturalnych rozmiarów. A na 800 l to już za dużo zwłaszcza że tak jak pisałem ten gatunek powinien być trzymany w grupie. Waldi jak będziesz miał dostęp do małego egzemplarza to możesz się zastanowić, ryba jest pokojowo nastawiona, je bezproblemowo (niestety dość dużo), trzeba tylko uważać przy aklimatyzacji bo lubi łapać różne świństwa na skórze.

Pzdr

Napisz proszę w jakim czasie doszła do takich rozmiarów? Pytam, ponieważ sam jestem ciekawy w jakim czasie niektóre gatunki potrafią osiągnąć swoje właściwe rozmiary w akwarium. Pozdrawiam.

Edytowane przez Echindorus (wyświetl historię edycji)

049f14efc7c0fe68med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. 4 lata, jak kupowałem też nie miała 2 cm. Niby kawałek czasu ale trudniej przez to było się z nią pożegnać.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, chyba skoncentruje się na rybce jednak tej wiesz z powieści Ernesta Hemingwaya :w00t:

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek, chyba skoncentruje się na rybce jednak tej wiesz z powieści Ernesta Hemingwaya :w00t:

:thumbup:

049f14efc7c0fe68med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.