ninepm Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Właśnie nieźle się zdenerwowałem, specjalnie kupiłem wczoraj 10kg soli Tropic Marin Pro Reef, by robić solankę o parametrach podobnych do tych w akwarium. Wedle tego co znalazłem w necie o tej soli przy zasoleniu 1.025 kh powinno być około 7.5 - 8. , takie dane podaje między innymi aqua calcutor i ludzie piszący na forach. Tymczasem ja mam na niej kh 12.8 :-) , niewielka różnica, sprawdzałem 2 razy na różnych próbkach , 12h mieszania i 1h mieszania. Wyczytałem gdzieś ,że trafiały się partie tej soli o za niskim kh rzędu 5. Wynika z tego ,że ta niespecjalnie tania sól to całkowita loteria. Poza tym producent nie podaje nigdzie ile tej soli sypać na jakie zasolenie, mały szczegół ale obraz całości zupełnie nieciekawy. Nie mierzyłem już nawet CA i MG bo nie ma to sensu chyba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 mieszales sol w wiadrze? Sprobuj pobrac z dna worka i zobacz czy bedzie inny wynik Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ninepm Zgłoś Napisano 24 Listopada 2013 Przemieszałem lekko tylko samą górę. Spróbuję dostać się do dna worka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach