olo309 Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 witam mam pytanie odnośnie skoków ph czy ustabilizuje się jak wężyk od odpieniacza wypuszczę na dwór bo czytałem wątki i pisali o tym sposobie na podwyższenie ph a nic że się zrobi bardziej stabilne powód w moim przypadku zanik alg wapiennych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Olo, a o zasadach interpunkcji slyszales? Informacji o stabilizowaniu pH za pomoca refugium jest sporo na forum. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Zupełnie nie rozumiem pytania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
messaya Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) Z tego co ja zrozumiałem koledze zanikają algi wapienne i sądzi, że to przez niskie / niestabilne Ph. Gdzieś wyczytał, że wystawienie wężyka od odpieniacza na zewnątrz budynku podnosi / stabilizuje ten parametr i pyta czy to faktycznie zadziała. Chyba Edytowane 28 Listopada 2013 przez messaya (wyświetl historię edycji) Cytuj Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekkuku Zgłoś Napisano 28 Listopada 2013 Wystawienie wężyka podniesie ph o ok,0,10 , czyli niewiele Ustabilizuj kh i wietrz pomieszczenie. Cytuj 360l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach