Skocz do zawartości
sebastiabb

Geranium - anginka na choroby ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , własnie dostałem od koleżanki w pracy , wielkie geranium - anginkę , no to poczytałem o niej i jest napisane ,że jest bardzo mocno bakteriobójcza :

,,Ziele geranium zawiera olejek eteryczny, którego głównymi składnikami są: geraniol, cytronelol, pinen i felandren oraz flawonoidy, gorycze, garbniki i różnego rodzaju kwasy organiczne. Ma on wyraźne właściwości przeciwbakteryjne (zabija nawet gronkowce i paciorkowce) ,,

źródło: http://bonsai.otwarte24.pl/492,GERANIUM-ANGINKA

Czy próbował ktoś , tym leczyć jakieś choroby bakteryjne u swoich ryb ?

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, ja robie swoim rybom kanapki z geranium :D

Sebastiabb - pewnie nikt na to nie wpadl bo na polkach w kazdym ambitniejszym sklepie akwarystycznym znajdziesz cos co jest dedykowane dla ryb morskich, zbadane, z informacja o dozowaniu.

Podales sklad (zapewne nawet niepelny) geranium. Wiesz czy ktorys z tych skladnikow nie bedzie toksyczny dla korali? Wiesz ile dozowac? Albo jak podawac?

Masz chore ryby to napisz w dziale szpital, na pewno ktos Ci pomoze i doradzi gotowy preparat bez kombinowania.

Ale jak chcesz - probuj i sie podziel rezultatami. Pokolce zapewne beda zainteresowane i moze nawet przezyja..:D

Pozdrawiam

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, ja robie swoim rybom kanapki z geranium :D

Sebastiabb - pewnie nikt na to nie wpadl bo na polkach w kazdym ambitniejszym sklepie akwarystycznym znajdziesz cos co jest dedykowane dla ryb morskich, zbadane, z informacja o dozowaniu.

Podales sklad (zapewne nawet niepelny) geranium. Wiesz czy ktorys z tych skladnikow nie bedzie toksyczny dla korali? Wiesz ile dozowac? Albo jak podawac?

Masz chore ryby to napisz w dziale szpital, na pewno ktos Ci pomoze i doradzi gotowy preparat bez kombinowania.

Ale jak chcesz - probuj i sie podziel rezultatami. Pokolce zapewne beda zainteresowane i moze nawet przezyja.. :D

Pozdrawiam

Tak się pytam z ciekawości , jak by nie patrzeć sama natura , skład podałem taki jak podali na stronie , chemia to zawsze chemia .

Ale z ciekawości zobaczę dzisiaj u kolegi w akwarium gdzie jest masakra z chorobami bakteryjnymi, czy coś pomoże przez kilka dni podawanie, takich pogniecionych liści do wody czy wyduszenie soku z nich do pokarmu . Akwarium słodkowodne co prawda , ale może będą ciekawe efekty.

Ryby i tak już skazał na zgon , a nuż widelec coś zadziała.

Akwarium Hailea 60l, LR 6kg , cyrkulacja 2x JVP 110 , filtracja : kaskada , oświetlenie : 4 x 24W T5 , grzałka Jagger 100W,

odpieniacz Boyu WG310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jak ? co z tym geranium , zadzialalo .? bardzo ciekaw jestem efektow tej kuracji w slodkim

60x40x30 , 72l . Kaskada FZN-3 + węgiel , oświetlenie 3x24w , cyrkulacja Koralia 1600 i Koralia nano evo 900 ,Odpieniacz Resun SK-300 po tuningu na Meshu, 7 kg LR , 2kg LS - START 06-10-13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.